Prší, proto máme špatnou náladu. Je vliv počasí na psychiku mýtus nebo realita?
Má počasí vliv na psychiku? Názory se různí. Ilustrační foto: Eliška Murasová

Prší, proto máme špatnou náladu. Je vliv počasí na psychiku mýtus nebo realita?

30. 5. 2021

Letošní chladné a deštivé jaro mnozí lidé nesou těžce. Skuhrají, že se už nemohou dočkat sluníčka. Jsou podráždění, bez nálady. Jiní je naopak považují za přecitlivělé jedince, kteří nemají nic na práci, než pozorovat sami sebe. Vliv počasí na psychiku je téma, které lidi rozděluje.

Někdo odbude řeči o ošklivém počasí pokrčením ramen, jiný dovede hodiny rozebírat, jak se cítí, když prší nebo když svítí slunce, při každé změně počasí si bere hrst prášků na uklidnění a při bouřce se třese jako ratlík. Pro někoho je taková reakce nepochopitelná a nevěří jí. Ale pozor, existuje řada výzkumů, podle jejichž závěrů má počasí na psychiku poměrně velký vliv. Ostatně, faktem je, že o vlivu počasí na lidskou psychiku a různé chronické nemoci psal už lékař Hippokrates okolo roku 400 před naším letopočtem. Vznikla také  studie, podle které se mění chování dětí před bouřkou. Jinými slovy, děti jsou před bouřkou protivné, zlobí a to i ty, které se jindy takového chování nedopouštějí. Rodiče nevědí a proč a pak, za pár hodin, přijde bouřka.

Psychologové a psychiatři se v názorech na vliv počasí na psychiku také rozcházejí. „Dlouhodobě se o vlivu počasí na psychiku vede spousta debat, ale osobně neznám žádnou seriozní studii, která by přesně popisovala do jaké míry souvisí s výskytem úzkostí či depresí například teplota, vlhkost či tlak vzduchu, tedy konkrétní jevy,“ uvedl psychiatr Martin Anders. Přiklání se spíše k teorii, že náladu a psychiku člověka ovlivňuje více podnebí než počasí.

Jak jinak si vysvětlit fakt, že jižní národy žijící v místech, kde často svítí slunce, nám připadají usměvavější, zkrátka více v pohodě, než národy severské. Může to být samozřejmě jen zdání, protože když přijedeme k moři, jsme dobře naladěni a tudíž nám tam připadá příjemný každý číšník, byť je třeba ve skutečnosti mrzout a mizera. Nicméně je fakt, že v zemích, kde je více zima a méně slunečního svitu, je více sebevražd a také je tam častěji rozšířený alkoholismus.

Lidé, kteří tvrdí, že v nich vyvolává špatnou náladu déšť, se rovněž často mýlí. Samozřejmě, že pokud jsme měli naplánovaný sobotní výlet, začalo hustě pršet a tak místo pobytu v přírodě sedíme doma, jsme naštvaní, ale to nemá nic společného s trvalým vlivem na psychiku, natož s depresí. Jsou naopak lidé, kteří déšť mají rádi, vyvolává v nich příjemné pocity. Poslouchat v teple s dobrou knihou, jak déšť bubnuje na střechu přece není nic depresivního, naopak.

Existuje jev, kterému se říká meteosenzitivita a tou se právě dá vysvětlit silná reakce na změny počasí. Někoho opravdu před deštěm silně bolí hlava, klouby, zhoršují se mu různé chronické potíže. Často se to týká revmatiků, kardiaků.

 „Jednu dobu jsem měl před každou změnou počasí tak silné bolesti hlavy, že jsem nemohl fungovat. Nikdo mi to nevěřil, žena říkala, že to je projev přepracovanosti. V té době jsem stavěl dům, měl jsem náročnou práci, k tomu jsem se staral o těžce nemocného, umírajícího otce. Několikrát jsem před bouřkou doslova zkolaboval, jednou jsem opravdu omdlel a strašně mě bolely klouby,“ vypráví šedesátiletý Jaroslav. „Připadal jsem si jako chodící barometr, přesně jsem věděl, že přichází změna počasí. Ale raději jsem už pak o tom s nikým nemluvil, protože jsem cítil, že si lidé mysleli, že to přeháním. Postupně se ta citlivost snížila, takže to určitě hodně souviselo se stresem, který jsem tehdy prožíval. Ale především jsem zjistil, že trpím revmatickým onemocněním a hlavní příčinou obtíží bylo ono,“ vypráví.

