Zvěřina, gurmánský zázrak
podzimu. Chutný a zdravý!

Zvěřina, gurmánský zázrak
podzimu. Chutný a zdravý!

30. 10. 2015

Spotřeba zvěřiny na českých stolech zaujímá z celého objemu masa pouze jen dvě procenta. Přitom jde o maso zdravotně vhodné a dobře stravitelné. Má jemnější svalovinu, více bílkovin a méně tuků. Patří ke gastronomickým lahůdkám podzimních měsíců.

Na zvěřinu se v těchto týdnech zaměřuje i nabídka řady restaurací. Což takhle dát si špikovanou mořenou kančí kýtu se šípkovou omáčkou, pečený mufloní hřbet na másle a čerstvém tymiánu, zvěřinovou paštiku s vlašskými ořechy a brusinkovou omáčkou či divokou kachnu?

Gurmáni považují zvěřinu za jeden z největších gastronomických zázraků podzimu, protože vyniká nezaměnitelnou chutí. Ovšem ne všichni strávníci jsou nadšeni, když na jídelních lístcích kralují jídla ze srnců, jelenů, daňků, bažantů, muflonů, kanců i zajíců. Mají předsudek, že zvěřina je cítit. A právě proto je třeba věnovat její přípravě velkou pozornost. Při pečlivém a profesionálním zpracování masa, se není třeba žádných nepříjemných "efektů" obávat.

Navíc - maso ze zvěřiny má spoustu předností: především je chutné, zdravé a dietní. Obsahuje velké množství vitamínů A a B, nenasycených mastných kyselin a minerálních látek jako jsou vápník, železo nebo fosfor. Zároveň má vysoký podíl bílkovin, tvrdí dietologové. Nejlepší reputaci má srnčí, konkrétně hřbet a svíčková. Oblíbené je i daňčí.

„Výborné jsou šunky z divokého prasete, které jsou sušené za studena. A další delikatesou je jelení svíčková. Ta je nejlepší částí masa a hodí se hlavně k přípravě steaků,“ říká Jan Kos z pražského Renommé Restaurantu. Podle Jana Rimplera z brněnské restaurace Noem Arch vede carpaccio ze zauzeného daňčího hřbetu s jeřabinami a salátkem ze špagetové dýně.

Další šéfkuchaři připomínají, že nedílnou součástí zvěřinových pokrmů bývají omáčky. Obecně se k tomuto masu nejvíc hodí ty sladkokyselé z ovoce nebo z vína. Zajímavé možnosti otevírají také sezonní suroviny jako švestky, šípky a jeřabiny.

„Některé omáčky ke zvěřině jsou téměř dané – ať už historií nebo oblíbeností. Sem patří například kančí se šípkovou nebo srnčí na smetaně,“ připomněl Rimpler. I tady lze však experimentovat. Například k divoké kachně podle něj "sedí" omáčka švestková, brusinková či jeřabinová. Naproti tomu srnčí hřbet lze podávat s omáčkou malinovou nebo dokonce čokoládovou. Specifickou chuť jim dodají divoké koření a jalovec.

gastronomie jídlo
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Přeji všem dobrou zvěřinovou chuť. Zvěřinu nejím, asi jsem divná.
Jana Šenbergerová
Hanko, i v té. :-)
Alena Vávrová
Byla jsem na zvěřinu zvyklá z domova - děda nimrod posílal na podzim bažanty, zajíce, táta lesák nosil srnčí, kančí aj., když něco na polesí "picli". Později jsem to také nepřipravovala, neb muž měl ke zvěřině sveřepý odpor. Takže už abych sháněla někoho do páru, kdo si se mnou zajde do restaurace na rybí a pak na zvěřinové hody. Na huse jsem byla vloni s rodinou.
Hana Rypáčková
Ano, v té hospodě se židlema? Bažanti a zajíci vždy viseli na balkonech, jen ty broky!
Jana Šenbergerová
Doma jsem nikdy nic takového nepřipravovala, ale v restauraci na Rejvízu je možnost ochutnat leccos z vyjmenovaných dobrot. Nejlepší jelení řízky jsem jedla před lety na myslivecké slavnosti. Nejvíc mi jako dítěti nechutnala bažantí polévka. Vypadala a voněla skvěle, ale chutnala divočinou, což jsem tehdy nedostala dál než do úst. S věkem se chutě naštěstí mění.
Hana Rypáčková
Však začínají zvěřinové hody, hned za těmi rybími na ně dojde. Jehněčí miluji, jednotlivá sousta na česneku se špenátem na dobře nahřátém talíři.Však sousedovi jsem krmila ovečky těmi nejchutnějšími větvičkami a jablíčky.
Elena Valeriánová
Milá redakce, ale to od Vás není vůbec pěkné. Dělat mi takové chutě :-) Přiznám se, jsem masožravec a určitě by mi chutnalo. Ale nemám moc možností (lépe řečeno žádné) připravovat a nebo jíst zvěřenu. A to, že je maso cítit: Takový předsudek je i u jehněčího masa. A přece je to delikatesa, když ji umíte připravit. Nejlepší jehněčí jsem jedla jednou na velikonočním pobytu v lázních v Poděbradech. Na podzim máme takovou tradici. S přáteli už několik let chodíme do restaurace na Martinskou husu. A už se to blíží.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.