Již nikdy více...
Stop totalitě v jakékoli formě!

Již nikdy více...

1. 3. 2020

Již nikdy totalitu, zlo a násilí. Festival Mene Tekel připomíná, co se dělo po komunistickém puči – léta vlády bezpráví, násilí a totalitní zvůle. Letos má už 14. ročník. Koná se tento týden na různých místech v Praze do 1.3. 2020 (www.menetekel.cz).

Přečetla jsem si  články Bylo, nebylo....pana Charváta, ve kterých zajímavě shrnul totalitní režim v Československu v letech 1948 –1989. Toto je zase můj stručný pohled na dobu, kterou většina čtenářů portálu i60 zažila. Podle mne si tato šílená doba totality určitě nezaslouží glorifikaci, ale odsouzení.

Jistě, že nebylo vše jen černé. Běžné rodiny žily, jak nejlépe uměly a co jim režim dovolil bez sankcí. Naštěstí většinou dokázaly žít v lásce a statečnosti proti těm nahoře. Dnes většina z nás nechápe, jak jsme ty karikatury mohli poslouchat. Ale my jsme „museli", bohužel.

Ne všichni jsme byli odvážní jako např. Václav Havel. 

"Vstávej, svině, půjdeš s námi“. To byly praktiky a zločiny KSČ. Organizovaná zločinná společnost, která si zřídila veřejnou policii ( VB), tajnou policii (STB), Lidové milice, armádu, aby potlačila jakýkoli odpor, nesouhlas. 

V jednom z článků se píše :Zbraně jsou předávány schopným a prověřeným dělníkům....je to myšleno ironicky? Snad většina z nás ví, že v LM byli prospěcháři, těžcí kolaboranti, ti, kteří se přizpůsobili režimu, kompromisu, kariéře.

Jsem nucena připomenout zločiny, brutalitu a absurditu totalitního režimu.

Bití, udávání, zatýkání, manipulace s lidmi, vyhrožování, falšování voleb, tvrdé postihy lidí včetně studentů.

A kde jsou tábory nucených prací, koncentrační tábory při uranových dolech, Jáchymov, Příbram – Rovnost, Svornost, Bratrství...výsměch !!!!

Nazapomeňme na monstrprocesy, smrtící hranice, církev, znárodnění. LETCE!!!, studenty....

Nazapomeňme na nepotrestané vrahy, na popření všech práv a svobod.

Věřím, že si dnešní senioři pamatují, jak jsme byli u nás naladěni proti totalitnímu režimu, proti jakémukoli totalitnímu režimu.

Nikdy jsme s ním nesouzněli a ani souznít nebudeme.

Mezi takovými lidmi jsem se pohybovala a pohybuji.

Vážím si jich..

Věřím, že pravda a láska vítězí nad lží a nenávistí.

Bít či nebít?

Či raději: Být či nebýt?

Jak to vidíte vy, vážení čtenáři?

 

A trochu černého humoru:

Přijde babička na NV (národní výbor ), uvidí funkcionáře, zvedne pravici a zdraví : "Heil Hitler!"
"Babičko, to jste si snad spletla dobu!" odpoví funkcionář.
"To je možné, že jsem si spletla dobu, ale vás určitě ne, soudruhu!

 

Smutné, že?

Můj příběh
Hodnocení:
(4.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libor Farský
Jsem znechucen tím, že se pár jedinců na i60 neostýchá napadat Václava Havla. Ovšem vkládají sem své příspěvky pod pseudonymem, to by chtělo smutného smajlíka… :-(
Soňa Prachfeldová
Omlouvám se NSR
Jitka Caklová
Nikdo se nezmění tím, že převlékne kabát.
Anna Potůčková
Nechci už nikdy aby se tato doba vrátila. Vzpomínám si na svého spoluobčana v naší ulici, který byl politickým vězněm v Jáchymově, kde přišel o své zdraví a zemřel jen málo let po jeho propuštění. Na školy se normální lidé nedostali, pouze děti členů KSČ, kam chtěli angažovat i mého otce. Ten však nikdy na to nepřistoupil. Když si rodiče vyžádali mé posudky k přihlášce na střední školu, nestačili se divit, co vše tam bylo napsáno. Např. že jsem chodila do náboženství, že jsem nebyla organisovaná v PO(pionýrská organizace). Ale ani zmínka o tom, že jsem si své povinnosti ve škole plnila, ani zmínka o tom že jsem byla aktivní např ve sběrech papírů, šípků apod. A můj otec byl za války totálně nasazený a také jeho další 2 bratři. Takže každou rodinu toto nějak poznamenalo.
Soňa Prachfeldová
Tohle období je už naštěstí za námi, jsem ráda, že jsem zažila skončení totalitního režimu a plnými plícemi jsem se mohla nadechnout před 30 lety volnosti. A svobody, která znamená také velkou zodpovědnost, kterou mnozí zneužívají a hřeší na ni. Jistě, že v tomto systému není vše jak bychom chtěli jak by mělo být, to myslím bude vždy. Mych skoro 40 let za bývalého režimu jsem prožila v kruhu rodiny a přátel , tak jako většina národa. Výchova dětí, práce, zajištění rodiny i čas na své záliby. Na vše jsme museli tvrdé šetřit, první barevnou televizi jsme si pořídili, když mi bylo 36 let. Na auto se čekalo 2 dny. Fronty na vše. Komunistická zvůle neměla hranic, kdo měl u nich nějaký škraloup. Můj strýc, kterým zůstal tehdy v NDR se už nikdy neviděl se svojí matkou, mojí babičkou. Nesměl sem. Věřte slzy mé zlaté babicky mě pálí ještě dnes. Soudruzi dokázali udělat lidem peklo na zemi, pokud nebyli podle jejich představ a zákonů. A lidé se báli něco říct. Nikdy více !
Růžena Kuželková
PS. Nebyla jsem v KSČ,ani nyní v ODS to jen tak pro pořádek
Růžena Kuželková
Tohle a podobné články mě mohou tak akorát "nadzvednout z gauče". Nic nebylo a není jednobarevné. Rovněž jsem v té době žila,jako mnoho jiných. Na rozdíl od této pisatelky,jsem prožila život v tzv.totalitě,celkem příjemný.Měla jsem práci,střechu nad hlavou,hlady jsem netrpěla a užívali jsme si života(apropó např.byt jsme dostali po 3týdenním slibu manželství) raději jsme se "angažovali" ve své rodině,kdo chtěl,tak žil podle svého.Takže - socík nebyl špatný,pokud se člověk staral o svoje a nynější doba?! Nechť každý posoudí sám.A ještě dodatek - chodil k nám do práce člověk,který zažil Jáchymov - co říkal?? Zavolalai jsme si taxi 2ks - v jednom jel můj klobouk a ve druhým já a hurá do K.varů.takže neříkám,že ti co měli oplétačky s VB a jim podobným,že byli "vysmátí",ale kdo se staral sám o sebe,tak se špatně neměl(to se vztahuje i na dnešní dobu(,tak a kamenujte!!Je to můj zážitek a nikomu ho nevnucuji,jenom konstatuji!!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.