„Mami, požádala mě jedna paní o nepotřebné stolní kalendáře pro jednoho chlapečka. Ty máš spoustu známých a přátel, nemohli byste také pomoci“???,řekla mi onehdy dcerka, když k nám na pár dnů přijela na návštěvu.
Pomoci?? Pochopitelně. Mé heslo je známé. „Když můžu, tak pomůžu. Když nemůžu, tak mlčím! „
Nic moc jsme k tomu nevěděly. Takže jsme se doptaly a zbytek pomohl i strýček Google.
Dovoluji si zde napsat malý výcuc…
V lednu vydalo Splněné dětské přání životní příběh o Adamovi, kterému lékaři určili diagnózu autismus. Článek o chlapci, který by se rád stál hasičem a sbírá stolní kalendáře, zaujal i Splněné dětské přání. Z toho důvodu jsme se rozhodly mamince pomoct a vyhlásily sbírku kalendářů, do které se zapojili jednotlivci, školky, školy i firmy z celé České republiky.
Sbírková akce byla spuštěna. Nikdo z nás však nečekal, že bude mít tak velký ohlas. Nakonec se zapojili lidé z různých končin naší země. Po celou dobu rodině chodily domů zásilky a velké balíky kalendářů. Společně s kalendáři dostával Adámek také spoustu dopisy a dárečků.
Jak Adámek reagoval, když vám najednou začalo chodit domů poštou tolik kalendářů?
Byl nadšený a vždycky už netrpělivě čekal, až u nás doma zazvoní pošťák. Na balíčkách bylo napsané jeho jméno, já jsem mu balíčky musela otevřít a Áďa si věci vyndal a třídil.
Který dárek mu udělal největší radost?
Největší radost mu udělalo vše, co lidičky poslali, ale hlavně kalendáře z roku 2014 nebo 2020 a hasičská helma
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
….. Na jiných stránkách jsem se dočetla. že Adámek dokáže k určitému datu přiřadit i patřičný den. –až do roku 2022.
A toto mě opravdu zaujalo. Chlapeček má možnost mít z něčeho obrovskou radost a také si bystřit paměť.
Tak jsem si řekla, že když je konec roku, oslovím všechny, kteří mohu.
Starý kalendář, pokud je nesbíráte, vám je prakticky k ničemu. Takže, než ho hodit do popelnice, bylo by možná dobré ho dát pro dobrou věc.
Na předání se určitě nějak můžeme domluvit. A pokud máte cestu do Prahy, můžete navštívit redakci. Honza mi vyšel vstříc, a poku dáte v pondělky či středy dopoledne kalendáře do redakce, , určitě mi je schová.
Moc vám všem děkuji – ne za sebe ,ale za radostný úsměv jednoho zcela cizího chlapečka.