Něco málo o noblese
Prof. MUDr. Jan Pirk. FOTO: Tomáš Štec – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Něco málo o noblese

6. 7. 2021

Když se řekne slovo NOBLESA, ihned se mně vybaví paní Irena Kačírková a pan Jiří Adamíra. Ti dva totiž alespoň podle mě to slovo přímo" ztělesňovali."

Noblesu nelze zahrát, musíte ji v sobě prostě mít. V padesátých letech byla " vyvražděna " jako nežádoucí pozůstatek šlechtického chování, nadřazenosti a arogance. Udržela se snad pouze v některých rodinách s dlouhodobou tradicí lékařů, vědců a milovníků umění a vážné hudby.

Já osobně jsem měl to štěstí, že jsem se po svém příchodu do Prahy seznámil s mužem, který pobýval v 60-tých letech v jednom hrabství v Anglii. Chodili jsme spolu hrát tenis a já jsem "se hřál" v paprscích jeho kultivovaného projevu. V seniorském věku jsme spolu znovu navázali kontakt a 1x týdně spolu chodíme na procházky po pražské Letné, spojené s dobrým obědem. Hrubé slovo by nevyslovil ani na " mučidlech " a v debatách projeví svůj nesouhlas lépe než vystudovaní kariérní diplomaté. Když jsme šli jednou ve vedru Prahou, navrhl jsem mu dát si pivo v hospodě " U Partyzánů ". Odmítl vstoupit do tohoto "doupěte" a koupil si v recepci blízkého hotelu O,2 neperlivé vody za 180,- Kč.

Lidí s noblesou je v naší společnosti možná více, než si myslíme, ale do "žumpy jménem politika" nikdo nechce vstoupit. Nezajímají je intriky, debaty o ničem a věčné hádky a rozmíšky. V životě by je nedostali před mikrofon se "surikatami", kývajícími souhlasně hlavou. Víte snad o nějakém noblesním politikovi na naší scéně ? Co se týká volby nového presidenta našeho státu, nechtěl bych tam žádného profesionálního vojáka, bývalé komunisty, politické aktivisty, miliardáře, výstředního umělce, ani netrpělivého senátora, který se snaží v rozporou s Ústavou odstranit svého předchůdce.

Kdybych si mohl vybrat, chtěl bych tam někoho, jako byl třeba Prof. MUDr. Josef Koutecký, zakladatel dětské onkologie u nás, světem uznávaný vynikající lékař a vědec, který již bohužel zemřel před dvěma roky ve věku nedožitých 89 let.

Podívejte se do archivu ČT, kde by měl být dokument, který s ním byl natočen před jeho odchodem z tohoto světa. Budou Vám možná "ukapávat" slzy jako mně nad jeho skromností, pokorou a moudrostí, se kterou zpětně hodnotil svoji plodnou kariéru. Jeho láska k profesi, manželce, k tradičním konzervativním hodnotám byla příkladná. A ten jeho ušlechtilý vzhled a noblesa!

Závěrem mně zbývá povzdechnutí "kde ho hledat?".Že by třeba Prof. MUDr. Jan Pirk? Nechávám tu prostor pro diskusi, od které si slibuji zajímavé názory.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Granda Nekonata
hezký článek! a podnětný: přemýšlela jsem, co si o noblese myslím. A tak jsem se musela podívat na přesný význam toho slova, ať vím, o čem je řeč: https://region.rozhlas.cz/noblesa-7292177 A odpovědi, kde hledat noblesního člověka, předchází dotaz: proč ho vlastně hledat? Noblesa v nejužším slova smyslu (uhlazenost) je (někdy) příjemná. Když není skrytým výsměchem těm, co nemají kinderstube, co nejsou ze stejných poměrů atd. Nebudu pokračovat s dalšími významy, zkrátím to. Na noblesní lidi já moc nesázím. Asi jsem na to moc obyčejná. Mě stačí skutečně slušný člověk.
Dana Puchalská
Měla jsem čest mluvit s p.profesorem Pirkem mluvit i mimo jeho ordinaci. Ano, noblesní pán každým coulem.
Alena Švancarová
Sono napsala jste to naprosto přesně:člověk s noblesou se nepředvádí,ten umí.Pan Horníček to řekl v jednom rozhovoru....mlčí hlavně ten ,kdo ví.
Daniela Řeřichová
Velice podnětný článek. Noblesních lidí znám dost z minula i současna, ale nejsou to veřejně známé osobnosti s výjimkou operní pěvkyně Soni Červené, Viktora Preisse aj. Vím, že mezi lékařskou elitou se nachází dost podobně noblesních osobností jako prof. Koutecký.
Soňa Prachfeldová
Noblesa a kultivovanost. To je dar velmi vzácný. Človék s takovými vlastnostmi se nepředvádí, ten umí . Určité jsou i dnes tací. Pan profesor Koutecký, čtu jeho knihu, vzácný človék. Karel Gott, Václav Voska, Hana Maciuchová, mnoho herců již nežijících, tak na mě působí. Dnes snad ani nikoho takového neznám.
Alena Švancarová
Jsem tady ještě jednou.Co říkáte na Olgu Havlovou?Žena z lidu a jako první dáma ,myslím ,naprosto přirozená noblesa.
Alena Švancarová
Marek Eben mi naskočil po K.GOTTOVI TAKÉ.
Alena Švancarová
Mě jste udělal v hlavě guláš.Nemůžu tu myšlenku vypudit z hlavy ,ale zatím jsem na noblesního člověka nepřišla.Člověka,který má charizma to bych nějakého našla,ale noblesního?Rozhodně Karel Gott, o tom nelze pochybovat,ale dalšího jsem zatím nenašla,snad profesor Pafko a z dávných dob herec Václav Voska či Eduard Cupák?
Hana Šimková
Ani obrázek Vám nebyl přidělen.
Hana Šimková
Je to moc hezký článek a také velice pravdivý

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.