I děti by měly znát hodnotu peněz a umět s nimi hospodařit. FOTO: Poskytnuto Českou spořitelnou
Jak naučit vnoučata hospodařit? Radí odborník na finanční gramotnost
1. 6. 2021Den dětí mnohé svádí k otázce – dárky, nebo peníze? A váží si současní školáci vůbec peněz? Znají jejich hodnotu? A kdo je to má naučit, rodina, nebo škola? Vše o tom, jak vést děti ke správnému hospodaření a jak se mohou zapojit prarodiče, vysvětluje David Hubáček, šéf projektu Abeceda peněz.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Martin Vrba
2.6.2021 18:34
Pane Krejcar, také si na to pamatuj, dokonce my jsme měli takovou malou knížku jen o dvou listech (cca na 30 zápisů) a tam se to zapisovalo, u nás jen učitelka. Já si myslím, že pro malé děti je nejlepší spoření například u maminky – tatínka - u dědy - u babičky a pak je dobré (kdo už umí počítat) jim nechat znovu spočítat (překontrolovat) na kalkulačce s páskou donesený nákup. To už děláme s vnučkou od 10 let. Naučí se znát cenu zboží i práci na kalkulačce a to hrou. Chápu, že banky mají zájem, aby to bylo všechno jen u nich, ale tím je to mimo dětí a žádný přehled jim to o financích nedá. Brzy vnučku seznámíme i s tím, kolik si táta a máma vydělají v práci za hodinu (kolik vydělávají i jiní lidé), jaký máme důchod a co si lze za to koupit. A základní povědomí o tom, že když si nějaké peníze vypůjčíme v bance, že jim pak musíme ale vrátit více, než jsme si vypůjčili, atd.
Krejcar Stanislav
2.6.2021 15:04
Osobně moje zkušenost z roku 1957. Chodil jsem tehdy do ZDŠ. Samozřejmně už si nemohu pamatovat detaily, ale tímto rokem u nás ve třídě nastoupila doba spořivosti. Každý týden v určitý den a hodinu přicházela paní ze Spořitelny a umožnila nám dětem soutěžit ve spoření. Nebylo to nic násilného, ale dětská soutěživost a rivalita vítězila. Samozřejmně jsme tehdy neměly klasické vkladní knížky ty jsme dostaly až s vysvědčením na konci školního roku. Sešitek s razítkem pobočky Československé státní spořitelny , jménem třídní učitelky ,ředitelkou školy a zaměstnankyní ČSS jsem měl dlouho uložený s osobními věcmi a doklady. Na to byly rodiče dost pedantští. Jistě si mnozí z nás pamětníků vzpomenou na tehdejší soutěže nejen ve sběru druhotných surovin . I tato akce byla součástí návyku k hospodaření . S bráchou jsme mezi sebou soutěžili i v tom kdo si dříve našetří na nové kolo Favorit. Mámka neměla problém v pomocnících s nákupem či umývání nádobí. Dnes je jiná doba a Tereza H. a Feri jsou toho příkladem.
Martin Vrba
1.6.2021 20:23
Pane Milane Pepo BINGO !!! :) Ale někdo to musí zaplatit, abychom si tady mohli klábosit! V tom tkví základní finanční gramotnost všech podobných webů. :)
Svatava Páleníková
1.6.2021 15:19
Řekla bych, že současná mládež by potřebovala naučit se hospodařit s penězi jako sůl. Sama u svých vnoučat vidím, že neznají hodnotu peněz a myslí si, že je snad rodiče tisknou.
Milan Pepo
1.6.2021 07:59
Jaká výuka finanční gramotnosti. Myslím, že všeobecně můžu říct za generaci nás ,,sátníků." Od malička jsme byli vedení k tomu, že si nemůžeme koupit to co nepotřebujeme za peníze které nemáme.
PS: Jinak mi přijdou smíchu různé programy vlády k výuce finanční gramotnosti tu k sociálně slabým, tu ke studentům, tu k seniorům. Finanční gramotnosti nás chce učit vláda, která je na úrovni účetnictví krachujícího JZD. A ,,programy" finančních domů? Na Seznamu byl jednou článek jisté banky právě k výuce dětí finanční gramotnosti. Přečetl jsem si jej celý, ale něco mi ,,nehrálo". Po druhém přečtení jsem na to přišel. V posledním odstavci byla taková podprahová zmínka o vhodnosti ,,dětského" účtu, jak jinak zavedeného právě u nich.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA