Zdeněk Horenský napsal stovky básní a písňových textů. FOTO: Poskytnutnuto Z. Horenským
Po smrti manželky se mi převrátil život naruby. K veršování je nutná inspirace, já jsem teď v tvůrčím útlumu, říká básník a textař Zdeněk Horenský
22. 7. 2021V osmi letech napsal svou první říkanku na toaletní papír. Satirické básně a písňové texty pak psal jako vzdor proti komunistickému režimu. Teď už má na svém kontě stovky básní a také dvě vydané knihy. Po smrti manželky však osmašedesátiletý Zdeněk Horenský hledá novou inspiraci...
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Irena Mertová
25.7.2021 12:38
Vaše verše se mi vždy líbily, přeji hodně zdraví a spokojenosti v novém domově - třeba zde najdete další inspiraci a potěšíte nás dalšími básničkami :-)
Jana Šenbergerová
24.7.2021 18:08
Vážím si vaší upřímnosti, líbí se mi vaše texty a obdivuji vaši aktivitu. Přeji vám brzké smíření se s novou skutečností. Nejste žádný pecivál, máte čím vyplnit své dny. Učinil jste rozhodnutí začít znovu jinde. Ať se vám dobře bydlí a dobře daří. Nezapomeňte na íčko a nebuďte moc dlouho smutný, zase se s svou paní setkáte. Upřímně vám to přeji.
Anna Potůčková
23.7.2021 15:08
Přiznám se, že nechci ani domyslet co bude, až tu jeden z nás zůstaneme bez toho druhého. Zatím žijeme přítomností a snažíme se nemyslet na tto věci. Máme kolem sebe vnoučata, které nás dokáží zabavit, a není tolik času nad přemýšlením nad budoucností. Přeji Vám aby se Vám v novém bydlišti dobře bydlelo a žilo, měl okolo sebe spoustu dobrých lidí a přátel a věřím tomu, že další Vaše básně budou opět přibývat a budete je sypat jako z rukávu. Moc Vám to přeji!
Zuzana Pivcová
23.7.2021 12:31
Vážím si Vás jako člověka i tvůrce, myslím, že jste svou osobností celý život neměnný, a to politicky i umělecky, zkrátka lidsky. Ať se Vám co nejlépe daří.
Dana Puchalská
23.7.2021 06:57
Zdeňku, Váš životní příběh mne zaujal natolik,že jsem článek četla vícekrát. Ano,život si s námi někdy ošklivě pohrává. A tak Vám ze srdce přeju,ať se Vám v novém bydlišti líbí.
Elena Valeriánová
23.7.2021 06:26
Svírá se mi hrdlo. Většina z nás zde je v té životní etapě, kdy musíme být rádi za každý nový den. A pokud máme to štěstí, že žijeme ve dvou je pořád ještě dobře, ale o to víc se bojíme o toho druhého. Přeji vám hodně životní síly a zdraví.
Marie Ženatová
23.7.2021 04:49
Pane Horenský také Vám moc ze srdce děkuji za váš upřímný rozhovor. Já sama jsem ovdověla v 56 letech, takže už 19 let žiji sama. Manžel onemocněl akutní leukémií a i když měl i transplantaci kostní dřeně a velmi miloval život, který chtěl dál aktivně žít - tak jeho tělo nepřijalo ty "správné buňky" a velmi brzy zemřel. Ošetřovala jsem ho až do konce života doma a on mi stále jen kladl na srdce abych nepřestala být mezi lidmi a tak ten život o samotě lépe zvládala. V té době jsem prováděla externě výzkum trhu pro několik firem a tím jsem musela mezi lidi chodit... A myslím si, že mi to hodně pomohlo, že jsem se přemohla a nezůstala jen sedět sama doma. A když jsem tehdy už měla i hodně menších vnoučátek, dobrou velikou rodinu a tuto možnost chodit mezi lidi tak mne to hodně všechno pomáhalo zvládnout hlavně tu velikou osamocenost. A také i to, že jsem nepřestala psát a dokázala se z mnohých smutků, bolestí, nepřízní osudu a samoty vypsat a to nejen do svých deníků. A mým asi i největším štěstím bylo i to, že jsem našla tento výborný web... Už jsem se také smířila s tím, že každý člověk má jiný osud, ale když si zachová svoje aktivity, tak může být i nadále ten život smysluplný - ovšem než jsem k tomuto všemu dozrála, tak mi to také trvalo velmi, velmi dlouho... Proto i Vám ze srdce přeji hodně sil k překonání smutku a co nejvíce další vaší výborné tvůrčí práce...
Danka Rotyková
22.7.2021 20:51
Panu Horenskému přeji, aby netrvalo smutné období moc dlouho. Každý jsme jiný, takže se nedá porovnávat nebo odhadovat. Ale jednou bude určitě lépe, bolest sice ustoupí, ale na její místo se usadí smutek. Když má člověk kolem sebe rodinu, lépe se to zvládne. A nejlepší je být stále tvůrčí. A to pan Horenský je. Přeji všechno dobré.
Soňa Prachfeldová
22.7.2021 19:38
Pane Horenský, je těžké po smrti životního partnera si uzpůsobit život tak, aby i nadále měl smysl a člověk jen nepřežíval, ale podaří se, když máte rodinu a přátele a ješté svoje aktivity. Práce kronikáře není lehkáe smysluplná. Vybavuje se mi váš občasný duel s panem Františkem, mělo to úroveň. Přeji vám ješté hezký život ve zdraví.
Svatava Páleníková
22.7.2021 19:35
Jsem tu už hodně dlouho a verše pana Horenského sleduji. A i já se dovedu vcítit do jeho současných pocitů. Jak jsem již tu v některém z komentářů poznamenala, trvalo mi léta, než jsem se s odchodem manžela smířila. Nikdy mi nepřestane chybět, ale to je život. Je třeba dívat se dopředu a hledat radosti v maličkostech. Pane Horenský, držte se, ať se vám v novém působišti líbí.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA