Ilustrační foto: ingimage.com
Pocity ublíženosti škodí zdraví. Jak se s nimi vypořádat?
17. 11. 2019Sousedka mě pomlouvala, že jsem v termínu neumyla schodiště, jenže já jsem v té době byla nemocná. Syn mi řekl, že jsem nezamkla dveře od domu, ale já vím, že doma byla ještě vnučka a tudíž nezamkla ona.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Anna Dudková
24.11.2019 19:57
Záleží vždy na tom komu a co lze odpustit. Člověk si často pamatuje dlouho drobná příkoří, nebo mu vyvstanou z paměti, když se stane něco podobného. Těmi se skutečně nemá cenu zabývat, ale odpuštění vážných prohřešků nebo dokonce násilí může mít fatální následky, jak to často čteme v případech žen, co opakovaně odpouštěli alkoholikům a násilníkům a vracely se k nim, až to nejednu stálo život.
Velkou pravdou pak je to, že lidé, kteří zažili na vlastní kůži různou zvůli, třeba koncentrační tábor, se přes tuto zkušenost snažili přenést, zapomenout a měli daleko k nimrání se v běžných křivdách, ale i sebelítosti nad svým osudem.
Hana Šimková
21.11.2019 11:23
Já umím odpustit, ale nedokáži zapomenout. Tak nevím, jestli je to dobře.
Danuše D'Engeli
19.11.2019 09:57
Také jsem zažila v životě mnoho křivd. Dlouho mi trvalo, než jsem přišla na to, že nejlepší je vždy odpustit. Každý člověk má dobré i špatné vlastnosti. Když odpustíte, spadne z Vás břemeno. Minulost jsem "zahrabala" a žiji jen přítomností. Každý den medituji a posílám do vesmíru jen radost, lásku a odpuštění. Žije se mi mnohem lépe, než dříve a nevyhybám se kontaktu s nikým. Naše společnost se vyvíjí smýšlením, slovy a skutky každého člověka. Každý by měl začít sám od sebe. Pak život bude lepší a lepší. Důležitá je aktivita a to po celý život. Každý člověk si vytváří štěstí na této zemi sám. Hezký čas přeje Danuše.
Marie 00000
19.11.2019 09:09
"Odpustit a o opustit". To, co se stalo, změnit nelze, ani kdyby dotyčný chtěl. Tak jako se nevrátí ani vteřina života. Proto je dobré dívat se dopředu a ne se nimrat ve špíně minulosti.
Zdenka Jírová
19.11.2019 01:41
Já bych k tomu použila jednu lidovou moudrost: Odpustit, znamená vyhodit oknem svou těžce nabytou zkušenost. Schválnosti se odpustit nedají, zejména, když zasáhly do života. Běžné neshody zapomínám.
Zuzana Pivcová
18.11.2019 18:59
Vždycky, když mi někdo (podle mého názoru?) ukřivdil, trápila jsem se myšlenkou, zda mě tak vnímá právem a čím jsem si to vysloužila. Každý jsme povahově jiný, já jsem to určitě zdědila po mamince. Ale nakonec to svědčí o tom, že jsme různí a že každý máme jiný pohled na lidi včetně sebe. Ano, pokud by chtěl někdo záměrně poškodit, třeba i ve svůj prospěch, tak pak je lepší se s ním nestýkat.
Eva Kopecká
18.11.2019 17:39
Když se řekne křivda, vzpomene si člověk kolikrát na vyslovené hlouposti a maličkosti, které mu kdo vyvedl. Aniž bych byla vztahovačná, podnítili jste článkem mou sklerózu a já si vzpomněla na pár drobných zážitků. Dotyční, kdybych jim je předestřela, by mi samozřejmě řekli, MY SI TO NEPAMATUJEME, TO SE TI MUSELO STÁT S NĚKÝM JINÝM...Jo, milánkové, ještě dneska bych vám za ty zbytečné podpásovky dala do čumáku. Pozadí pár událostí, na které jsem si vzpomněla, bylo mnou nezaviněné, ale ten, kdo to vyvolal, záměrně lhal s cílem mi uškodit. A to je to, co mi vadí. Kdyby šlo o omyl, vem to čert. Ale že šlo o lež a jasný cíl ublížit, to mi vadilo a vadí....
Jitka Caklová
18.11.2019 13:15
Vše je o osobní svobodě a nezávislosti. Nikdo mi nemůže ukřivdit tím, že mi dá nějakou "nálepku". Každý má právo říci, co si o mě myslí, nebo-li, dát mi nálepku. Ale nic to nemění na skutečnosti, že je to jeho věc. Proto také nemám důvod, jen proto že jsou lidé sví, škrtat je ze svého života, držet si je od těla. Pokud nejsem "jejich parketa" z mého života zmizí sami i bez mého snažení.
Dana Puchalská
18.11.2019 10:35
Velkou křivdu nemohu nikomu odpustit a ikdyž se snažím zapomenout, jde to těžko. Radši s onou osobou přestanu komunikovat a vyškrtnu ji ze svého života. Alespoň u mne to platí na 100 %.
Olga Škopánová
18.11.2019 07:19
Já si myslím, že člověk by neměl zkousnout všechno a lidi, kteří mu ublížili si držet od těla.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA