Zvýšené pití alkoholu a nadužívání psychoaktivních léků. To jsou také důsledky epidemie koronaviru
Ilustrační foto: Pexels

Zvýšené pití alkoholu a nadužívání psychoaktivních léků. To jsou také důsledky epidemie koronaviru

18. 9. 2021

Stresy spojené s epidemií koronaviru se projevily i na zvýšené spotřebě alkoholu. Podle Jarmily Vedralové, ředitelky odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR, došlo k nárůstu tzv. nárazového pití a také ke zvýšení nadužívání psychoaktivních léků.

Ačkoliv podle statistik vykazují lidé ve věkové kategorii 65+ let nižší spotřebu alkoholu než v kategoriích 25 - 44 let nebo 45 - 64 let, odrazil se stres z důsledků pandemie koronaviru a nejrůznějších restrikcí i na psychice seniorů, což vedlo ke zvýšenému užívání alkoholických nápojů než v období před pandemií.

Po alkoholu však lidé v seniorském věku sahají i z jiných důvodů. Spouštěcím mechanismem pro nadměrné pití alkoholu u seniorů jsou nejčastěji traumatické události jako je ztráta blízkého člověka, odchod dětí z domu, odchod do důchodu a s ním spojená ztráta příjmu, umístění do zařízení pro seniory či zhoršení psychického stavu v důsledku vážného onemocnění. "K rizikovým faktorům patří i izolace ve starobním důchodu a nuda, kdy senioři po odchodu do penze často nevědí, jak využít volný čas," říká Jarmila Vedralová.

Lidé si přitom závislost na alkoholu nechtějí připustit a hlavně ji tají před svým okolím. Mezi symptomy, které jsou spojené s nadměrnou konzumací alkoholu u seniorů, lze podle Jarmily Vedralové zařadit výpadky paměti, neochotu mluvit o pití alkoholu, zvýšený výskyt modřin na těle,  zanedbávání vzhledu a osobní hygieny, zanedbávání péče o domácnost, celkovou změnu chování a zdravotního stavu.

"Pro odbornou pomoc pro osobu v seniorském věku, u které dochází k rizikovému užívání alkoholu je možné obrátit se na poskytovatele adiktologických služeb, kde se minimálně zkonzultuje závažnosti závislostního chování a vhodná odborná péče," doporučuje Jarmila Vedralová. Seznam těchto poskytovatelů je dostupný na této adrese nebo se je možné se obrátit na Národní linku pro odvykání.

alkoholismus zdraví životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladimír Mrázek
Velmi sporné tvrzení. Zřejmě případ od případu.
Jan Zelenka
Snížil jsem spotřebu předepsaných léků na polovinu a nahradil je červeným vínem. Hned se cítím lépe. V mém věku už nehrozí, že se stanu alkoholikem.
Antonín Nebuželský
Alkohol ne. Umím si představit jiné neřesti. Že by někdo řešil zrovna kovid alkoholem, to sotva. K tomu musí být sklon. I když co já vím...
Jana Šenbergerová
U nás nefungoval žádný z uvedených spouštěcích mechanizmů, ale skutečnost, že už se nám do baru nevešly láhve s alkoholem, který jsme dostávali k různým příležitostem. Navíc nám dlouho před epidemií z neznámých důvodů přestalo chutnat víno. A tak nás napadlo zjistit, co to v něm vlastně máme. Neopíjíme se, ale rozhodně nejsme abstinenti. Slza něčeho dobrého před obědem dovede povzbudit chuťové buňky. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.