Starosti a bezmoc. Život seniorek, které neřídí auta
Ilustrační foto: ingimage.com

Starosti a bezmoc. Život seniorek, které neřídí auta

22. 11. 2019

Vdova vyššího věku, která nemá řidičský průkaz, se po smrti partnera – řidiče, ocitá v těžké situaci. Takových seniorek je mnoho a současný svět dělá jejich pozici velmi obtížnou. Kromě vyrovnávání se se ztrátou muže tyto ženy totiž zjišťují, že život bez auta přináší problémy.

Zatímco nyní je téměř běžné, že v rodinách jsou dvě auta a ženy si pořizují řidičské průkazy již v mladém věku, v době mládí současných seniorek tomu bylo jinak. Volanty drželi pevně v rukou muži. Auto bývalo v rodinách nanejvýš jedno a většina mužů ho ochraňovala jako cennost a nejlepšího přítele v jednom. Žen, které řídily stejně často a dobře jako muži, bylo výrazně méně než nyní. Mnohé vůbec nepovažovaly za potřebné si řidičské průkazy udělat. K čemu? Stejně neměly co řídit.

Tato generace se nyní dostala do věku kolem sedmdesátky a výše a prožívá komplikované situace.

„Žena, která neřídí auto, po smrti muže často zjišťuje, že se nemá jak dostat na chatu nebo jak přivézt větší nákup. K tomu, že se vyrovnává se smrtí partnera, jí přibývá i praktická starost, jak se dostat tam, kam potřebuje. Takových vdov je hodně. Jedná se o generaci žen, pro kterou nebylo běžné řídit auta. Mnohé byly na mužích i v jiných směrech mnohem více závislé, než je tomu i žen nyní,“ říká psychiatrička Tamara Tošnerová, která se specializuje na problémy lidí vyššího věku.

„Téměř vymizely malé obchody, takže lidé jsou odkázáni na nákupy v hypermarketech. Jak pro ně mají dojet, když nemají řidičák? Z malých obcí zmizely pošty, lékařské ordinace, život bez auta je nyní těžší než býval. Když senior nemá řidičský průkaz, je nyní ve velmi obtížné situaci,“ doplňuje Zdeněk Pernes, předseda Rady seniorů ČR.

Čím dál více rodin tento jev pociťuje v praxi. Jedná se o jeden z důsledků toho, že se lidé dožívají vyššího věku a že rekordmankami jsou v tomto směru ženy. Statistické údaje jsou jasné. Čeští muži nyní žijí v průměru něco přes sedmdesát šest let, české ženy přes osmdesát dva let. Typická situace, která se této věkové kategorie týká, tedy vypadá následovně.

Muž zemřel náhle na infarkt v sedmdesáti šesti letech. Žena zůstala sama v panelovém bytě na okraji menšího města. Její syn žije na opačném konci země, dcera pracuje v zahraničí. Žena nikdy neřídila auto, řidičský průkaz nemá. Ví, že ve věku po sedmdesátce už není v takové kondici, že by si ho byla schopna udělat. Zůstalo jí malé auto a chata v asi čtyřicet kilometrů vzdálených Beskydech. Chata je její celoživotní láska, s manželem tam trávili hodně času. Nyní se na ni nemá jak dostat. Nemá blízko žádné příbuzné ani přátelé, kteří by ji tam zavezli. Problémem pro ni je i zabezpečení většího nákupu, v blízkosti jejího bydliště je jen jedna večerka s mizerným sortimentem. Takže nosí těžké tašky pěšky ze vzdáleného hypermarketu. Čím déle takto žije, tím více  je smutná, rozladěná, unavená. Tak si své stáří nepředstavovala. Neví, co má dělat. Chatu bude muset prodat, protože na ni prostě nemá jak jezdit.

