Místo, kam se ráda vracím - mám velmi, velmi blizoučko
Foto: autorka

Místo, kam se ráda vracím - mám velmi, velmi blizoučko

24. 5. 2021

Patřím k těm patriotům, pro které byl nejkrásnějším místem jejich rodný kraj a také se tam velmi rádi vraceli.

Bohužel letos už to bude 10 roků, co mi zemřela moje obětavá maminka, která v mé rodné vesničce bydlela celý svůj dlouhý život. Často jsem ji navštěvovala - takže mne setkávání s mým milým krajem, dalšími příbuznými a známými neustále znovu a znovu obohacovalo a přímo nabíjelo novou životní energií.

V minulých měsících jsme ovšem nemohli jezdit ani do jiného okresu, takže jsem už neměla ani ty cesty na hřbitov za všemi svými drahými - protože žiji v jiném okrese.

O to víc jsem chodívala ve chvílích volna jen do okolí svého nynějšího bydliště a neustále objevovala další a další neznámá místa.

Loni jsem v krásných květnových dnech šla v Boskovicích  /kde už žiji 51 roků/  kolem jednoho hezkého domku. Jeho velmi milá majitelka mne pozvala na svoji zahradu. Ráda mne po ní provedla a mimo jiné mi také ukázala vzácný poklad, který se u nich ukrývá.

Vzadu ve skále mají vytesanou sochu v nadživotní velikosti našeho prvního prezidenta T. G. Masaryka, který se narodil 7. března 1850 v Hodoníně - od jeho narození už loni uplynulo 170 let.

Tuto sochu vytvořil umělec v roce 1935 - za války ovšem byla ukryta pod deskami, tak jako i po roce 1948. Teprve v době demokracie se mohli i její majitelé volně nadechnout a zpřístupnit ji těm, kteří o ni projevili zájem.

Takže i já jsem ji mohla v plné kráse jara loni uvidět a měla od majitelky dovoleno si ji vyfotografovat.  Mezi rozkvétajícími keři šeříku se mi naskytla možnost skutečně vzácného snímku - jak ho můžete vidět na úvodní fotografii.

V ten den jsem zachytila více pohledů na krásnou jarní krajinu, ale tento snímeček byl nepřekonatelný, a proto se o něj ráda podělím i s vámi všemi.

Vím dobře, kolik krás je v celé naší zemi a jak je mnohým blízký jejich rodný kraj. Ovšem, když navštíví nějaké jiné hezké místo, které je svým půvabem a krásou obohatí - tak se tam také velmi rádi vrací.

Ovšem já jsem takové nádherné místo objevila loni ve velmi blízkém okolí. Několikrát v týdnu jdu totiž pěšky s batůžkem do vzdálenějšího obchodu a zpět jedu jinou trasou městskou dopravou.

A tak mohu vždy znovu a znovu vidět z okna ten kouzelný domeček s nádhernou zahradou.

V mé paměti se rychle objeví toto nevšední pohádkové zákoutí s převzácným pokladem, který tam byl po celá dlouhá léta před veřejností ukrýván v podobě velmi zajímavé a originálně vytesané sochy našeho prvního prezidenta.

Protože mám tento vzácný vzpomínkový snímek z našeho města uložen ve svém počítači -  mohu ho vám všem dnes alespoň tímto způsobem ukázat.

 

Místo, kam se rád/a vracím - to je téma naší soutěže. Napište o místě, které je vašemu srdci blízké, na které se rádi vracíte. Popište, co je na tom místě zajímavého, čím vás okouzlilo, co je v jeho okolí k vidění, jak se na toto místo lze dostat. Více info o soutěži najdete zde.

 

Soutěž - Místo, kam...
Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Děkuji Vám všem* za vaše dobrá slova
Anna Potůčková
Hodně zajímavé místo a díky za tento článek!
Jan Zelenka
Krásný příběh a pěkné jarní fotky.
Marie Ženatová
Pane Mraček, děkuji Vám za vaši vzpomínku. Pan Stanislav Rolínek byl samouk, který zemřel ve velmi mladém věku 22 let na tuberkulózu. Ovšem za svůj velmi krátký život toho vytvořil hodně. Svou první plastiku dívčí tváře vytesal v pískovcovém lomu hasičskou sekerkou a půlkou nůžek na stříhání ovcí u kopce Velký Chlum. Ze sochy T. G. Masaryky, kterou zničili nacisté zbylo skutečně jen torzo - Masarykovy boty. Jeho další díla na pískovcové skále v blízkosti Kunštátu jsou velmi proslulá a stále obdivuhodná*
Irena Mertová
Krásné jaro...
Dana Puchalská
Hezké a zajímavé.
Rostislav Mraček
Při pohledu na sochu jsem si vzpomněl na autora podobných děl, Stanislava Rolínka. Ten ale zemřel již v roce 1931. V Rudce u Kunštátu, nedaleko Boskovic, vytesal do skály sochu Masaryka, která byla ovšem za protektorátu zničena. Vedle zůstala jeskyně blanických rytířů a u osady Huť svaté Antonie husitské trojsoší v přírodě. Je úctyhodné, jak majitelé vámi navštívené zahrady uchovali zobrazení prezidenta Masaryka.
Alena Velková
Velmi zajímavé.
Alena Tollarová
To je opravdu zajímavé místo.
Martina Růžičková
Moc hezké vyprávění o skryté soše a pěkné fotky jarní přírody :-).

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.