Podél Vltavy směrem k Svatojánským proudům - zastavení první: Přehrada Štěchovice
Foto: autorka

Podél Vltavy směrem k Svatojánským proudům - zastavení první: Přehrada Štěchovice

18. 7. 2020

”Přehrada Štěchovice je jednak kvůli svému zasazení do krajiny a také díky žulovému obkladu celé stavby zřejmě nejkrásnější ze všech stupňů Vltavské kaskády. Byla vybudována v letech 1937 až 1945. Dnes je jejím hlavním úkolem vyrovnávání nepravidelného odtoku z vodní elektrárny Slapy a následné plynulé odpouštění vody do Vranské nádrže. A samozřejmě též výroba elektrické energie. Umělé jezero, které zasahuje až k hrázi Vodního díla Slapy, je 9,4 km dlouhé a jeho objem činí 11,2 mil. m3 vody. Na přehradě pracují dvě vodní elektrárny.”

Procházka podél Vltavy k přehradě je příjemná, i když vás třeba zastihne nenadálý déšť. Naší další plánovanou vycházkou bude tedy procházka naučnou stezkou za přehradou, kterou bychom rádi došli k bývalým obávaným peřejím Svatojánských proudů. Ty zmizely nenávratně v propadlišti dějin během stavby přehrady a pamětníci na ně s nostalgií vzpomínají...

 Na tuto procházku k Svatojánským proudům skrytým už pod hladinou Vltavy tentokrát tedy už bohužel nedošlo, protože se zatáhlo, tak snad příště...

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Měli jste na procházku počasí, které opravdu dodalo fotkám úžasnou atmosféru. Moc se mi líbí.
Jitka Hašková
Tam je krásně, tam to znám. Několik let jsem jezdila na Hradištko.
Jana Hošková
Jsem ráda, že se vám fotoreportáž z našeho krátkého výletu líbila ! Fotky byly podbarveny tmavými mraky, mezi kterými místy prosvítalo slunce, byla to opravdu zajímavá atmosféra. K ní přispíval i krásný klid, který tam panoval, přerušovaný ovšem pouze občasným křikem vnoučat, která nejvíc zajímal šílený běh z kopce od přehrady... :-)
Soňa Prachfeldová
Krásná příroda, voda dělá divy , fotky bezva.
Jana Šenbergerová
Na fotografiích je zachycena pro mě magická atmosféra. Tudy bych se ráda prošla.
Marie Měchurová
Tak tento krásný kout naší země mi doposud uniká. Ještě to ale můžu napravit, není všem dnům konec. Děkuju za krásné fotky i pozvánku.
Dana Puchalská
Je tam opravdu krásně. Jeden čas jsem jezdila ke známým do Skochovic.
František Matoušek
Hezká fotogalerie. Ani se nechce věřit, že dneska ještě něco takového existuje.
Zuzana Pivcová
Vltava je krásná, ale v Týně, kde momentálně jsem, to už dávno není proudící řeka, protože až sem zasahuje konec Orlické přehrady. Moc ráda vzpomínám na dokumentární cyklus o Vltavě z Národního filmového archivu s panem Čáslavským.
Jan Zelenka
Údolí Vltavy je krásné a určitě stojí za větší výlet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.