Pátek 13. - nešťastný to den?
FOTO: autorka

Pátek 13. - nešťastný to den?

17. 12. 2019

Jestlipak víte, kde se vzala pověra o nešťastném pátku 13.? Já jsem to nevěděla, tak jsem si vzala na pomoc tetičku wikipedii. Ta mi napověděla, že: "Zcela reálný základ má tato pověra v pátku 13. října 1307. Právě tento den začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním templářů, po kterém následovalo mučení a smrt mnoha z těchto rytířů po celé Evropě a následný zánik řádu. Od tohoto dne následovníci templářů považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den." Došlo to tak daleko, že "Pátek třináctého je v mnoha zemích považován za nešťastný den. Chorobná obava z tohoto data se nazývá  paraskavedekatriafobie nebo též friggatriskaidekafobie a jedná se o speciální formu fóbie z čísla 13 (triskaidekafobie).

Dost však poučování. Já si z pátku 13. hlavu nedělám, beru ho jako každý jiný den a někdy si dokonce řeknu, že v pátek 13. mě potkalo štěstí. Tak tomu bylo i poslední pátek 13. prosince.

Dopoledne se na FB objevila fotografie z vrcholu hory Říp. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby stromy nebyly ojíněné a nestálo tam, že nahoře na hoře je to jako v pohádce. Kdo mě trochu zná, tak ví, že taková informace mě nemohla nechat chladnou a po obědě jsem se rozhodla aktuálnost informace prověřit na vlastní triko.

U nás v Roudnici panoval běžný obrázek Podřipské zimy - nad nulou, ale chladno, vlezlo, tmavá mračna pomalu k zemi, lustr může svítit celý den. Stejně nevlídný obrázek se naskýtal i  v Rovném na začátku aleje k Řípu. Alej bez jediného lístečku na stromě spí, odpočívá a nabírá síly. 

Skepticky jsem pomalu stoupala nahoru, nikde ani živáčka. Z první vyhlídky do kraje moc vidět nebylo. S nadějí, že uvidím bílou krásu, jsem se vydala dál. A opravdu, kousek před vrcholem se na cestě objevilo pár bělavých smítek. A brzy jsem si připadala jako ta Mařenka, která viděla rozsvícené okénko perníkové chaloupky. V tomto případě nejedlé, leč útulné turistické chaty. Okolní stromy skutečně zdobily bílé krystalky a paní hostinská, která dneska honičku v kuchyni neměla, mě u nich na důkaz zvěčnila. Vydala jsem se na jižní pražskou vyhlídku. Oči jsem si mohla vykoukat, ale neviděla jsem ani okolní vesnice, natož Prahu. Vracela jsem se k chatě a tu se stal zázrak. Z nebe se začaly snášet sněhové vločky. Jedna po druhé dopadaly na zem, na stromy, za můj krk. Natáhla jsem kapuci přes hlavu a vydala se ke kapličce, která se ztrácela v chumelenici. Ta mě samozřejmě nemohla odradit od vycházky na poslední vyhlídku za kapličkou - roudnickou. Můj domov však vypadal, že ho dočista spolkla nějaká meteopříšera, prostě nebyl k nalezení. Sníh padal a padal, cesta už byla docela bílá. Jásala jsem jako malá holka, dělala stopy ve sněhu, když mě vyrušilo zvonění telefonu v batůžku. Bylo čtvrt na pět a manžel se zajímal, jestli chci na Řípu přespat. Měl pravdu, ve sněhové euforii jsem trochu zapomněla na čas a na to, že se začne stmívat. Nezbylo mi než pustit se zpátky dolů. Ohlížela jsem se a viděla za sebou mystickou krajinu, stromy ztrácející se v mlžně sněhovém oparu. Ještě pár metrů a byla jsem zpátky v realitě, ze které jsem před dvěma hodinami vyšla. Po sněhu ani památky, potemnělá alej mě pohltila a vrátila zpět do běžné Podřipské zimy.

A pak že se v pátek 13. nemůžete ocitnout přímo v pohádce!

PS Pokud se někdo obává, že jsem zase šla někam potmě, tak vězte, že hospůdka nahoře zavírá v 17 hodin, tudíž obsluha se vrací dolů za naprosté tmy.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Ať Ti to šlape i v novém roce!
Jan Zelenka
Alenko, moc pěkné včetně fotek.
Soňa Prachfeldová
Plně rozumím takovým vyslapum.
Marie Ženatová
Díky moc za malou zimní pohádku...
Alena Vávrová
Kdepak Ali, ty jak nemáš, co měsíc, čárku v kalendáři, žes byla na Řípu, svědily by tě paty. Tak jsem si hezky zavzpomínala na tu naši íčkovskou výpravu https://www.i60.cz/clanek/detail/12833/setkani-i60-s-cechem-na-ripu jak jsme se náramně vyblbli ....
Hana Rypáčková
Hezkyyy....
Naďa Šarounová
Díky za kouzelné obrázky Řípu, moje maminka trávila všechny prázdniny v Mnetěši a pohled na Říp dodnes miluje. V současných skoro devadesáti už ale jen na fotografiích...
Elena Valeriánová
Tou poslední větou jsi mi viděla do hlavy? U nás žádná zimní idylka. Sucho a teplo. Neuvěřitelné. Taky bych brala nějaký zimní námět. O to raději jsem si udělala prohlídku tvé cesty na Říp. A šla bych s tebou ráda i ve skutečnosti. Tak ať ti to dobře šlape i v roce 2020.
Eva Mužíková
Alenko, Ty mne opravdu bavíš. Fandím Ti, obdivuji Tvoji akčnost. Krásná fotodokumentace...
Naděžda Špásová
Taky nepovažuji pátky třináctého za smolné. Ty jsi běhala po Řípu, já po OC Fórum. Ty máš krásné fotky já kabelku. Štěstí pro obě. Na tom vrcholu to muselo být mystické, viď. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.