Černý bez začíná kvést. Tato magická rostlina je lékem proti devíti nemocem. V čem spočívá síla bezinek?
Ilustrační foto: ingimage.com

Černý bez začíná kvést. Tato magická rostlina je lékem proti devíti nemocem. V čem spočívá síla bezinek?

4. 6. 2020

Přestože ho někteří z nás považují za obtížný plevel, stará přísloví rozhodně nemluví do větru. Neříká se zbytečně, že bez je lékem proti devíti nemocem a lze jej považovat za bylinu doslova magickou.

Čaj, sirup, ale i chutný řízek!
Bez černý (Sambucus nigra) nám podává pomocnou ruku právě nyní v květnu, kdy sbíráme celá květenství. Květy nejen léčí, ale je možné je i chutně upravit. Pokud vám nepřekonatelně nepáchne (říká se mu i smrdibez či smradinky), nezapomeňte si květy nasušit na čaj! Nejen, že je dobrý „jen tak“, ale spolehlivě pomůže podchytit první příznaky nachlazení. 

Čaj z květů bezu připravíme tak, že 2 čajové lžičky sušených květů zalijeme šálkem vroucí vody, necháme pod pokličkou asi 10 minut louhovat. Scedíme, přidáme pár kapek citrónu, přisladíme medem. Je výborný na všechny nemoci z nachlazení. Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má močopudné účinky a mírně projímá. Obklady se doporučují na křečové žíly. Krém z květů také zvláčňuje pokožku, vyhlazuje vrásky nebo uklidňuje kůži spálenou sluncem.  

Sirup: Do pětilitrové lahve dáme 15 květenství bezinek, přidáme šťávu ze dvou citrónů a 2 litry vody, necháme 24 hodin stát. Pak přecedíme, nejlépe přes plátýnko. Přidáme 2 kilogramy cukru a důkladně promícháme. Po dalších 24 hodinách slijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu. Vydrží dlouho a chutná znamenitě!  

Šťáva: Převaříme dva litry vody, necháme vychladnout a přidáme 20 květů, citrón nakrájený na plátky a 70 gramů kyseliny citrónové, vše necháme stát 24 hodin. Poté přecedíme, vmícáme 2 kilogramy cukru a povaříme.  

Kosmatice: Jídlo jednou, dvakrát do roka - pro někoho ale takřka rituál předávaný od babiček - těstíčko jen tak „od oka“. Nicméně pro pořádek: Ze ¼ kilogramu hladké mouky, ¼ litru mléka, 3 vajec a soli ušleháme řídké těsto. Rozkvetlá květenství opereme, namočíme v těstíčku a dozlatova osmahneme na oleji či másle. S novými brambory posypanými cibulovou natí či petrželkou chutnají báječně!  

Kosmatice na sladko: Do těstíčka přidáme lžíci sladkého bílého vína. Smažíme dorůžova, na ubrousku necháme okapat, posypeme skořicovým cukrem.    

Domácí medicína, likér

Na podzim, kdy už listy bezu pomalu začínají žloutnout a opadávat, se na koncích větviček zalesknou trsy tmavě vínových kuliček. Buďte rychlí, neboť i ptáci čekají na ten správný okamžik! Určitě víte, co pak dovedou napáchat na prádle, domovní omítce...

Plody přebereme, ponecháme jen vyzrálé a zdravé bobulky. Ty můžeme jíst čerstvé (pozor na množství, v tomto stavu působí jako projímadlo), nebo je usušíme, běžným způsobem zavaříme jako kompot, uděláme z nich marmeládu, popřípadě domácí medicínu: Na 1 litr čistých bobulí přidáme ¼ litru vody, 15 minut pomalu vaříme, a potom propasírujeme přes sítko. Do 1 litru takto získané šťávy přidáme ½ kilogramu přírodního cukru a 10 minut povaříme. Ještě vroucí tekutinu nalijeme do nahřátých sklenic a pevně uzavřeme. Necháme vychladnout. Pijeme třikrát denně ½ deci a zapíjíme vodou, neboť tato domácí medicína je velmi sladká. Že stále netušíte, k čemu tolik práce? Pak vězte, že k tišení bolestí nervového původu. Podle zkušeností budete mít od nemoci pokoj. Ocení například ti, které trápí ischias.  

