Pasta Oner: Jsem staromilec, chtěl bych znát to, co bylo před více jak sto lety
Výtvarník Pasta Oner. FOTO: Lidmila Nejedlá

Pasta Oner: Jsem staromilec, chtěl bych znát to, co bylo před více jak sto lety

1. 8. 2021

Pasta Oner, vlastním jménem Zdenek Řanda, je 41 letý, pracovitý, zajímavý, moderní a skromný výtvarník. Výstavu jeho obrazů v galerii Ludvíka Kuby v Poděbradech navštívili lidé všech věkových kategorií.

Mladí lidé přijížděli v hloučcích ze všech koutů naší republiky, z Ostravy, Plzně, Znojma, Sokolova a z Prahy ti, kteří nestihli jeho výstavu v Sovových Mlýnech. Mezi mládeží je Pasta známý. "Přišli jsme se podívat na Pastu," hlásili a nadšeně kvitovali jeho díla. Seniory přivedla do výstavní síně zvědavost. "Prý to je sprejer," ptali se nedůvěřivě. Postávali před obrazy delší dobu, diskutovali každý detail a vyptávali se, zda dobře odhadli myšlenky a názory autora. Ptali se: "V obrazech se objevuje mystika, je autor věřící?" "Není to můj šálek kávy, ale obdivuji tu šíři rozhledu a smekám před výbornou technikou," prohlásil starší pán, též výtvarník. U obrazů pana Pasty jsem zažila spoustu hezkých rozhovorů o životě, jeho dílo prostě inspiruje k zamyšlení.

Pan Pasta má stále málo času, přesto odpověděl na několik otázek pro mne a pro nejčtenější seniorský web i60.

Jaké bylo vaše dětství, byl jste zlobivé dítě?
Pro maminku jsem byl hodný kluk, ale vzdělávací systém to viděl jinak. Míval jsem dvojku z chování.

V kolika letech jste začal sprejovat, také na vlaky, na fasády? Byl jste samotář nebo v partě? A v kolika letech malovat na plátna?
Sprejoval jsem asi od třinácti let, i jsem v té době maloval, ale na plátno asi v patnácti letech. První obrazy byly na překližce, hobře... Byl jsem v partě, sprejeři tak pracují, jsou party s různým zaměřením. 

Ve vašich dílech se objevuje mystika, jste věřící?
Ano, jsem. Nechci hodnotit křesťanskou víru, nemám nic proti žádné víře, ale věnuju se studiu buddhismu. Nacházím v něm klid a rovnováhu.

Kde berete inspiraci pro svá díla?
Z prostého života a také rád navštěvuju chrámy, malé venkovské kostely i hřbitovy. Tam najdu ticho a klid k přemýšlení.

Malování je vaše hobby, co ještě?
Malování je moje práce a obživa. Rád ale vařím. Nejraději mám vepřové maso v mrkvi a mám radost, když se mi podaří uvařit výborný kaldoun. Používám staré recepty na tradiční česká jídla.

O vás je známo, že jste pracovitý člověk, jak odpočíváte?
Neumím odpočívat, stále hledám způsob odpočinku, pokouším se, najít ho v meditaci.

Zajímají vás názory seniorů?
Zajímají mě velmi. Mám to štěstí, že mám ještě prarodiče. Velmi je ctím a stále se vyptávám na  jejich život v mládí, na dobu, jaká byla, a stále porovnávám s dneškem. Jsem staromilec, chtěl bych znát to, co bylo před více jak sto lety, ten posun k dnešku, prostě celou lidskou historii. I to je pro mne inspirace. 

Spolupracoval jste s režisérem Vorlem na filmu Vejška. Napsal jste scénář. To by vás bavilo?
Byla to zdlouhavá a těžká práce, úplně mě pohltila. Neměl jsem na nic jiného čas, nosil jsem ten děj pořád v hlavě, přemýšlel nad ním ve dne v noci. Těžké, ale obohatilo mě to o jinou zkušenost. Zůstal jsem u výtvarné činnosti.

Co byste chtěl ještě dokázat?
Nemám dlouhodobé cíle, uvažuji jen v krátké budoucnosti, hledám a chci najít klid a mír v duši pro dobrou výtvarnou práci.

Přál byste si, aby váš obraz visel v některé známé světové galerii?
(Srdečný smích). Který výtvarník by si to nepřál? Ale jsem při zemi, víte, kolik je takových Pastů třeba v New Yorku? Tisíce! Na to nemyslím, budu spokojený tady doma.

Ne ne, Pasta je jenom jeden! A je skvělý! Děkuji vám za odpovědi.

 

osobnosti rozhovor výtvarné umění
Hodnocení:
(5.2 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Daniela Řeřichová
Lidmilko, děkuji za neformální rozhovor. Pasta Oner je nezaměnitelný, jeho dílo vyvolává vášnivé emoce, vztah k jeho tvorbě je ambivalentní. Vnímám v jeho obrazech pokoru i ironii, je mi sympatický od chvíle, kdy začal spolupracovat na výmalbě pražského metra.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.