Bugenvilea. Růžová středomořská krasavice se snaží usadit i v Česku
Bugenvilea je fasciunující rostlina, která pochází z Brazílie. FOTO: Pexels

Bugenvilea. Růžová středomořská krasavice se snaží usadit i v Česku

13. 7. 2021

Keře se záplavou ostře růžových květů, které vypadají jako by byly z papíru. To je jedna z nejobdivovanějších rostlin v okolí Středozemního moře. Turisté si ji fotografují, růžové lístky si suší. A nyní se ji čím dál více lidí snaží pěstovat i v Česku.

V poslední době se objevila v nabídce květinářství a hobbymarketů. Zpravidla jde o malé keříky v nádobách. Mohou být pěknou dekorací na zahradě či terase po celé léto, ale nejsou mrazuvzdorné. Takže v chladných dnech je třeba je přemístit do bytů a tam jim pobyt příliš nesvědčí. Takže je v tuzemských podmínkách vlastně nemožné vypěstovat z nich velký popínavý keř či přímo strom, jaké obdivujeme v teplých krajích. To je dobré vědět, aby člověk předešel zklamání, že mu z malého keříku v květináči za několik set korun, opravdu nevyrostlo to, co si vyfotil v Chorvatsku nebo v Řecku. Na druhé straně je při správném zacházení květináč s rostlinou možné pěstovat řadu let. Zkrátka je třeba poznat, jaké podmínky krasavici v zimě vyhovují.

Bugenvilea je rostlina fasciunující a možná je právě proto dobře, že je pro obyvatele chladnějších krajů výjimečná. Patří prostě k přímořským zemím, ke kouzelným bílomodrým domečkům v Řecku, tam je její místo a každý rok tam čeká na turisty, aby jim zapózovala na snímcích, protože ví, že oni se její krásy nikdy nenabaží a rok co rok si ji znovu fotografují.

Málokdo z nich přitom je obeznámen s tím, že její domov původně na jihu Evropy nebyl. Pochází z Brazílie. Objevil ji tam admirál de Bougainville, přivezl ji do Evropy a podle něj se jí začalo říkat. Protože však byla zvyklá na teplé kraje, začalo se jí dařit jen na jihu Evropy.

Tam se stala naprosto běžnou a dodala tamním domkům a vesničkám nezaměnitelné kouzlo. Čím je starší a rozvětvenější, tím větší nadšení vzbuzuje. Některé kusy se plazí i do výšky několika pater a obepínají budovy do šířky několika metrů. Některé mají kmeny tak široké a pevné, že se v podstatě už více než o keř jedná o strom.

Kdo někdy tuto rostlinu viděl, zpravidla na ní nikdy nezapomene. Není proto divu, že i Češi a další obyvatelé střední Evropy s nadšením kupují mají kvetoucí růžové keříky v květináčích a zpříjemňují si jimi léto. Aspoň trochu si tak připomínají tu krásu, kterou viděli v teplých krajích.

Mnohým se daří bugenvileu uchovat řadu let. Zvykli si, že na zimu trochu opelichá a opadá, že jí svědčí ideálně lehce vyhřívaný skleník nebo chodba, ve které není ani zima ani teplo. Smířili se s tím, že z ní nikdy nebude velký strom. Ale přesto o ni pečují a každý rok se těší, až jí na zahradě nebo na balkoně najdou místo, kde na ní bude co nejvíce pražit slunce, tak, jak to má ráda.

květiny zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Krejcar Stanislav
Nemám nic proti bugenvile na českomoravských zahradách. Tato okrasné rostlina nemá vvá takové protilidské účinky jako je má Bolševník velkolepý, Jenž byl v době před 1sv. hojně zahradníky vysazován jako okrasná parková rostlina o níž se zminuje i uznávaný zahradník Kordes . Pravdou ale také je to, že bolševníků v přírodě je mnoho druhů ale jen pár jich je lidské kůži nebezpečný.
Helenka Vambleki
Hned v první větě článku je velká botanická chyba. To růžové nejsou květy, ale listeny. Vždy tři květy v trsu mezi listeny jsou drobounké žluté, maximálně půlcentimetrové
VANDA Blaškovič
Na Foto dne jsem dala bugenvileu s kvítky, mrkněte, je to překvapení...
Jitka Hašková
Bougainvillea je velmi krásná, hodně jsem jich viděla v Austrálii.
Dana Divišová
Přežila zimu, ale doma ....
Martina Růžičková
Krásná rostlina :-)
Daniela Řeřichová
Bugenvilea je nádherná, viděla jsem ji v Brazílii, ale lépe se jí daří v Tunisu, na Kanárech a jinde, nedaří se jí bohužel v jižních Čechách, alespoň u mne ne. Původ je tak, jak napsala Jana Š.
Svatava Páleníková
Krása. Vždy jsem obdivovala na dovolených v Řecku, Chorvatsku, Itálii a říkala jsem si, jestli by přežila naši zimu...
Jarmila Komberec Jakubcová
Jestli pochází tento krásný keř z Brazilie nevím, při návštěvě této země jsem ji moc nepotkávala, za to na Gran Canarii, Krétě, Tunisu a dalších zemí kvete všude v různých barvách. Zkoušel jsem si keř zasadit na zahradě, ale bohužel přes zimu vymrzl.
Věra Halátová
Pro toho pána Vladimíra Masáka - Redakce si to určitě ověřila. Odkazuji na příslušnou literaturu nebo na internet - Rostliny poprvé popsal v roce 1766 francouzský botanik Philibert Commerçon v Brazílii a roku 1789 byly pojmenovány podle francouzského badatele a admirála Louise Antoina de Bougainville.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.