V zimě si můžete rozjasnit den stopičkou bezinkového likéru, který připravíme následujícím způsobem: 2 litry bezinek vaříme s 1 litrem vody, dokud se kuličky nerozvaří. Poté směs přecedíme, přidáme 1 kilogram cukru a vaříme 5 minut, pak přisypeme 2 vanilkové cukry a vaříme 3 minuty, přilijeme 2 lžíce velmi silné uvařené kávy a vaříme ještě 2 minuty. Necháme vychladnout a přidáme ½ litru rumu. Má jedinou vadu: rychle mizí...  

Hojivé „lupení“
Využít se dají ale i čerstvě natrhané bezinkové listy. Lze je přikládat na místa postižená revmatismem, na znehybnělé klouby, bolestivé kloubní záněty, pomoci mohou i s nepříjemně bolestivou ostruhou. Obklady z listů zatahují praskliny v kůži na nohou způsobené otoky a zavodněním, vytahují horkost z postižených míst. Chce to jen trpělivost, důvěru a pružné obinadlo. Ideální je v zábalu přespat, ráno sundáte „lupení“ úplně suché.

bylinky
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Už léta se chystám na kosmatice, ale ještě jsem je nikdy nedělala. Třeba to stihnu letos, černý bez začíná kvést i u nás. Jindro, dělala jsem ten džem s jablky půl na půl, ale častěji spíš jen podle oka, aby byl hodně tmavý. Dostala jsem mailem docela zajímavý odkaz. https://ekomarket.cz/content/20--jak-vyuzit-kvety-bezu-cerneho-28512
Jindra Hubačová
Děkuji za připomenutí, květ sušim zrovna nyní.Prosim, v jakém poměru přidáváte plody bezu do jablkoveho džemu, děkuji.
Soňa Prachfeldová
Také jsem už vyzkoušela likwr6, šťávy a hlavně květ suším . Včera jsem obírala, je na stoncích plno mšicím.
Marie Faldynová
Květy suším každý rok, v zimě při nachlazení přidám lipový květ a nemá to chybu. Ostatní recepty jsem také vyzkoušela, kompot z bezinek je také výborný při chřipce. Džemu z jablek dají bezinky výbornou barvu.
Marie Doušová
Z uzrálých bezinek dělám džem. Na koláče ,lívance a do jogurtů je výborný.
Věra Halátová
Ještě jsem pro děti dělala bezový ocet. Když mělo dítě horečku, potírají se tímto octem chodidla a dlaně. Horečka se snížila nebo ustoupila. Pak ještě bezová limonáda. Ta je vynikající. Ale ztratila jsem recept. Smažené květy, tak to mi vůbec nechutnalo. Jakmile bez rozkvete, nasbírám a budu vyrábět sirup.
Jan Zelenka
Já trpěl artrózou už od mládí. Bohužel. Někdo mi poradil naložit květy bezu do octa. A z toho potom dělat obklady. Po asi měsíci se mi podařilo velkou sklenici, kde se květ bezu louhoval v octě, rozbít. Lidi, nedokážete si představit, jaký smrad se rozlil po celém Dvořákově památníku. To nešlo ani vyvětrat. Místo černého bezu jsem raději vyjel do Prahy na odborné vyšetření.
Marta Novotná
Nejčastější použití bezinkových květů u nás , jsou kosmatice, milujeme je všichni.
Daniela Řeřichová
Na černý bez nedám dopustit, na jaře i na podzim z něj připravuji lahodný mok.
Zuzana Pivcová
Pamatuji si ho z dětství, maminka nám z něj vařila čaj při nachlazení. A v Týně jsme kdysi měly domácí bezinkové víno, to byla šťávička!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 50. týden

Blíží se vánoční svátky a s nimi návštěvy v rodinách, u známých, a také jiné společenské události. A tak si tentokrát vyzkoušíme, jaké máte znalosti z etikety.

AKTUÁLNÍ ANKETA