Chytrá karanténa v praxi: vyhledávání kontaktů nefunguje, hygiena nezvedá telefon a otestovat se není kde
Ilustrační foto :pixabay. com

Chytrá karanténa v praxi: vyhledávání kontaktů nefunguje, hygiena nezvedá telefon a otestovat se není kde

28. 7. 2020

To bylo řečí, jak Česko zachrání chytrá karanténa. Chytráci nahoře nás jen bulíkovali a až nyní, po několika měsících, přiznávají, že celý tento slavný projekt je vlastně k ničemu. Důkaz? Třebo tento docela čerstvý příběh v naší rodině.

Nemocí Covid-19 onemocněl kolega mé dcery. Byl na letním táboře jako dobrovolný vedoucí a tam byl zřejmě koronavirem napaden. Necítil však žádné příznaky nemoci, ale protože potřeboval po táboře pracovně odcestovat do země, která vyžaduje pro vstup potvrzení o negativním testu, nechal si test dobrovolně udělat. Čtyři hodiny stál frontu v nemocnici na Bulovce na otestování a nakonec test odhalil, že je pozitivní.

Okamžitě tedy informoval hygienickou stanici, kam se dovolal po celodenním vytáčení řady čísel (buď bylo obsazeno, anebo to nikdo nebral). Pracovnice hygienické stanice mu sdělila, že budou kontaktovat i jeho kolegy v práci a vyzvou je k otestování. Nahlásil tedy jména a telefonní kontakty, aby je mohla hygienická stanice obvolat. Čtyři dny se nic nedělo, žádný telefonát, mail či pokus o kontakt. A tak se dcera i s kolegy dohodla, že se nechají všichni otestovat dobrovolně. To je tedy ta chytrá karanténa.

Ale příběh stále nekončí. Kolegové včetně dcery zjistili, že jim jejich praktický lékař potvrzení na hrazený odběr nevydá. Nemají totiž příznaky nemoci. A tak se domluvili, že si testy všichni sami uhradí. Podle svého bydliště si vyhledali nejbližší odběrové místo. Ale ouha. Laboratoře mají plno, nejbližší odběry jsou možné nejdříve za tři nebo čtyři dny. Od chvíle, kdy kolega dcery zjistil, že mu v těle koluje koronavirus, uběhlo už osm dní!

A tak si promítám v hlavě všechny ty novinové titlulky a hlášky našich vyvolených  - od premiéra, přes ministry po vojenského profesora Prymulu - o tom, jak Česko koronavirovou vlnu hravě zvládlo, jak máme dostatek ochranných prostředků a jak jsme díky chytré karanténě připraveni na druhou vlnu. Co by na to asi řekla chytrá horákyně? Třeba to, že bude líp, když máme novou Radu vlády pro zdravotní rizika, které předsedá sám premiér Babiš. On sám přeci před časem uvedl: "Vláda udělala maximum, má jasný výsledek, zachránili jsme tisíce mrtvých."

V tomto státě se opravdu nedá věřit ničemu, což se potvrzuje i v této koronavirové době. Chytrá karanténa je spíše hloupá, čísla o počtu uzdravených se přehazují lopatou a když už opravdu má člověk podezření, že jej ten čínský vir dopadl, pomoci se nedomůže.

Dcera i její kolegové jsou naštěstí zodpovědní. Zůstali doma a čekají na výsledek testů, které údajně dojdou poštou! Věřím, že budou negativní, abychom se celá rodina mohli zase vidět.

