Moje seniorské cestování
FOTO: PID

Moje seniorské cestování

23. 1. 2020

Tenkrát, když se mi na záda chystala usednout šedesátka, byla jsem z toho pořádně rozhozená. Však si o tom můžete i přečíst (Nejsilnější zážitek roku 2014 - šedesátka). Šedesátka se samozřejmě neptala, jestli se s ní chci kamarádit nebo ne, a jednoho dne byla tu. Brzy jsem však pochopila, že zatímco stav těla i mysli datum narození zatím ignoruje a setrvává na stejné pozici, stav občanského průkazu skýtá dosud zapovězené výhody. Předšedesátka zaplatila jen za cestu vlakem do Prahy na nějaký ten pokec stejně, ne-li více, než činila útrata místních. Pošedesátka už si mohla za dvacku pořídit průkazku PID (Pražská integrovaná doprava) a jezdit si metrem nebo tramvají za polovic. Na jaře 2018 se Roudnice nad Labem připojila k PID a právě zde je okraj 11. pásma. Nevěděla jsem docela dlouho, že to pro mě může mít výhody, a stále si kupovala zpáteční jízdenku ČD. Až se mě jednou pokladní na nádraží zeptala, jestli nechci místo klasické jízdenky jízdenku PID za 84 Kč, platnou pět hodin, a to nejen ve vlaku, ale i v pražské MHD. Samozřejmě, že jsem chtěla, protože 168 Kč za jízdu tam i zpět + jako bonus cestování po Praze bylo méně než za zpáteční jízdenku ČD. Pídila jsem se pak po tom, jestli taková nějaká jízdenka neexistuje i pro Ústecký kraj a rázem se mi rozjasnilo. Zjistila jsem, že když si za 130,- Kč koupím celodenní jízdenku DÚK (Doprava Ústeckého kraje), můžu se s ní pohybovat celý den po kraji podle libosti nejen vlaky, ale i MHD Ústí nad Labem a všemi zelenými autobusy v rámci kraje. 

A pak to přišlo. Stát usoudil, že by mohl dětem a studentům, resp. jejich rodičům, a také seniorům od 65 let ulevit na nákladech na cestování. Od 1. září 2018 zavedl 75% slevu na jízdném. To bylo sice hezké, ale mně bylo 1. září 2018 TEPRVE šedesát čtyři. A jak jsem se šedesátky bála jako čert kříže, tak teď jsem se začala třást na další narozeniny, byla jsem netrpělivá jako malé dítě, těšila se a málem si dělala čárky do dosažení kýžené pětašedesátky, jako kdysi vojáci stříhali metr. Čas neúprosně běžel, a jelikož měří všem stejně, 1. září 2019 mi konečně bylo rovných pětašedesát. To už jsem byla vychystaná, jak hned v pondělí 2. září přijdu na nádraží a pěkně řeknu: jeden senior zpáteční Ústí nad Labem. Jak jsem si usmyslela, tak jsem udělala. Dorazila jsem natěšená na nádraží a koupila si seniorskou jízdenku. Ve chvíli, kdy jsem odcházela na perón, mi docvaklo, že 65 mi včera bylo, jízdenku mám, ale občanský průkaz k prokázání nároku na slevu nikoli. Ten si hověl doma v jiném batůžku. S paní pokladní jsem vedla působivý rozhovor, při němž mi vzala tu vytouženou jízdenku zpátky a vystavila mi novou s plnou pálkou. Ach, ta hlava! Tak začalo mé cestování 65 +.  Věřte mi, že podruhé už jsem stejnou chybu neudělala.  Avšak stačilo vždycky ukázat jízdenku a žádný doklad po mně nikdo nechtěl. Vypadám fakt staře, přemítala jsem trochu dotčeně. Až jednou - jela jsem z výletu do Benešova nad Ploučnicí. Usadila jsem se do rychlíkového kupé, a když přišla průvodčí, udělala jsem to, co vždycky, tj. ukázala jízdenku. Průvodčí se koukala střídavě na ni a na mě a pak řekla, tak tohle Vám nevěřím, budete mi muset ukázat nějaký doklad. Studovala pak můj OP, zasmály jsme se spolu a zapředly rozhovor na téma "jak to děláte". Od té doby ukazuji jízdenku současně s OP. 

