Mé vědomé dýchání s Terezou Kramerovou dle Wim Hofovy metody.
FOTO: terezakramerova.cz

Mé vědomé dýchání s Terezou Kramerovou dle Wim Hofovy metody.

17. 3. 2021

Byl první březnový víkend letošního roku. Čtrnáct dnů před jarní rovnodenností, tři a půl měsíce před letním slunovratem a měsíc v úplňku ve znamení Panny. Šla jsem si dát svých oblíbených poobědových „20“ do prosluněného podkrovního pokoje. Slunce svítilo jako o závod a lehký vánek si pohrával záclonou v otevřených balkonových dveřích. Ulehla jsem na postel a sledujíc toto krásné divadlo jsem si uvědomila, že přesně to samé se odehrávalo v září loňského roku, v den rovnodennosti, tři měsíce po letním slunovratu, čtrnáct dnů po mém návratu z nemocnice.

Tento pohyblivý obraz se mi tehdy vryl hluboko do paměti, neboť v této době, kdy mi již byla ukončena medikační léčba, jsem si uvědomila, že je jen a jen na mně, jak se mé tělo vyrovná s poměrně vážnými pozůstatky nemoci. Musela jsem věnovat mnohem více času odpočinku k načerpání energie a sil, abych opět mohla fungovat a být dál nápomocna svému chronicky nemocnému manželovi. Dobře jsem věděla, že ze situace, ve které jsem se nacházela, mi nikdo nepomůže víc, než si mohu pomoci sama, a zářijové slunce mi v tom bylo velice nápomocno. Byla to doba obnoveného hledání sebe sama a zároveň hledání informací, jak si svépomocí doléčit a vrátit kapacitu plic do původního stavu.

Hledala jsem a jako třetí mi padl do oka tento článek, https://terezakramerova.cz/co-potrebujete-znat-o-dechovem-cviceni-dle-wima-hofa-2-videa-s-dychanim/ a v závěru článku dvě instruktážní videa instruktorky pokrajní mysli a DNES UŽ BÝVALÉ instruktorky Wim Hofovy metody" https://www.youtube.com/watch?v=4l9q9UBSbrs

Vědomě dýchat jsem se učila postupně. Nejprve jsem si celou lekci řádně načetla, naposlouchala a poté, s průvodním slovem společně s Terezou dýchala. Když jsem si dýchání osvojila a našla svůj rytmus, tak od začátku videa během instruktáže a vedeného tříkolového dýchání, jsem zhruba po dvou měsících, přešla na dýchání čtyřkolové.

Dýchám pravidelně každé ráno. Po provedení základní ranní hygieny, frťáčku 1,25cl moravské meruňkovice na lačno a sklenici vlažné vody s citronem, jdu na to.

Po prvním kole, t.j. po prvních třiceti dlouhých hlubokých nádeších nosem, od břicha až do hlavy a krátkých, lehkých výdeších ústy, krom dvacátého devátého, který je úplně do prázdna, zůstávám v zádrži 2 minuty. Po druhém kole 3 minuty, po třetím kole 4 minuty a po čtvrtém kole 5 minut. Před koncem čtvrtého kola, po pětiminutové zádrži ve výdechu, po posledním nádechu a po patnácti vteřinách výdechu, volně přecházím do závěrečné meditace, doprovázené zvonkohrou. Tato meditace je, ne jen pro Duši naprosto úžasná, protože ke mně mluví řečí, které rozumím a kterou dobře znám. Po skončení celého cvičení Terezce poděkuji a těším se na další setkání příští den ráno.

Během pěti měsíců společného pravidelného dýchání, kdy se pro mě ve virtuálním světě z Terezy Kramerové stala Terezka, jsem v jednotlivých zádržích dechu vydržela bez problémů podstatně déle. Ale na pravidelné dispenzarizační kontrole, na kterou docházím už patnáct let, krevní rozbor ukázal sníženou glykemii. Pan doktor tomuto výsledku nevěnoval žádnou pozornost, tak to asi není nic vážného. Dočetla jsem se totiž v odborné literatuře, že brániční dýchání spouští v těle celou kaskádu pozitivních reakcí. Mezi méně známé patří:

·     *  produkce antioxidantů (tím se snižuje oxidativní zátěž, například u sportu)                        

·     *  snižování srdečního tepu (organismus se méně namáhá a „opotřebovává“)

·     *  zvyšování vylučování inzulinu (který reguluje krevní cukr)

·     *  snižování glykémie

Poslední bod zřejmě vysvětluje i změnu v mých výsledcích krevního rozboru. Tudíž to se zádržemi dechu nepřeháním a držím se, v jednotlivých kolech, svých 2-3-4-5 minut.