Prokázáno je, že když je delší dobu tma a chladno, tělo si začne vyrábět méně serotoninu, kterému se říká hormon štěstí. Děje se to často v zimě, když je brzy tma a slunečního svitu málo. Změna počasí, kdy začne pršet nebo přijde bouřka, tak může mít podobný vliv. Existují teorie, podle nicž se také začne produkce hormonu rychle snižovat, ale jen krátkodobě a proto může být reakce výrazná. A je to přirozené, protože pro naše předky předstvovala bouřka či náhlý silný déšť ohrožení, které spouštělo nervozitu, strach. Nevěděli, co se děje. My to víme, ale je možné, že reakce podvědomě přetrvávají.

„Ovšem právě ošklivé počasí či jeho výrazné výkyvy na jedné straně v lidech vzbuzují nelibé pocity, ale na straně druhé se právě v těchto obdobích k sobě chovají lépe než jindy. Podvědomý strach ze síly přírody je odvádí od malicherných problémů a triviálních úzkostí. Ne nadarmo se říká, že pořádá bouřka vyčistí vztahy, ona vyčistí i psychiku,“ uvedla americká publicistka Rebecca Solnitová, která se vlivem počasí na psychiku zabývá.

Takže, až budeme někdy slyšet někoho, kdo mluví o tom, že má depresi z toho, že málo svítí sluníčko, je jisté, že vlastně neví o čem mluví a netuší, co skutečná deprese je. Ve skutečnosti je asi jen naštvaný, že se nemůže opalovat nebo jít na výlet. Maximálně může být chronicky nemocný a cítí, že se jeho potíže zhoršily.  Ale nic, co by se dalo nazvat depresí z počasí, neexistuje.

