Vyjádření citu kytkou bývalo běžné, dnes to už zvykem není
Ilustrační foto: Pixabay

Vyjádření citu kytkou bývalo běžné, dnes to už zvykem není

9. 6. 2021

Květiny měly dříve mnohem větší význam i moc, než je tomu nyní. Lidé často výběrem druhu květiny vyjadřovali, co cítí, předávali si tak vzkazy. Ne nadarmo existuje slogan: Řekni to květinou.

Nyní je výběr květin nepřeberný, ale málokdo při jejich darování přemýšlí, co chce vyjádřit. Prostě dáváme kytku a basta.

Naši předkové běžně ovládali něco, co se dá nazvat květinovou symbolikou. Když darovali kytici, přesně věděli, proč je složená právě z těch a ne jiných druhů květin a co jimi chtějí naznačit, vyjádřit. Většinou se pomocí květin naznačovala náklonnost, vášeň, pozvání na schůzku nebo naopak konec vztahu.

Většina lidí z této zábavy zná nyní pouze symboliku růží. To, že růže vyjadřuje lásku, tuší i ten, kdo nikdy žádnou kytku nikomu nedaroval. Je to tak, jenže se díky tomu z darování květin stala tak trochu nuda. Každý koupí kytku růží a má splněno, protože má pocit, že tím nic nezkazí. Jistě, růže jsou nádherné, ale mnoho žen se dostalo do fáze, kdy jim kytice růží prostě přijde nudná a květomluvu si samy pro sebe upravily tak, že jim je dává člověk, který nemá dostatek fantazie.

Podivné postavení mezi květinami mají v posledních letech karafiáty. Nádherné květiny získaly nálepku čehosi, pod čím si mnoho žen vyššího věku představí nejrůznější oslavy státních svátků, Mezinárodního dne žen či podnikových schůzí. Tři povadlé rudé karafiáty s větvičkou asparagusu byly dárkem při předávání nejrůznějších ocenění, vyznamenání, krčily se v ošklivých vázách při nejrůznějších schůzích. Mnozí lidé je mají spojené s nekonečně nudnými projevy různých papalášů při těch nejpodivnějších oslavách. Jenže v květomluvě karafiáty vyjadřují obdiv a závazek vůči tomu, komu jsou darovány. Velmi často bývaly součástí mnohodruhových kytic právě jako vyjádření závazku, tedy toho, že to darující myslí takzvaně vážně. Karafiát býval květinou váženou, oblíbenou. A zaslouží si opět takovou být. Stačí se do nějakého zadívat, obdivovat jeho neuvěřitelně nádhernou skladbu, barvy, velikosti. A tak je velký nesmysl považovat stále ještě karafiáty za symbol komunistických schůzí, protože mnoho žen by krásnou kytici karafiátů často přivítala mnohem více než obligátní růžičky. Některé dokonce právě karafiáty považují za nejkrásnější květinu ze všech.

Gerbery jsou považovány za symbol přátelství, podle květomluvy jsou výbornou volbou, pokud neseme kytici někomu, s kým máme vztah pracovní, obchodní. Nevyjadřují údajně lásku, cit.

Tulipány vyjádříme náklonnost, přátelství, porozumění, rovněž jsou řazeny mezi takzvaně přátelské květiny a hodí se jimi obdarovat při jakékoli příležitosti, ať už jde o narozeniny kolegyně nebo návštěvu babičky.

Lilie bývá označována jako květina vhodná pro velmi slavnostní, až důstojné oslavy a příležitosti.

Frézie se podle květomluvy hodí v případech, kdy chceme někoho povzbudit, rozveselit nebo mu poděkovat. Prý jde o ideální volbu, když chce kamarádka kamarádce jen tak přinést květinu.

Slunečnice. Málokdo sice daruje kytici složenou pouze se slunečnic, ale podle květomluvy by to byl dobrý krok. Jedná se o symbol dobré nálady, optimismu, přání skvělé budoucnosti, takže se prý hodí na jakoukoli neformální příležitost a klidně i na rande. Je samozřejmě dobré si předem zjistit, zda dáma třeba nesnáší žlutou barvu.

Podobné postavení mají v květomluvě jiřiny.

Speciální význam mají narcisy. Jednak coby jarní květina symbolizují naději, nové začátky, ale zároveň prý mají i dosti výrazný erotický podtext. Darující prý kyticí narcisů dává najevo, že s ní chce trávit co nejvíce času a kochat se její krásou.

Na květinách je ovšem nejkrásnější to, že jsou různorodé, že mají tolik tvarů, barev, velikostí. A tak, kdo by se chtěl zábavě zvané květomluva opravdu věnovat, má nepřeberné množství možností jednou kytkou vyjádřit spoustu věcí. Stačí ji jen složit z různých květin, přemýšlet nad jejich významy. Jenže to je nyní tak neobvyklé, že hrozí, že by to obdarovaná stejně nerozklíčovala. Ale možná, že to je jedno. Kytice má prostě udělat radost. Má se líbit. A tak vlastně úplně stačí, když obdarovaná řekne: Ach, ta je krásná.

Ale i tak se vyplatí při výběru kytice aspoň trochu přemýšlet a nesáhnout po prvním lehce povadlém pugétu na benzínové pumpě. Darování kytice by vždy měla být událost a naprostá většina žen velmi dobře pozná, kdo si s ní dal trochu přemýšlení a vybírání, i když třeba vůbec neví, že něco, co se nazývá květomluva, existuje.

