Václav Soukup
13.11.2020 17:39
Přiznávám se bez mučení, ano jsem předpotopní a středověký člověk, ale já to opravdu v těch padesátých a šedesátých letech kolem sebe viděl. Pamětníci z venkova mi to snad potvrdí !
Soňa Prachfeldová
10.11.2020 18:08
Tak to snad bylo v předpotopní době, kdy se nutily dívky do vdavek, zejména na vesnici. Spíš znám hodně případů, kdy se dost mladé zamilovaly, otěhotněly a byla svatba. Někomu to vydrželo, někomu ne. To je život. Vydržet 40,50 let, takové páry existují a když jim to klape, je to moc pěkné. Já neprožila tolik let v manželství a teď už to nedoženu :-) . Jsem vdova pár let a držím se hesla mojí mamky - mladý mě nechce a cizího starého nechci já. Myslím, že musí být tolerance a svoboda na obou stranách. Pokud jeden druhého deptá, pak to není hezký život. A pak se nedivím, že jeden sebere odvahu a uteče s takového očistce.
Venca V.
9.11.2020 10:10
Zdravím všechny,
život je pestrý, stejně jsou rozdílní i lidé a jejich vztahy. Něco o tom vím, jsem ženatý přes 40 let. Pro to, aby se člověk nezbláznil, když musí být pořád jen s jedním člověkem - nyní, v této době, je třeba nebýt malicherný, snažit se vymyslet i nějakou rozumnou společnou aktivitu, včas si jít z cesty a hlavně udržovat sociálni kontakty z dřívějška. Na to už je dnes spousta možností...a....hlavně je potřeba hodně tolerance a neřešit malichernosti. Moje žena to se mnou neměla moc lehké, ale myslím, že spolu vycházíme velice dobře, i když menší mráčky jsou vždy....ale víme, že spolu chceme být a snažíme se o pohodové spolužití...a to oba.
Dana Procházková
6.11.2020 09:21
Pane Soukupe hezký článek, těším se na další.
Babča Tvořivá
6.11.2020 05:16
Mít za sebou 35 let manželství asi nepatří k těm nejdelším. Začátek byl těžký, pak "Itálie", následovalo 20 let dost velkého trápení až přišla rakovina. Zpřeházela naše priority a oba dva jsme se začali učit jinak přemýšlet. Jsme oba ve znamení střelce, takže i dnes to skřípe,ale....
Stárneme společně. Máme své koníčky, známe své výhry i prohry. Nyní už si dokážeme vážit jeden druhého. Vážit a respektovat. Není to dokonalé. V dnešní době občas propukne i ponorka. V takovém případě víme oba, že bude líp.
Jak to vypadá prakticky? Manžel okupuje obývák. Má tam svoji televizi, knížky, počítač, je hodně aktivní pro práci v seniorských aktivitách. Já mám své království v dětském pokoji.
Maluji ,tvořím hezké věci a učím se na stará kolena anglicky. Mým oblíbeným čtenářským tématem jsou životopisy a časopis ,který má velmi stručný ale výstižný název. V podtitulu stojí , ... časopis pro lidi, kteří ještě nezapomněli číst.
Zpátky k tématu. Jde to i v této době. Jen musíte neustále myslet na to ,že i vy nejste nedokonalí. V tom případě posunutý ubrus,nebo moje neustálé chrápání u televize není důvodem k hádkám.
Na procházky chodíme momentálně každý sám. Te čas ,který je jeden mimo domov , slouží jako ventil pro odpuštění " ponorkové energie".
Poslední berličkou pro mne jsou skype a messenger.Už jsem se naučila, v případě nouze, využít možnosti vypovídání se s kamarádkami .Nejlepší na tom všem je, že byť já bydlím v Olomouci, moje dcera v Praze, sestra v Košicích a maminka v Bardejovských kúpeľoch, spojuje nás možnosť pobýt na skypu společně. A to se počítá.
Václav Soukup
5.11.2020 22:29
Po přečtení prvních komentářů jsem zajásal " Není to tak špatné, jak tvrdí statistiky o zvyšujících se počtech rozvodů ve stáří " ! Šel jsem nakoupit a co jsem neviděl : vystresovaný
starší pán tam byl ponižován svojí partnerkou slovy " Ty jsi tak nemožný, neumíš ani otevřít
pytlík a dát do něj rohlíky, vyndej ty piva blbče atd. " I když mám doma hodnou a pracovitou
manželku, bojím se této dlouhé zimy. Nebudu moci " brát saunu, plavat, debatovat s přáteli
u piva či vína. Nemůžu zírat celý den na " bednu ", sedět u PC nebo číst knihu. Člověk je
tvor společenský ! Kdyby tak mohli promluvit rozvodoví právníci a soudci, psychologové
a psychiatři ! Pochopitelně nečekám, že někdo se podepíše poté, co by o partnerovi napíše
něco nehezkého ! Ale také se ohrazuji proti snaze o mé kádrování ! Václav Soukup
Ján Zábranský
5.11.2020 19:44
Pan Soukup, fajn článek. Některým jste rozvlnil stojaté vody. Reakce jsou zábavné, zejména "požadavky" na Vás ( potřeba dodat věk, odkud jste, přání pozitivnějšího pohledu na život... a pod.)
Zuzana Pivcová
5.11.2020 13:29
To ne, pane Mašku, u nás čtenáři píší zadarmo. :-D
Josef Mašek
5.11.2020 09:46
...s manželkou jsme se seznámili v roce 1972, svatbu jsme měli v roce 1974....máme dvě děti a 6 vnoučat....a doopravdy nemám chuť nikomu v něčem radit o dále o něčem psát a kecat jako to dělají mediální a političtí šmejdi...smysl článku je dle mého pouze ten, že autor se při jeho psaní těšil na honorář
Hana Šimková
5.11.2020 09:28
Velmi se mi líbí jak všichni píšete hezky o svém manželství. Nemůžu se bohužel zapojit. Jsem sama , ale vám to přeji.
Načíst starší příspěvky