Autoškoly zaznamenávají nový jev, a to ženy, které se rozhodly získat řidičský průkaz ve vyšším věku. Mnohé k tomu donutila například nemoc partnera či jeho smrt, některé se však už takto připravují na situaci, že třeba jednou zůstanou samy, a ze svého okolí už znají případy, kdy se to pro ženy neřidičky ukázalo být velkým problémem. „Ze strany dětí je vhodné podporovat mobilitu stárnoucích rodičů. Také je dobré si předem ujasnit, jaký životní styl ve stáří povedeme a zda budeme schopni žít bez auta, pokud řidičský průkaz nemáme. Například je vhodné zvážit i perspektivy dopravy na chatu. Romantika je jedna věc, ale když se pak ukáže, že člověk zůstane sám, bez řidičáku a na místo nejezdí hromadná doprava, je to problém,“ říká příklady z praxe Tamara Tošnerová. Tvrdí, že sebevědomí starších žen není vysoké. „Pokud se žena vyššího věku rozhodne udělat si autoškolu nebo si vzít cvičné jízdy, protože řidičák má, ale dlouho neřídila, často je ze strany dětí chápána jako riziková osoba a její případnou samostatnou jízdu považují za adrenalinový sport. Žena v tomto směru necítí podporu, takže si nevěří,“ dodává.

Mnohé ženy vyššího věku se po smrti partnera ocitají ve společenské izolaci a to, že neumějí řídit auta, k tomu ještě přispívá.

„Líbí se mi, jak dnešní mladé ženy běžně řídí. Ráda se dívám na ty mladé maminky, které naloží děcka do auta a jedou na nákupy, na výlety, za kamarádkami. Jsou samostatné a sebevědomé. My jsme vyrůstaly v jiné době. Byli jsme na mužích více závislé a nemohly jsme si dovolit mít vlastní auta. Teď na to doplácíme,“ říká sedmasedmdesátiletá Eva, která před dvěma lety ovdověla a život bez auta jí přináší četné problémy.

Jedná se o generaci žen, která se časem v tak velkém měřítku stane jen jevem z minulosti. Pro většinu současných žen mladého a středního věku je řízení auta přirozenou součástí života a zřejmě bude i přirozenou součástí jejich stárnutí. Budou se snažit řídit, dokud jim to zdravotní kondice dovolí.  Nyní je však seniorek neřidiček hodně, ale o jejich starostech se nemluví. A tak mnohé sedí ve svých bytech, s obtížemi nosí těžké tašky s nákupem, složitě cestují městskou hromadnou dopravou a říkají: To byla chyba, že jsem se v mládí nenaučila řídit.