Terezka se pro mě stala, věrným průvodcem mojí "pokrajní mysli a shodou okolností, nebo-li řízením osudu, také instruktorkou Wim Hofovy metody", za což jí právem náleží má hluboká poklona a velký DÍK ♥ 

Titulní foto jsem použila s jejím osobním svolením.

Motto: Můžete říct, že jsem snílek

                                                                                                                                                                   

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Dnes mohu potvrdit, že Wim Hof dýchání funguje. Dnešní spirometrie ukázala, že kapacita mých plic se z listopadových 123% zvýšila na dnešních 131% a celkově se cítím velice dobře. Jak se říká: "Kdyby to měl zajíc."
Soňa Prachfeldová
Cokoliv dobrého pro sebe člověk udělá je správné. Dýchání správné prodýchávání je docela práce se to naučit , je zapotřebí k tomu trpělivost. Energie nás obklopuje všude při sprchování je očistná i při plavání, takové pocity mám. Tak tedy dobré hluboké dýchání Jitko!
Jitka Caklová
On je velký rozdíl v tom, jestli z jakéhokoliv důvodu a cokoliv člověk dělá, jen proto, aby uspěl v očích druhých a nebo jen něco dělá pro vlastní potěšení. Když pak vidí u sebe, jak je to prima, podělí se o vlastní zkušenost s ostatními bez pocitu, že někomu něco vnucuje. Také nemám nic proti těm, kteří si to nemyslí. To bych asi ani s manželem nevydržela :-) ♥
Jana Šenbergerová
Existuje spousta metod, jak udržovat tělo i duši v pohodě. Tato k nim určitě patří. Ne každá je však vhodná nebo přijatelná pro všechny, to už si musí vyzkoušet každý sám. Jsou i takoví, kteří prožijí život ve zdraví a pohodě, i když pro to nedělají nic zvláštního. Jitko, je fajn, že ses našla. Proto tady všichni jsme, i ti, kteří si to nemyslí.
Irena Mertová
Jitko, též nejsem těhotná :-) :-)...tak ať se nám hezky dýchá :-)
Jitka Caklová
Ireno, jak Wim Hof, tak i Terezka na různá rizika, konkrétně u TOHOTO dechového cvičení, upozorňují. A z vlastní zkušenosti, mám trvale nízký tlak, před půl rokem jsem měla takový plicní problém, který je dnes minulostí, srdce, oči, uši mám v pořádku, těhotná nejsem a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako teď, po TOMTO, denně praktikovaném, půlročním dechovém cvičení.
Irena Mertová
Článek je zajímavý. Provádím zase jiné dechové cvičení. U něj (dýchání do čtverce) je na netu poznámka: " Ale Pokud máte vysoký krevní tlak nebo plicní, srdeční, oční a ušní problémy, neměli byste po nádechu zadržovat dech. Pokud máte nízký krevní tlak, neměli byste dech zadržovat po výdechu. Pokud jste těhotná, provádějte dýchání bez zádrží (pouze stejné nádechy a výdechy)." Tak dech nezadržuji radši, jen prohlubuji....
Jitka Caklová
Milí přátelé, tento článek jsem napsala, přestože vím, že vlastní zkušenost je nepřenosná. Snadné je začít, vytrvat je složitější, ale když jde o život, jde všechno. Rauš, který po dýchání zažívám vyjde myslím mnohem levněji, než po alkoholu, drogách, či hulení trávy. Záměrně píši "myslím", protože s posledními třemi jmenovanými nemám žádné zkušenosti.
Marie Ženatová
Milá Jitko děkuji za velmi zajímavou informaci* - tento způsob dýchání také možná zkusím
Zuzana Pivcová
Já už jsem začala, dýchání tímto způsobem se mi zamlouvá, ale zadržet dech umím zatím jen dost krátce. Díky za instruktáž.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.