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.4 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Aby mohla nějaká "chytá karanténa" fungovat musel by každý z nás mít jednak "chytrý telefonů a pak v něm aplikaci "erouška". Jak by asi jinak to mohlo fungovat? Vytrasování se děje jen pomocí právě aplikace v telefonu.Před časem v době koron.krize jsem položila otázku dne" Máte v mobilu eroušku" a chcete si ji aplikovat?" Většina odpovědí zněla "Nedáme". Já osobně tuto aplikaci v mobilu mám. Aplikace ale bohužel koronavirus nevyléčí, jen usnadní dohledání kontaktů.Podle mého názoru kolem aplikace "Chytrá karanténa" se udělalo hodně povídání, ale pravda je trochu jinde. Ani Izrael, který jedno z nejvýkonnějších dohledávačích zařízení, které vyhledává kontakty s teroristy trasování nakažených Covidem nezvládlo.
Antonín Vácha
Tak jen doplňuji informaci, že dnes se hygiena dceři ozvala a nařídila jí jít na testy. Tam už ale byla, sama, dobrovolně, výsledek se dozví zítra.
Hana Řezáčová
Znovu opakuji, chytrá karanténa je jen program v počítači ... Pokud se lidé pohybují po celé republice (a v cizině), sdružují se, navštěvují se, tak žádný program v počítači nezabrání šíření viru ... Ten jenom ty potvrzené pozitivní zaeviduje a mají do něj přístup všechny hygienické stanice (mohou si vypomáhat), možná nějaký kontakt se do programu přenese z platebních karet (nejsem si jistá, jak je to se souhlasem), ale hygienici je musí obtelefonovat, zjistit jejich další kontakty, ty zase obtelefonovat (atd. - hledají kontakty kontaktů kontaktů a furt dokola) ... Vláda by musela zase půl republiky zavřít, aby se to nešířilo ... Dále vláda může dát víc peněz (což je přislíbeno - aby se více a rychleji testovalo) do hygienických stanic, laboratoří, odběrových míst, na přístroje a personál ... S personálem je to horší - kde se tak honem naklonují lékaři hygienici, asistentky hygienické služby, lékaři a laborantky mikrobiologických laboratoří, další zdravotníci na odběrová místa? Myslím, že by bylo nespravedlivé říct, že vše zavinila vláda a že nic nedělá pro zlepšení, je to i hodně o lidech, jak k celé situaci přistupují ...
Danuše Onderková
S článkem se naprosto ztotožňuji, mám známé, kteří jsou na tom podobně, jak je popisováno v článku. Také vím, že zdravotní personál se snažil, ale vláda celou chytrou karanténu dost podcenila a padá to na hlavu jedincům.
Hana Řezáčová
Chytrá karanténa je jenom elektronický nástroj, jak pomoci vyhledávat kontakty pozitivně testovaných. Nalezené kontakty pak musí zaměstnanci hygienických stanic obvolat, se všemi mluvit a dál je instruovat, jsou to hodiny a hodiny telefonování - proto není snadné se tam dovolat. Na jaře, v době nouzového stavu, měly KHS posily - např. mediky a také, protože byly utlumeny ostatní lékařské obory, věnovaly se hlavně epidemii. Teď se vše vrátilo do normálu, tak musí řešit i jiné problémy, lidé mají klíšťové encefalitidy, žloutenky, salmonelózy, (leckdy i TBC) ... Také mikrobiologické laboratoře vyšetřovaly méně toho "normálního" - teď zase vyšetřují v plné míře např. stěry z operačních ran, mozkomíšní moky, krve, moče, rektální odběry - a to na plno patogenů, o kterých laik ani netuší, že existují ... I odběrových míst je méně (vůbec nevím, kdo tam v současné době provádí odběry, když sestřičky jsou v normálním provozu, mnohé si vybírají dovolenou a medici mají prázdniny) - tím pádem jsou dlouhé čekací doby ... Kdyby byla chytrá karanténa ještě chytřejší (všechny složky byly perfektně elektronicky propojeny, měly jednotný superprogram), stejně to stojí na lidech, kteří to musí odmakat ... Autor článku popsal nepříjemnou zkušenost, jistě byli všichni zúčastnění ve stresu, chápu, ale ti na druhé straně, tzn. zdravotníci, jistě dělali co bylo v jejich možnostech ... Věřím, že na podzim, kdy může být situace horší, se zase nějaké posily znovu zaktivizují - např. armáda, znovu studenti ( medici, budoucí sestřičky) a takových situací, které popsal pan Vácha, bude minimum ...
Soňa Prachfeldová
Chytrá karanténa selhává , nezvládají se mimo jiné počítačové programy k tomu určené. Vinu bude každý přehazovat na druhé. Odvolají se vedoucí, najmenují jiní, jsou pak obětní beránci. Médiím také nevěřím a beru vše s velkou rezervou. Jak snadno se dají vyvolat nepokoje, nedůvěra. Plně chápu, že když se to , co popisujete ,stane jednotlivcům dokonce v rodině, vzbuzuje to velké rozhořčení i obavy.
Zuzana Pivcová
Kdybych měla opravdu dát na vše, co nám předkládají média, tak budu mít plnou hlavu zmatků. Vždyť kolikrát i na Seznamu je jeden den všehochuť, nakažených přibylo od tehdy a tehdy nejvíc, pak jich zase o třetinu ubylo, ale nejvíc kritizuji to, co jste uvedl, tu rychlost a zodpovědnost, s jakou přistoupili k Vaší dceři a jejím spolupracovníkům. To je na pováženou.
Rostislav Mraček
Nic podobného jsem nezažil, přesto mne taková zkušenost děsí! A že je článek tendenční? A co když bude čnít nejen ten den, ale i dny další?!
Jana Šenbergerová
Obávám se, že článek je víc než pravdivý a jen doufám, že se covid našemu regionu vyhne.
Marie Novotná
Článek je pravdivý a BOHUŽEL ne ojedinělý.V mém okolí a okolí členů známých toto zažili.Je na každém jednotlivci ,jak se zachová-chránit sebe i okolí

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.