Do Prahy jsem cestovala se slevou za 21 Kč. Jednou jsem se sešla ve vlaku se spolužačkou a ta se mě zeptala, jestli jezdím do Prahy za 13 Kč. Koukala jsem na ni nechápavě, a tak mi vysvětlila, že si mám koupit za 13 Kč PID jízdenku na 7 pásem. Vyzkoušela jsem to a hle, ono to fungovalo. Do chvíle, než přišla hned při výjezdu z hlavního nádraží průvodčí a zeptala se mě, jestli mám tramvajenku. Zaskočila mě tím požadavkem, neb jsem seděla ve vlaku. Začala jsem bezúčelně přehrabovat kartičky v pouzdru, až najednou vyklouzl průkaz PID senior 65-70 a snesl se průvodčí k nohám. Jupíí, to bylo ono, co chtěla vidět. Průvodčí nade mnou stála, rozkládala rukama a marně se mi snažila objasnit systém. Stejně jsem nechápala, proč mi opakovala několikrát, že 4+7 rovná se 11. To si sice ještě pamatuji, ale netušila jsem, k čemu mi to teď je dobré. Ale vybavila jsem si, jak jsem kamarádce z íčka nakukala, ať si taky koupí jízdenku PID na 7 pásem, protože Poděbrady nemůžou být dál než Roudnice. Ta mě nerozvážně poslechla a musela ve vlaku doplácet. 

Tato zkušenost mě konečně donutila podívat se tam, kde jsem měla začít. A sice na podrobné informace o jízdném PID. A možná jsem porozuměla. A možná i vám se může hodit, že Praha a její okolí je rozdělená do takového koláče s různými náplněmi. Praha jako taková má 4 pásma. Pro ně a jízdu zdarma potřebuji tu tramvajenku čili Průkaz senior 65-70. A těch 7 pásem je od okraje Prahy k nám do Roudnice, tedy 4+7. 

Nechtějte však po mně vědět, proč senior 70+ na jízdu po Praze metrem, tramvají či autobusem nepotřebuje žádnou speciální průkazku a nárok na jízdu zdarma prokazuje občanským průkazem, zatímco pro jízdu vlakem ČD to neplatí a musí si pořídit průkaz PID Senior 70+ nebo PID Lítačku. 

Možná cestujete stejně rádi jako já a budu ráda, když přidáte nějakou svoji příhodu. A možná jste i vy slyšeli na adresu nás, co nesedíme doma a jezdíme se slevou, s patřičně zvednutým obočím, že to je hrůza, protože stojíme stát asi 6 miliard ročně. Na to mám jedinou odpověď. A víte vy, kolik stojí stát léčení alkoholiků?

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Álo, také bychom rádi využívali slevy, ty jen tak mimochodem, kdo měl zájem, existovaly už dřív, ale jak když Radek, pro neznalé manžel, už do vlaku ani autobusu nenastoupí. Jak rád by platil i plné jízdné.
Alena Tollarová
Děkuji na vaše názory. Já to beru tak, že např. platit daně nebo nechat očipovat psa je povinnost, zatímco využívat slevy nikdo nikoho nenutí a kdo chce, může jezdit za plné jízdné.
Jan Zelenka
Já jezdím většinou autem, tak jsem ani nevěděl, kde všude mám jakou slevu. Ale mohu tě ujistit, že bych byl raději mladý a zdravý a platil plné jízdné.
Jitka Caklová
V případě iniciál bych tak "odvážná školačka" určitě nebyla. /// Jak jsem už jednou napsala, i pro peníze platí zákon fyziky, jak státní, tak rodinné, jsou to spojené nádoby, když chcete někomu přidat, jinému musíte ubrat, nejsou nafukovací. O nic méně k tomu, co jsem napsala níže, nejsem závistivá a všem kteří ke svému štěstí slevy využívají, přeji hodně spokojenosti, šťastných cest i návratů ♥
Hana Rypáčková
Ano , ty iniciály už jsou pryč...
Hana Rypáčková
Měla jsem pro Prahu od r.2007 PID půkazku důchodce , pak Open card, že mi ji vymění za Lítačku, ale mezitím mi bylo 70 a všechna pásma zdarma na občanku. Ve Strakonicích za 50,- Kč průkazku po důchodce zdarma a teď pro všechny lidi zdarma. Na vlak byla sleva 25% na průkazku za 100,- Autobus a vlak jen na občanku 75%. Takže asi vlakem po Praze nemohu zdarma?.Ta průkazka PID by asi stačila, ne?.Není tam do kdy platí....Ve Varech a Plzni , prostě někde jsou třeba průkazky MHD kraje a platím poloviční. Nikdo mi neporadí.
Jarmila Komberec Jakubcová
Ještě že většinou všude jezdím svým autem a letenky zatím jsou i po seniory za plnou cenu. V prosinci jsem jela Pendolinem z Plzně do Fr. Lázní a stačila mi k uplatnění slevy 75% občanka.
Soňa Prachfeldová
Ježdění těmito dopravními prostředky je pro mě španělská vesnice.
Jitka Caklová
Hano, to by ses divila, co u nás jezdí ARIVA, je to děs a běs, levá ruka neví co dělá pravá, slevy každý dopravce jiné, pravidla v čudu. Myslím, že tenhle "bordel" už nikdo dohromady nedá. Ještě že nemám možnost jejich služby využívat.
Hana Práglová
Plně ti rozumím.Až budu mít trošku času,zkusím napsat zážitky z dipracy v Istravě a okolí. Myslìm,že vêtšì vlbákov nikde není....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.