ovdovění řidiči
Hodnocení:
(4.5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Monika Monca
pane Hyndrák. Zapomínáte na jednu podstatnou věc. Že existuje i jiný svět, než králíkárny v Praze...takové omezené myšlení máte běžně? :D
Helena Ševčíková
Paní Šimonová, mluvíte mi přímo z duše. Právě jsem takový příspěvek chtěla vložit. Prostě pisatelka je pro praktický život zřejmě nepoužitelná. A to je zdravá!
Jana Šimonová
Mladá maminka naloží dítě i nákup do auta, a je proto sebevědomá? "Ráda se dívám na ty mladé maminky, které naloží děcka do auta a jedou na nákupy, na výlety, za kamarádkami. Jsou samostatné a sebevědomé." Už to je hloupé vyjádření. Argumentovat tím, že těžkénákupy by potřebovala seniorka vozit autem, je také hloupé, protože nákupy se dají dělat postupně, dají se vozit v tašce na kolečkách a také, a to se podržte, mnoho věcí do domácnosti, z drogetie, péče o tělo, ale i potraviny nakoupíte v e-shopu a necháte si to hodit domů doručovací službou, ještě vám to borec donese ke dveřím, když vidí, že je to na vás moc těžké. Koho auto baví a má na to, ať jezdí. Kdo na to nemá, nebaví ho to, nezvládá, má možnost jezdit dopravními prostředky dálkovými, MDH a nákupy sinechat doručit. Tak nedělejme z ovdovělých seniorek chudinky. A co ta fotka u článku? Paní s takovým výrazem za volantem by vyděsila všechny řidiče, co by si jí všimli.
Katarina Schultzova
Plne s Vami p.Hyndrák súhlasim.
Karel Hyndrák
K tématu vám nabízím ještě ekonomický pohled: V Praze na sídlišti máme všechno v pěším dosahu. MHD máme zadarmo. Jezdím jen za vnoučaty, občas na nákup, jednou ročně na dovolenou. Najedu ročně 2 000 km. Náklady jsou: 10 000 pojistka; 10 000 parkoviště; 8 000 opravy a údržba (auta); 5 000 benzín. Tedy 33 000 Kč / 2 000 km = 16,50 Kč/km. Hrůza! Správně bych měl ještě připočítat amortizaci auta za 5 let, t.j. 300 000 Kč/5 let = 60 000 Kč/rok. Děsivý výsledek 93 000 Kč/ 2 000 km = 46,50 Kč/km. Až budete přemýšlet, zda jet taxíkem, tak si na tohle vzpomeňte.
Jana Hajderová
Auto jsme nikdy neměli a vlastně ani potřebu ho mít. Až před 13 lety jsem potřebovala být akčnější v práci a také na výlety s malou vnučkou. Řp průkaz jsem měla od 18 let, ale do mých 52 let nejezdila. Tak jsem si udělala kondiční jízdy a dneska bez autíčka nedám "ránu". Manžel řidičský průkaz nemá a ani nechce, je rád, že jej vozím...
Jitka Caklová
Ještě dodám, že auto jsme doma neměli a do osmnácti let jsem jezdila pouze koňským povozem, na kole, vlakem a autobusem :-)
Jitka Caklová
Pane Charváte díky za Váš příspěvek. Osobně jsem dělala autoškolu na motocykl v sedmnácti letech a řidičák dostala o tři týdny později, až po dovršení plnoletosti. Měla jsem Čezetu 175 (skútr), ale raději jsem řídila bráškovu Jawa 250 Sport ( 6 let). O 10 let později (28) jsem si udělala autoškolu na auto, ale řízení jsem si na rozdíl od motocyklu, mnoho neužila. Změna přišla až v roce 1991, kdy jsem si založila drobnou živnost a potřebovala ji zásobovat surovinami (8 let). Vrátit se za volant, coby řidička) jsem byla donucena okolnostmi před 5ti lety a moc dobře si pamatuji, jaký byl horor můj první kruhový objezd :-) po 15ti letech neřízení. Tedy na motorce a autem jsem jezdila 52 let, ale coby řidička, v jednotlivých etapách, pouhých 19 let. Ze své pozice se nedivím seniorkám, které nenajdou odvahu, neboť podmínky k řízení motorového vozidla, dříve a nyní, jsou opravdu nesrovnatelné.
Eva Mužíková
Paní Juliáno, přeji Vám, aby jste ve Vašich letech najezdila spoustu šťastných kilometrů a užila si radostné chvíle ze setkání s rodinou v cizině. Nad tím, proč jste si před lety udělala řidičák a kolik let máte opravdu odřízeno se nepozastavuji a také proč?? Ale mohu potvrdit díky téměř celoživotnímu bydlení v malé vesničce s komplikovanou veř. dopravou, že v takovémto případě je být majitelem auta a zároveň řidičem velmi výhodné.
Eva Mužíková
Pane Charváte, je zde níže napsáno mnoho moudrých slov, proč ženy auto nepotřebují. Ty důvody i já plně chápu, zvláště když mají dostupné vše, co k životu potřebují. I já v současném bydlišti jsem na tom tak, jako ony, ale s tím rozdílem, řídím od 25 let, auto zatím vlastním. Jak jsem psala, je takovou mojí součástí, patříme zkrátka k sobě. Nemíním se ho vzdát, i když zde jezdím opravdu málo, ale vím, že když jej potřebuji, je tu pro mne. Dokud jsem jezdila s Bertíkem / pes / na závody, potřebovala jsem ho často. Přikláním k Vašemu názoru, v padesáti letech není pozdě, také bych v tomto věku a při pocitu, že mi auto schází, do toho šla a řidičák si udělala....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.