Hudební bonbónek č. 10 ze zámku Sychrov
Michal Mašek

Hudební bonbónek č. 10 ze zámku Sychrov

28. 7. 2021

Poslední, desáté  zastavení Mozartovy minisérie se natáčelo na zámku Sychrov v Libereckém kraji, jehož nejvýznamnějšími vlastníky byl francouzský královský rod Rohanů.

Na úvod zazní ukázka z Figarovy svatby (KV 492), následuje krátký výklad pana kastelána a zároveň ředitele územní památkové správy na Sychrově Miloše Kadlece. Kromě zajímavostí z historie zámku se také dozvíme, že byl hojně navštěvován A. Dvořákem, který zde odpočíval a skládal skladby, z nichž některé měly světovou premiéru přímo v zámecké kapli.

Dále uslyšíme ve zkratce Mozartův životopis, do kterého je zahrnuta informace, že  jeden z Mozartových synů, Franz Xaver, zemřel v Karlových Varech, kde je také pochován. Tím končí minisérie jednoho z největších hudebních velikánů, Wolfganga Amadea Mozarta. Po celý svůj život se snažil získat na světě důstojné místo, odpovídají jeho schopnostem, ale nikdy se mu to nepodařilo. Věhlasné slávy a patřičné pocty se mu dostalo  stejně jako dalším hudebním géniům až po smrti. Výklad doplňují ukázky z klavírní sonáty KV C dur KV 545.

hudebni-setkani-2021.jpghudebni-setkani-2021-pozvanka.jpg

 Viktůrek oslavil dvanácté narozeniny a těší se společně s ostatními v rámci hudebního setkání v roce 2021 na živé koncerty.

vikrurek-narozeniny.jpg

Na závěr mi dovolte se rozloučit slovy W. A. Mozarta:  

Hudba nejsou tóny, ale ticho, které se mezi tóny nalézá.

 

 

 

 

hudba
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ilona Erika Kolář
Děkuji všem moc za komentáře. Zítra, v sobotu jdu na koncert do Velkého Březno, kde se v zámecké zahradě bude konat koncert. Hrát bude Michal s prof. Klánským. A nejvíc se těším na konec srpna, kdy, doufám, proběhne v Severočekéském divadle koncert pro dva klavíry, kde bude hrát s I. Ardaševem. Viktůrek měl opravdu včera svátek, ale zdravotně už na tom není nejlépe. Měsíc od měsíce se zhoršuje a ty jeho dvě parťačky, jako by to vycítily a trochu ho terorizují, např. mu schválně chodí čůrat do pelíšku.
Alena Vávrová
Miluji klavírní hudbu, a tak ti a tvému synovi za všechny ty hudební bonbónky, navíc z krásného prostředí, děkuji. Na Sychrově jsem také byla a je to tam moc krásné.
Soňa Prachfeldová
Krásné hudební pohlazení po duši a nahlédnutí do našich zámků. Děkuji za skvostnou minisérii o Mozartovi . Panu Maškovi krásné koncerty . Viktůrkovi dlouhá léta a dobré zdraví. A děkuji za opravdu skvělá videa.
Helena Přibilová
Děkuji všem, kteří se podíleli na vzniku těchto skvělých hudebních projektů. Jsem milovnicí klasické hudby i historických památek a rovněž bych uvítala pokračování projektů věnovaných dalším skladatelům. // Viktůrek dnes spolu s narozeninami slaví i svůj svátek.:))
ivana kosťunová
Sychrov je můj oblíbený zámek, takže lepší záverečnou část si ani nedovedu představit. Ještě jednou děkuji za sérii o Mozartovi a už teď vím jistě, ze se k ní budu příležitostně vracet. Přeji panu Maškovi co nejrychlejší návrat posluchačů v co nejhojnějším počtu :))
Marcela Pivcová
Procházka zámky s Mozartovou hudbou skončila pro mne hodně známou skladbou. Určitě si poslech všech dílů ještě zopakuji. Najednou mne napadá myšlenka: Nebylo by realizovatelné pokračování s díly dalších skladatelů? Zajímavých zámků je jistě u nás ještě dost a krásná hudba by i tam mohla znít - Beethoven, Chopin, Dvořák... Bohužel si nedovedu představit, s kolika různými problémy může být tvorba pořadů spojena, a tak asi mi zůstane jen nesplněné přání. Viktůrkovi přeji ještě hodně dalších narozeninových dortů.
Jana Šenbergerová
Viktůrkovi přeji ještě mnoho příjemných chvil s vámi. ♥
Jana Šenbergerová
Děkuji. Bylo to krásné a osvěžující zpestření horkého léta.
Jana Kollinová
Všechny hudební bonbónky jsem opakovaně poslouchala. Dokonalá prezentace Mozartových skladeb doplněná mluveným slovem byla jedinečným zážitkem. Nemám hudební vzdělání a tak jsem si musela vyhledat informaci proč klavírní virtuóz neopomene vždy uvést nejen název Mozartova díla, ale pro mě záhadné KV (viz WIKI). Hudební bonbónek č. 10 mě zaskočil závěrem, cituji: "Na závěr mi dovolte se rozloučit slovy W. A. Mozarta: Hudba nejsou tóny, ale ticho, které se mezi tóny nalézá." Zajímavý citát, ale pro mě je neuchopitelná jeho hloubka. Sama ponořena v tichu své singl domácnosti, naplněné tichem, toužím a vstřebávám tóny mezi tichem. Má to někdo také tak ?
Zuzana Pivcová
Ticho je pro mě také čím dál vzácnější hudbou. Děkuji za hezkou sérii Hudebních bonbónků a všem zúčastněným přeji vše dobré. Na Sychrově jsem byla na výletě jako žákyňka. A rod Rohanů vlastnil i lovecký zámek v oboře v Lomnici nad Popelkou, kde jsme bydleli.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...