počasí psychika
Hodnocení:
(4.9 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
I já mám velikou radost, že celkem hodně prší, všechno se kolem nás zazelenalo - nejvíce roste tráva - ovšem na mé zahrádce se daří i hodně česneku, hrášku, libečku, pažitce a ředkvičkám. Dnes dopoledne u nás svítilo sluníčko. Děti měly svůj sváteční den a bylo jich plno se svými učitelkami na městě na zmrzlince - byl to přímo radostný a nevšední zážitek vidět tolik veselých a usměvavých tvářiček bez roušek*
Daniela Řeřichová
Voda je životadárná pro celou planetu, zažili jsme v Brazílii radostné rituály s příchodem období dešťů, naše zahrada i lesy ožívají, voda je fenomén mnoha podob. Osobně podobně jako Marie F. funguji na sluneční baterie, potřebuji světlo a teplo, mám víc energie.
Jana Šenbergerová
Když mohou naši psychiku ovlivňovat mnohem méně viditelné a citelné jevy, proč by nemohlo počasí? Patřím k těm, kteří mají raději mraky na nebi, než rozžhavený blankyt, takže letošní "deštivý" květen mi docela vyhovuje. Rostlinstvu většinou také, všechno roste jako divé. Hlavně to, o čem si člověk myslí, že to nepotřebuje. Např. plevel.
Milan Pepo
Mám plán... ráno vstanu. Zaliji zahradu, truhlíky na návsi. Nakrmím čubinu. Po snídani posekám zahradu... :-) Člověk míní, Pán Bůh mění. Probudím se nad ránem a nevím kolik je. Na budíku je půl páté. Venku místo sluníčka šedo šedé přítmí, déšť buší na okenní parapety. Moje čubinka Sára se škrábáním na dveře dožaduje snídaně. No tak jo... ,,Už jdu Sári." V polospánku ji dám pod střechu misku se snídaní. Venku se valí nepřetržité proudy vody. Čerchov se ztrácí v deštivém mraku. Normálně bych už lítal po návsi z konvemi s vodou. Zdravili mě kohouti... a sousedi jedoucí do práce... a štěkající psíci vůbec... Protože ... jak to říkal v té komedii pan Kemr? ,,Chčije a chčije." Tak zalezu zpátky do postele. Než znovu usnu tak si vzpomenu při pohledu na okno za kterým se valí záclony deště na verše... (Sorry) nepamatuji si . Nevím ... a nebude to přesné. ,,Zdravím vás okna. V jitřním šeru naplněna mým úžasem. Zaklíněn vámi do plenéru, dobrý svět vidím, tady jsem... Ne roztroušený po papírech, ne ztracen v množství a ne sám... den za dnem v rozpěněném víru, den za dnem poznávám..." :-) vím to dál, ale usínám. ( PS: taky se vám stává, že nejlípe spíte nad ránem? Myslím tak... ,,čumákujete" do stropu do dvou do rána, převalujete se a přemýšlíte co s vámi dělá věk a pak nad ránem usnete jako špalek? Nebo ,,špalčice?" Dámy prominou). Takže se vzbudíte co já vím... kolem osmé. A venku ,,chčije a chčije a chčije... Čerchov vidět není. Sedmihoří se halí do deštivého oparu, čubinka nevystrčí čumák z boudy... Tak co. Zalívat nemusím. Sekat zahradu nebudu. Po snídani si sednu k PC. Mám tu resty, vyřeším poštu, něco napíši úředního pro obec... A venku stále ,,chčije a chčije." Po obědě ...jo... mám tady tu historickou studii o... Za okny už prší ,,vodorovně." ;-) Byť konec května tak si zatopím v krbu. A stále prší a prší... tak si mám zoufat? Za okny už je tma. A déšť klepe na parapet a mě padají víčka. Udělám si čaj z meduňky. Už né sušený, ale v mezidobí mezi deštěm natrhaný na zahradě. ( Meduňka je na nervy, na uklidnění, na spaní). Tak popíjím ten horký čaj z meduňky oslazený lesním medem ( květový neberu). Venku už je černočerná tma. Déšť bubnuje na parapet a já bubnuji ukazovákem na klávesnici PC a dopisuji reakci na jakýsi článek na téma ,,Prší, proto máme špatnou náladu." :-) Jestli mám, či nemám je moje věc. Ale jestli můj příspěvek... ;-) Až bude pršet , tak si na něj vzpomeňte. Vykašlete se na to, že vám zmoklo prádlo, seno, že nemůžete... že je venku hnusně a fuj a vůbec... Udělejte si dobrý čaj, svařte víno... přetřiďte si v knihovně knížky, přerovnejte v albech fotky, pusťte si vaši hudbu, nebo sedněte k PC a napište reakci na to jak vás deprimuje deštivé počasí. ;-)
Marie Faldynová
Tak já určitě funguji na sluneční baterie. Už ve 20 letech jsem se před deštěm unavila neúměrně zátěži. S léty mě to nepřešlo, v mlhavém pošmournu se cítím na 150 let a bolí mě klouby. Když vykoukne sluníčko, všechno mě přejde. Kdo pracoval v léčebně, kde lidé před deštěm vesměs vnímali zhoršení chronických problémů by potvrdil, že tento jev existuje.
Hana Řezáčová
Jéé, to by bylo pěkné, kdyby lilo růžově - to by nikdo neměl špatnou náladu :-)
Eva Kopecká
Tutově. Ne růžově. To já ne. To mobil.
Eva Kopecká
Jen jestli se na ten nedostatek sluníčka mrzouti nevymlouvají. Počasí se mě nedotýká co do nálady a pohody, nicméně takové drobné ty zdravotní dopady na mě změny skutečně mají. Mám, aniž bych sledovala předpověď, vysloveně nos. Kdy vyčistit zahrádku od plevele, kdy hodit prádlo do pračky. Mrknu na nebe a mám jasno. Na druhou stranu, když nechci, aby pršelo, tahám s sebou celý den deštník. To funguje na sto procent. Jakmile si ho v případě oblačnosti do práce nevezmu.....tak růžově leje.
Martin Vrba
Někteří lidé mají špatnou náladu trvale a když je špatné počasí, tak se zaradují, že to mají alespoň konečně na co svést. Ti, co mají trvale dobrou náladu, tak ty vůbec špatné počasí nerozhodí a jejich nepsanou povinností je těm, co to svádějí na počasí, jim to nerozmlouvat a trochu se jim pokusit zvednout náladu. Ale pozor – ti, co mají trvale špatnou náladu, tak ti - když jim dáte jen trochu příležitost, tak počasí vezmou na milost a raději se snaží pokazit náladu i vám a tvrdí, že jste jim náladu nezvedli, ale jen mandle. A dělají všechno proto, aby v tom nebyli tak sami a vaše dobrá nálada je přivádí ke stejnému šílenství, jako kdyby padaly opravdu trakaře. V takovém případě se je pokuste zachránit vtipem, který patří do každé správné KPZ pionýra humoru. Tento je pro děti, ale pěkný: Co to znamená, když v řadě třiceti netopýrů, visících hlavami dolů, sedí jeden s hlavou vzhůru? Omdlel!
Věra Ježková
Jestliže nějaké počasí ve mně vyvolá špatnou náladu, nemýlím se. Prostě to tak vnímám, cítím. Deprese počasí jistě nezpůsobuje. Ty mají mnohem důležitější spouštěče. Déšť mám ráda, dělá mi dobře na duši. Už jsem to zde napsala několikrát.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.