Malé, velké zamyšlení
Foto: archiv autorky

Malé, velké zamyšlení

16. 4. 2020

Tento čas je poněkud neblahý a ještě, když jsou starosti o zdraví blízkých, pak je nutno zaměstnat hlavu, aby se z ní  odehnaly neodbytné chmurné myšlenky.

Zítra jde moje nejstarší vnučka na operaci. Jedna snacha pracuje v nemocnici, druhá se stará o dvě děti, zavřená škola, školka. A pracuje z domova. Druhá  vnučka neví, kdy půjde na přijímačky na střední. A třetí, desetiletá, chce, abych  s ní jezdila na kole. Tak jezdím a jde nám to oběma. Synové se bojí o nás o všechny a pracují. A já se bojím o všechny dohromady. A uvědomuji si, jak moc je všechny mám ráda a ráda bych s nimi ještě byla. Tohle člověk nedokáže běžně říkat, vše je tak samozřejmé, když se nedějí špatné věci.

Velmi si vážím Íčka. Íčko, to je redakce plná skvělých lidí, to jsou přátelé, kteří tento portál spoluvytváří, to je prostor, kde se mohu  i částečně seberealizovat a něco o sobě říci, napsat, vyfotit. Íčko je takový můj deníček od roku 2012, je to malý průřez mým životem. Převažuje oblast ze současnosti, což je myslím dobře, protože se má žít tady a teď. Tahle současnost nás velmi sevřela, všichni máme starosti, jak co dopadne. Už aby to bylo za námi, prostě na každém z nás to, co se nyní děje, na každém z nás vše nechá nesmazatelné stopy.

Velmi si vážím všech, kteří se o nás starají, zachraňují nás, přemýšlí, plánují, koordinují  a zařizují, jak nejlépe dovedou do příštích dnů a měsíců. Jde nám všem o naše životy. Jsme to i my tady na íčku, kteří si dodáváme optimismu, sami dobře víme, jak je podpora duševní velmi potřebná, zejména těm, kteří jsou osamoceni a mají menší či větší starosti se svým zdravím a ti nejbližší nejsou, nemohou být po ruce.

Velmi si vážím moudrých lidí, ať jsou vysokoškoláci, či středoškoláci, či jen se základním vzděláním. Každý oplývá vědomostmi, kterými obohacuje naši společnost, tedy i sebe. Potřebujeme vzdělanou společnost, bez ní bychom nerostli dále, potřebujeme i naši zděděnou moudrost od našich předků. Potřebujeme  učenost i zdravý selský rozum. Všichni máme své určené místo. Pokud jsme nyní nespokojeni, mohli jsme kdykoli běh života trochu změnit, či usměrnit. A pořád ještě můžeme. Můžeme srovnat své myšlenky, své vztahy k lidem, k okolí, k veškerému dění.  Mnoho je v našich rukách. Podívejme se na naše dlaně a uzřìme, jaké bohatství v nich pořád je. A každý máme svoji hodnotu, bez ohledu na stupeň vzdělání. Je to jen v nás a záleží na nás, jaké to je a bude. Žijme, pro sebe, pro své děti a vnoučata, pro své přátele, pro přírodu, pro všechny živé tvory.  Lidé, příroda, SVĚT, stojí za to žít i přes bolesti a překážky.

Jak říkal Jan Werich: Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají moc! 

Přátelé, do toho!!!

Můj příběh
Hodnocení:
(5.2 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Díky přátelé , díky Honzo, my víme dobře co pro nás se svým týmem děláš a když se někdy někdo ozve nespokojeně, to je proto abyste neusnuli na vavřínech, . Ne vážně, takový portál pro seniory tu ještě nebyl a myslím, že děkuji nejen za sebe.
Jan Raška
A já Soňo také moc děkuji! Těší mě, když Íčko někdo pochválí. Protože poslední dobou jsem četl jen samé výtky - to a to nefunguje, to a to bylo lepší, ten a ten se hádá s tím a tím. Technické věci se snažíme opravit a vylepšit, za to, jak se kdo chová, jak se vyjadřuje či jak se na chatu předvádí a exhibuje, za to nemůžeme... Ale pořád si myslím a věřím, že díky Íčku vznikají skutečná přátelství a že je snad i v těchto dnech pro někoho trochu oporou... Soňo, díky a hodně zdraví a pohody přeji.
Jan Zelenka
Soňo, napsala jste moc pěknou úvahu. Je fajn, že jste obklopená svou rodinou. To je obrovská výhoda a podpora. Já jsem tu sám a občas mi to už leze na mozek. Jedna dcera je v Čelákovicích, druhá v Praze, v Praze je i kamarádka. Ještě, že je ten internet. Vřele souhlasím s tím, co napsala Zuzka. Naše doba plodí dnes tolik vysokoškoláků, že o obecné jejich vzdělanosti musím pochybovat. A rukama nikdo z nich dělat nechce. Pro naši budoucnost to není dobré.
Jana Šenbergerová
Soňo, myslím, že jsi to vyjádřila velmi trefně za mnohé z nás, ale hlavně pro nás. Děkuji za tvá uvážlivá slova a přeji tvé vnučce, ať všechno proběhne dobře a brzy se zotaví. I když nepatřím mezi ty, kteří se odvolávají na víru, tentokrát věřím a apeluji i na všechny ostatní: Věřme v to dobré a ono se s naší pomocí projeví. ♥
Hana Rypáčková
Hezké vyznání, Soňo...Máš se prima, že nejsi v karanténě. Má rodina nečekala , že to bude tak dlouhé...Mysleli jsme 14 dní... To, co za tyto dny ztrácím, nelze nahradit.
Věra Ježková
Soni, to je moc hezký článek. Velmi působivý. Přeji tvé vnučce, ať operace dobře dopadne. A ostatním ve tvé rodině, ať se jim daří. Tobě samozřejmě taky. Íčko je pro mě teď hodně důležité. Jinak bych byla moc sama. A čeho je moc, toho je příliš. Tvoje psí kamarádka je úžasná. :-)
Naděžda Špásová
Soni, ty jsi taková hodná duše tohoto portálu. Napsala jsi to moc hezky a fotky jsou taky super. Ač skeptik, nebudu ti tentokrát oponovat a budu chvíli věřit, že lidi zůstanou lidmi. :-)
Soňa Prachfeldová
Dekuji6 za komentiky.Jitko, ona není tak velká, je hodně huňatá, má asi 16 kg a je to opravdu pes skromný a hodně oddaný své rodině.
Jitka Hašková
Moc hezky napsané. Soňo, tu psí kámošku ti skoro závidím. Bohužel žádného psa mít nemůžu. Nejvíc se mi právě líbí takové velké feny jako máš ty.
Anna Potůčková
Soni napsala jsi moc hezký článek! Ano, každý umíme něco jiného, každé povolání, poslání je důležité pro celou naši společnost. Pokud budu mluvit za sebe jsem pouze "vyučená kuchařka", která však vařila strojním inženýrům, ředitelům závodů, závodním lékařům kde jsem pracovala apod. Každý tu máme opravdu svoji funkci a vše dohromady pak tvoří společnost!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.