Jak jsem neměla nárok. Kvůli věku
Ilustrační foto: ingimage.com

Jak jsem neměla nárok. Kvůli věku

5. 11. 2019

„To jsem zvědavá, s čím na mne vyrukujete tentokrát“, říkám si, když zaslechnu ze sluchátka  známou formulaci: „Máte chvíli čas na monitorovaný rozhovor?“

Hovory tohoto typu přicházejí obvykle ve chvíli, kdy se to nejméně hodí. Tentokrát jedu na kole na hřbitov s dušičkovou výzdobou v košíku a funím do pěkného kopce. Navíc na silnici I/III kolem mne sviští auta všech velikostí a značek a  není slyšet vlastního slova. Vlastně nevím, proč opakuji stále stejnou chybu, ale zvědavost mi nedá a navíc jsem už vycvičená, takže se nedám tak snadno nachytat.

Slečna na konci telefonu údajně zastupuje asociaci pojišťoven všeho druhu a já si dávám její telefonát do souvislosti s mou nedávnou návštěvou jedné nejmenované v našem městě. „Naše společnost se rozhodla odměnit drobným dárkem své věrné klienty“, šveholí. Vypadá to nadějně. „Vida a čímpak?,“ dotazuji se. Slavnostně odvětí, že láhví vína, a vzápětí následuje otázka, jakému že dávám přednost. Bílému či červenému ? Asi bílému odtuším, po chvíli,  ale musí být suché, upřesňuji  zbytečně. Může to být Veltlín zelený? Ano, může, blahosklonně připustím. „A můžete mi říct, jak se k němu vlastně dopracuji?,“ napadá mne důležitý fakt.

„Ještě než vám to prozradím, zeptám se na váš věk.“ To už mi přijde trochu podezřelé, ale budiž, co by člověk pro láhev zlatavého moku neudělal. „Je vám 50 let?  „Víc, přidejte“. Je to jako licitace v mariáši. „Je to do 55?" následuje další pokus tazatelky vyzvědět, jak na tom jsem. „Ještě trochu víc“, říkám. Ale na další věkový posun už slečna nečeká a vystřelí jakousi rychlou omluvu s tím, že jejich odměna se mne netýká, neboť mají stanovený věkový limit do 55 let.

Nevěřím vlastním uším. Mám se smát nebo plakat ? Vlastně jsem už odepsaná, polituji se, v první chvíli, vždyť už ani to víno vlastně nemohu. Ale jsem optimista a  zápětí se oklepu. Abyste věděli, just si láhev Veltlínu koupím a klidně pak ještě jednu. Nezruinuje mne to. A nad sklenkou pak budu přemítat, jestli se mi to nakonec všechno nezdálo. Ale pražské číslo uložené v paměti mého mobilu hovoří jasně. Nezdálo!

Můj příběh povídka
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ladislava Mikendova
Minulý týden jsem byla oslovena úplně stejným způsobem,jen předmětem výzkumu byly tištěné noviny a časopisy. Paní mi sáhodlouze vysvětlila na co všechno budu v dotazníku odpovídat a kde dotazník najdu.Odpověděla jsem,že se výzkumu ráda zúčastním .Následovala otázka,zda bydlím v rodinném domě a kolik je mi let. A pak následoval výrok,že je zajímá jiná věková skupina.
Libuše Křapová
Já měla zrovna dnes zajímavý hovor. Docela mne mrzelo, že jsem spěchala a neměla si tak možnost si ho vychutnat. Volala mi paní z nějaké ... energy, myslím, že se představila celou firmou, ale jak jsem spěchala, tak jsem to nezachytla. Prý mi dá napřed jednu otázku. Co upřenostňuji, jestli cenu nebo pohodlí. Pochopila jsem, oč se jedná a odpověděla - v každém případě pohodlí, protože mám dobrou cenu. A ona znovu - jestli chci pohodlí nebo cenu. Stejná odpověď ode mne. Začala se do toho zamotávat a že mi vysvětlí, jaké bych měla pohodlí, kdyby ... To už jsem se začala smát a řekla jí, že mám už obojí, pohodlí i cenu a zavěsila. Jen jsem si dávala pozor, aby v nějaké mé větě nezazněl souhlas či slůvko ano. Kdybych měla trochu víc času, tak si myslím, že by se do toho pohodlí sama zamotala ještě víc.
Danuše Onderková
Beru i neznámá čísla, protože nikdy nevím zda mi nevolá někdo, kdo mne zná a má třeba jiné číslo nebo někdo s kým potřebuji mluvit a číslo neznám. Ale při představení, zda mi mohou položit pár otázek odpovím, aby zavolali později, že zrovna nemohu. Po zavěšení číslo blokuji a mám minimálně rok pokoj.
ivana kosťunová
Zuzko, to se mi stávalo často. Reagovala jsem stejně. Pracovnice mi odpovídala, že se připravuji o výhody, které mi nabízejí. Já na to, že se z toho nerozbrečím, a tak jsme to ukončili. :))
Alena Tollarová
Podobné hovory rychle ukončuji. Ale někdy si chudáka volajícího i vychutnám :)
Zuzana Pivcová
Nedávno mi dokonce volala údajně nějaká pracovnice České spořitelny. O to nic, jsem u nich, ale začala, že mají nějaké změny a poté pravila, že aby měla jistotu, že mluví s paní ZP, zeptá se mě pro kontrolu na osobní údaje. Tak to už jsem vylítla a skoro ječela, že říkat do telefonu osobní údaje, to snad nemyslí vážně, to by snad měla jako zástupkyně peněžního ústavu vědět. Hned jsem s tím sekla. Možná to byl podvod. A pokud ne, tak to zírám.
Marie Doušová
Mám také zkušenosti a nejvíce z 02 operátory , kteří podvodně a dokonce i z výhružkami nabízejí nové tarify. Nemám tyto monitorované hovory ráda a hned odmítám poslouchat.!!!!!
Irena Mertová
Pokud mi někdo takto nevyžádaně zavolá, dovolím si ho přerušit a ptám se, odkud má moje telefonní číslo (myslím, že vzhledem k GDPR by ho mít neměl). Většinou koktají, že ho náhodně vytočili. Pak slušně požádám, ať si tedy moje číslo z databáze vyřadí, hovor ukončím a v mobilu si číslo zablokuji, dám na "černou listinu".
Mirek Hahn
Považuji za výhodu pokud se ocitnu mimo limity podobných teleotravů :-)
Zdenka Jírová
Já na podobné hovory odpovídám nic nepotřebuji, je mi více než 70 let. a mám pokoj.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.