FOTO: Pexels
Tykání čím dál více proniká do našich životů. Je vůči starším lidem neuctivé?
29. 4. 2021
Nabídka speciálně pro tebe. Nezmeškej poslední dny výhodných cen. Ahoj, máme pro tebe slevu… Stalo se běžné, že e-shopy, hobbymarkety a různí prodejci v mailech klientům a zákazníkům tykají. Mladým lidem to připadá normální, těm starším někdy podivné.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Hana Rypáčková
4.5.2021 11:18
Tykám těm, které oslovuji jménem "Petře ty", ale "soudruřko ty " jsem nesnášela, nebyla jsem soudružka a vždy jsem se ohradila. Učitelka na gymplu nám nabídla tykání, měla autoritu a dodnes jí tykáme , je o pět let starší než my.
Helena Záchová
3.5.2021 23:44
Nabízet lidem tykání má podle pravidel slušného chování určitá pravidla. Kdo je nedodržuje je normální hulvát.
Antonín Nebuželský
3.5.2021 14:14
Posledních deset let jsem pracoval jako montér a tam se na vykání moc nehraje. Ovšem úcta, pokud si ji člověk zaslouží, je poznat i tak. A člověk omládne.
Jarmila Komberec Jakubcová
1.5.2021 21:14
Oslovení "Čau lidi" se panu premiérovi fakt nepovedlo - proto jeho povídání nesleduji, mně neoslovil.
Helena Lepková
1.5.2021 18:24
Mně vadí ,Čau lidi, našeho premiéra. Přitom je známo, na jakou cílovou skupinu míří.
Soňa Prachfeldová
30.4.2021 19:43
Nemám ráda přílišnou familiérnost. Když děti , které znám od mala a ony dospějí , vykám jim,. Pokud neřeknou sami, vždyť mi nevykejte, tak sama od sebe netykám. Myslím, že vykání je slušné chování .
Hana Práglová
30.4.2021 08:13
Znám lidi, kteří tykají téměř každému. To se mi nelíbí. Za slušnost považuji vykání. Tykání
po čase a jen s někým. Jsou ženy, o cca 20 let starší, které mi tykání nabídly. Některých si vážím natolik, že mi slovíčko TY z úst nevyjde.
Hana Řezáčová
29.4.2021 23:06
V práci jsem si se všemi spolupracovníky postupně tykala, ale čekala jsem až mne ty starší k tykání vyzvou a mladší čekaly až je vyzvu já - nikdy nikdo nezačal tykání sám od sebe ... Vykala jsem i rodičům manžela, manžel mým rodičům, snacha i partner od dcery nám taky vykají, vykala jsem i strýcům a tetám ... V článku mne zarazilo, že se nemá říkat slečno, ani velmi mladým ženám (je uváděna hranice cca 19 let) - to mi přijde divné ...
Eva Kopecká
29.4.2021 22:25
Byla ke mně přidělena nová kolegyně. Šikovná, milá, pracovitá. Tak jsme měly obě co dělat, že jsme ani neměly čas probrat nějaké osobní věci. A vykaly jsme si. Já na rozdíl od některých mých vrstevnic nemám tu potřebu jednat s těmi o generaci dvě mladšími stylem hej ty. No a před svátky ji přeju, ona mně taky, a povídám jí, co kdybychom si po svátkách začaly tykat, co myslíte. No holka se úplně rozzářila, měla radost. Bylo to takové ocenění nejen její práce, ale i toho, jaká je....když si udělala úraz, donesla jsem ji domů koláč. Jsou lidi, kteří mi jednou v důchodu budou chybět.
Ono snad ani až tak není úplně prvořadé, zda si člověk tyká či vyká, ale jaký je.
Setkala jsem se dočasně na svých volnočasových prázdninových aktivitách a v nové práci s podstatně staršími lidmi, kteří mi sympatičtí byli, a já jim asi taky. Bylo mi třicet čtyřicet, jim šedesát sedmdesát a oni...budeme si tykat. Jo. Dělala jsem, co jsem mohla, abych formulovala věty tak šikovně, abychom se domluvili a zároveň nemusela tyknout. Měli mě prokouknutou. Nechali mě říct pracně vymodelovaných pár vět ve stylu DOBRÉ RÁNO, JÁ BYCH SI TADY VZALA KLÍČ OD SKLADU, MY TAM TOTIŽ NUTNĚ POTŘEBUJEME VZÍT TO A TO, ALE URČITĚ HO HNED PAK VRÁTÍME... a ještě než jsem to dořekla, už jsem věděla, že to neprošlo. Oni si to hlídali, a oni na to čekali. Tak děvenko znova. A pořádně. Já měla trémou zpocené snad i hřbety rukou. Klíč jsem potřebovala....tak jsem tedy musela říct ahoj půjč mi prosím...a ejhle....ruka s klíčem se otevřela....jo.
Jana Šenbergerová
29.4.2021 19:24
Vykám, protože je to zvykem. Ale tykání pokládám za mnohem sympatičtější. Lidský zvyk vydělovat se ze skupiny lidí jakýmkoliv způsobem se mi zdá směšný.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA