Pastýřský koláč
FOTO: autorka

Pastýřský koláč

11. 9. 2021

V jedné z detektivek Louise Pennyové mne zaujala situace, kdy sousedka nese matce oběti „pastýřský koláč“, aby se najedla a trochu utěšila. Hned jsem hledala na netu, o co se jedná, našla jsem plno receptů. Tak jsem se inspirovala a upekla svůj vlastní. A protože mi opravdu chutnal, dávám jej sem.

Suroviny: 1 velká cibule, ½ kg mletého masa (použito vepřové s hovězím), 5 mrkví, lžíce rajčatového protlaku, trochu listové petrželky, česnek, tymián, rozmarýn, pepř mletý; 5 větších brambor, přiměřeně mléko do kaše, kus másla do kaše, muškátový oříšek, 1 vejce, sůl, lžíce oleje, worcester.

Postup: nakrájenou cibulku a mrkev (na kostičky) restujeme chvíli na oleji, přidáme mleté maso a česnek, mírně podlijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme lžičku worcesteru, tymián a rozmarýn, trochu muškátového oříšku, lžíci rajčatového protlaku, petrželku,  dusíme, přidáme 2 lžíce mouky (dala jsem 1 hrubou – měla být asi hladká a 1 kukuřičnou), kvůli zhoustnutí.
Zatím si oloupeme brambory a uvaříme běžným způsobem kaši, s kouskem másla a mlékem – jen s tím rozdílem, že mléko přidáváme neohřáté, v části mléka před rozmícháním v kaši předem rozkvedláme 1 vejce.

Do kaše přimícháme také trochu muškátového oříšku, možno i pepř. Poté masovou směs rozprostřeme do zapékací mísy (použila jsem remosku), na ni pak bramborovou kaši.

Pekla jsem v remosce déle než hodinu, v předehřáté troubě na 200 stupňů prý stačí 15 minut.

V některých receptech se přidává do masové směsi hrášek, ale ten jsem nedala.

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Irena Mertová
Evo, to chutná docela jinak :-)
Eva Mužíková
Připomíná mi to trochu francouzské brambory. Ale jen připomíná...
Dana Puchalská
Do kaše.
Soňa Prachfeldová
Zajímavý recept, když nebudu lenivá, vrátím se k němu.
Jitka Hašková
Vypadá to zajímavě, pokusím se si to upravit, abych to mohla jíst. Musím něco vynechat, hlavně mléko, vejce a česnek.
Martina Růžičková
Recept zní zajímavě a určitě to bude dobrota. Knihu jsem nečetla.
Marie Ženatová
Díky moc za zajímavý recept*
Naděžda Špásová
Vypadá to dobře, ale zkoušet ho určitě nebudu. :-)
Anna Potůčková
Asi také vyzkouším.
Irena Mertová
Hanko, je to Břicho nestvůry.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.