Ivan Mládek, žonglér s českým
jazykem, oslavil sedmdesátku

Ivan Mládek, žonglér s českým
jazykem, oslavil sedmdesátku

5. 2. 2012

S osmdesátkou svých hitů oslavil v těchto dnech sedmdesátiny skladatel, textař, muzikant a zpěvák Ivan Mládek. Málokdo si však při jejich poslechu uvědomí, že tento hráč na bendžo je i vynikajícím hráčem s českým jazykem. Žongluje s ním ve všech rovinách, zahrnuje posluchače gramatickými revolucemi, naschvál nedokonalými rýmy, expresivními i slangovými výrazy a v kontrastu k nim prvky spisovnými a knižními.

„Měl jsem v plánu dělat legrační písničky se zábavnými texty,“ říká jubilant skromně o svých ambicích. Už v roce 1979 se však stal středem zájmu stylistiků a lingvistů z Ústavu pro jazyk český. Tehdy časopis Naše řeč otiskl rozbor Jany Jiřičkové, která ocenila jeho vynalézavou práci s češtinou. Zařadila ho do výrazné linie moderní české kultury vedoucí od textů Voskovce a Wericha zejména k tvorbě Jiřího Suchého.

„Hravostí jsou Mládkovy texty úplně prostoupeny,“ uvádí a připomíná jeho finty, které se svým Banjo Bandem uvedl k dokonalosti. Například změnu kvantity u samohlásky (reflektory - rýmováno s fóry; medvědi - nevědí) i záměnu koncovky předpisované kodifikací jinou koncovkou (Pavlíno - zavříno; umlíno místo umleto), použití archaického genitivu záporového (nemá dluhů - rýmováno se samoobsluhu) i slovosledné inverze (do Českého ráje - cesta příjemná je; na nový - velorex džínový).

Podle Jiřičkové užívá Mládek rýmů školácky přesných (vlečka - křečka) i těch nápadně nedokonalých (prášek - háček) a přesahy na konci veršů (jel jsem právě za mami/nou do Brna; žádná velká fraktura to není určitě/octan všechno napraví a dříve než si tě/za ženu vezme Pepíček). Rýmuje i uvnitř veršů (s pílí k cíli spěchají).

Mládek často expresivně prodlužuje samohlásky (slívovice, melódie, tůristé), používá citoslovce v refrénech (šrum šrumy šrumajdá) i v rýmech (jo ho ho - prodám já ho do zoo) a eufonické hříčky (heleme se - nemele se; embé mé). Dojem bezprostřednosti a živosti zvyšují obecně česká, expresivní a slangová slova špitál, ksichtík, šichta, frmol, fungl nový, koštnout, vymňouknout, zabásnout, vyfásnout, foťák či buráky.

Přitom jako školák neměl Mládek český jazyk příliš v oblibě. „Čeština mě moc nebavila, měli jsme přísného učitele,“ vzpomíná. A tak se prý k češtině dostal až přes muziku, když vyvstala nutnost opatřovat melodie texty poté, co lidé chtěli na koncertech kromě instrumentálek poslouchat písničky. „Nezbylo mi pak nic jiného a musel jsem začít psát texty. Nejprve jsem je pořizoval k americkým evergreenům, později k vlastním písním. Pak přišly básničky, dneska hlavně píšu knížky,“ dodává Mládek.

osobnosti výročí zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%