 

 

dárek květiny ženy
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Všechny květiny jsou krásné, ovšem nejvíc ty z lásky darované.
Marie Faldynová
Nevím, jestli ještě někdo zná symboly, které květiny vyjadřují. Já kupuji co zrovna mají, sama jsem dostala květinu v květináči a kvete už měsíc. Syn kupuje manželce květiny jen tak i k nějaké příležitosti a mě se to líbí.
Miloslava Richterová
Překvapilo mne, co všechno je možné napsat na tak krásné téma jako je květomluva...
Milan Pepo
Tak já nevím coby muž... zatím zde jen přispěly ženy.:-) Karafiáty mám spojené s mýdlem. Já vím... no. Ale pamatujete si šedesátá léta? Mýdlo s vůní karafiátů a pak šeříku a pak... si už další nepamatuji. Jo, s jelenem, ale to není o květech. Takže zpět k květinám. Nějaká symbolika mi nic neříká, ale mám rád gerbery. A na rozdíl od většiny mých souputníků, mužů ( chlapi promiňte, já se ženám nepodbízím). Dávám ,,kytky" jen tak. Gerbery. Dostala jste děvčata kytku ,,jen tak?" Mamka už je na to zvyklá, že ji přivezu gerberu ,,jen tak." Problémy jsem měl s manželkou. Představte si pár týdnů po svatbě. Jdu z práce kolem květinářství. Nevím na co dřív koukat. Tak vejdu. ,,Pán má přání?" ,,No... prosil bych... třeba tyhle tři gerbery... a ještě něco k tomu... asparágus... nevěstin závojíček..." ,,A... slečna má svátek?" ,,Ne slečna. Manželka a svátek nemá, jen ji chci udělat radost..." ,,???" Takže to mám zabalený. Příjdu domů, kytku za zády. ,,Nazdar Helčo..." Po puse vyrazím před sebe kytici jako štít. ,,Mili... tys něco provedl?" Pozor ženský... vnímáte? Myslím, že doktor Plzák by se na tomhle případu vyřádil. Prostě, když přinesete ženě kytku jen ,,tak", tak jste apriori něco vyvedli. Prostě normální ženská nedokáže pochopit, že ji přinesete kytici jen tak, byť je to manželka, tchyně nebo paní zubařka, která vám vyrvala osmičku a ta květina už určitě není úplatek za bezbolestnost. Takže jsem nic neprovedl. Dlouho, dlouho trvalo než si žena zvykla, že jí nosím gerbery ,,jen tak", protože je moje jediná, jediná Helena, jediná Trójská..." Ale zavděčte se ženám. Po xx-letech manželství strkám tu kytku před sebou do dveří a slyším místo ,,miláčku" ...,,Jééé zase gerbery :-( " Strkám to mámě do dveří (jen tak) a slyším...,, Jééé zase gerbery... to mi za ty peníze raději kup to mazání na klouby..." Takže co. Tak si ženský vyberte. Nevíte co chcete. Ale já zůstávám věrný gerberám. A tak Vám tady diskutujícím (ženám) posílám, byť virtuální , kytici gerber. ;-)
Alena Švancarová
Moje maminka měla ráda karafiáty,ale ne červené.Doma máme obraz,který se ,doufám,bude dědit z generace na generaci,protože je hezký.Tatínek dal mamince namalovat obraz karafiáty ve váze,je opravdu pěkný.Dnes ho má dcera,jen si přebarvila rám na bílo.Původně byl zlatý.Já mám ráda růže,ale ony nevydrží.Ale i další květiny-gerbery,konvalinky,frézie.....
Libuše Křapová
Mám ráda květiny na zahradě i ve váze. Líbí se mi téměř všechny, nesnáším jen takové ty uměle chemicky přibarvované. A pak také obrovské kytice, jež mají oslnit jedním dlouhým stonkem rostliny připomínající nějakou zeleninu a něčím podobným jsou i obložené. Vídám je v TV při oficiálních píležitostech a nebo dekorování sportovních vítězů. Příroda značí přirozenost, módnost květinám nesluší
Jana Šenbergerová
Ráda květiny dostávám, i daruji. Karafiáty vždy patřily a stále patří k mým oblíbeným květinám. Měla jsem svatební kytici z červených karafiátů. Ty dnešní mají hodně barevných variant a také velikostí. Růže bohužel v paneláku dlouho nevydrží. Raději je dávám, než dostávám. Nemám ráda příliš vyumělkované kytice a naše květinářka ví, čemu se vyhnout a čím se zavděčit. Už se těším na mečíky.
Věra Ježková
Nedávám kytku a basta. Dávám takovou, o níž předpokládám, že se bude obdarované líbit. O symbolice květin jsem si několikrát četla. Nebyla ovšem jednotná. Maminka měla ráda karafiáty a kopretiny; to jsem po ní "zdědila". Líbí se mi gerbery a chryzantémy, obecně květiny žluté. Nemusím růže a už vůbec ne orchideje - jsou na mě příliš vyumělkované.
Daniela Řeřichová
Květomluvou se naše babičky opravdu zabývaly, bylo to zajímavé. Můj muž mi každou chvíli přinesl jednu růži. I na svatbě jsem měla jedinou bílou. Nemám ráda pugéty. A není nad rozkvetlou horskou louku.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.