Ohňostroje - to je moje
Ilustrační foto: pixabay.com

Ohňostroje - to je moje

28. 10. 2019

Nesnáším jakýkoliv velký hluk, a to už od dětství. Tam ostatně bude možná příčina mé fobie, i když věřím, že existuje něco jako paměť genů, přenášená z předků na potomky. To mi nikdo nevymluví. Někdy něco nesnášíme, něčeho se bezdůvodně bojíme, něčeho štítíme, určitý typ lidí je nám protivný a my ani nevíme vlastně, proč tomu tak je. Podle mne něco třeba i v dávné minulosti prožili naši předkové a předává se to v „paměti genů“ dál potomkům. A věda to ještě není schopna potvrdit.

Nevím, co mi předali mí předci. Ale mám zážitek z dětství. V Teplicích-Šanově na jednom starém náměstí  byl pořádán ohňostroj. Byly mi asi tři, maximálně čtyři roky a šla jsem tam s maminkou. Zapomněla jsem dodat, že v mé genové paměti ještě je nějaký odpor k velkým davům, kterým se celý život vyhýbám.

Ošívala jsem se už sevřená v tom davu, malá tříletá malá holčička u země, nic jsem neviděla, jen nohy a boty vedle stojících. A pak to začalo. První rány a ohňostroj. Na náměstí uzavřeném ze všech stran domy to burácelo dvojnásobně -  jak za války. Splašila jsem se. Vytrhla jsem se mamince, skrčila se a prolítla první skulinou mezi nohama lidí. V předklonu jsem kličkovala mezi lidmi a zoufalá máma za mnou. Měla to o moc horší, protože musela lidi rozrážet, já ne, letěla jsem jak splašený králík a využívala při zemi každé díry v davu.

Podařilo se mi dostat na kraj náměstí. V tom okamžiku další ohlušující výstřely, a tak jsem vběhla celá zoufalá do prvního otevřeného průjezdu. Tam to bylo ovšem ještě horší – znásobené ozvěnou. Vyhnalo mne to z toho průjezdu a já vběhla přímo do náruče maminky. Naštěstí. Pro nás tím pádem ohňostroj už skončil a od té doby mne maminka na žádnou takovou akci už radši nevodila. Nehodlala zas prožít to trauma a taky riskovat, že o svého splašeného králíka přijde.

Tohle mě pronásleduje celý život…a už se to zase blíží ! Zase se ode mne bude očekávat, že se zúčastním ohňostrojů a lampionových průvodů.  Nebudu vyděšená babička, co sedí doma u sporáku mezi hrnci, přemůžu svůj odpor a kvůli vnoučatům se snažím, seč můžu.  A tak jsem ve školce byla vždycky přitisknuta za rohem, protože jsem byla pověřena hlídáním nejmladšího člena rodiny. Tomu jsem přikrývala citlivá ouška čepičkou, kapucí a někdy i dekou. Zároveň jsem trnula, jestli se „mistr střelmistr“ strefí do té díry mezi stromy a ne do oken okolních domů obklopujících školku, nebo aby raketa nevrazila do větve a nezměnila směr letu někam úplně jinam.

No – chápu, že lid chce odjakživa chléb a hry. Ale ty miliony, které se vydávají na několikaminutové ohňostroje a rachejtle, bych teda já využila smysluplněji a dala je především tam, kde je potřeba každé koruny a na co se lidi pak po korunce skládají sami.

Lampionové průvody – to je taky kapitola sama pro sebe. A to hlavně kvůli lampionům samotným. Ještě teď mám v živé paměti, jak jsem vždycky přišla před lety s dcerami na lampioňák a vypadaly jsme, jak když jsme vylezly odněkud z pravěku, protože všichni už měli lampiony na baterky a my jediné jsme strašily se svíčkami. A to jen proto, že manžel v tomto směru neuznával pokrok civilizace a umanutě setrvával na své zásadě, že lampion MUSÍ být se svíčkou, protože jinak to není to pravé. To vzrůšo, když vám shoří ještě před zahájením průvodu, sotva zapálíte svíčku a s ním ještě nejlépe i kus vašeho kabátu! Bez tohohle vzrůša bych se teda já obešla a ještě teď, po tolika letech, jsem trpěla s jedním chlapečkem u školky, který taky jediný měl s maminkou lampion na svíčku a ten mu shořel a on srdceryvně plakal a maminka nad ním i nad troskami lampionu bezradně stála a vypadalo to, že bude plakat taky… My jsme ovšem, díky zeťům, pokročili a vnoučata už měla též lampiony na baterky. Přesto to dopadlo - no hádejte, jak ! Jasně, že lampiony nesly děti obvykle chvilku a pak jsme je nesli my dospělí. Nejvíc se asi vyřádili tatínkové – nezapomenu, jak jeden lítal kolem průvodu se svítícími rohy a v hrůzostrašné masce, oděn v něčem příšerně chlupatém. Menší děti upouštěly lampiony na zem, řvaly strachy, vrhaly se na matky a já byla ve velkém pokušení podrazit tomu tatínkovi nohu. Takže …už se zase letos těším…

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Mně se ohňostroje líbí, ale jen ty oficiální - profesionální. Pokud chce někdo při soukromé oslavě ukázat, co si může dovolit, s tím nesouhlasím. Samozřejmě také lituji všechna vyděšená zvířata. Našim posledním kočkám naštěstí nevadily (Čertík zůstává také v klidu).
Elena Valeriánová
Opr.: vyděšeného ...
Elena Valeriánová
Zmátl mě titulek článku, protože i já jsem zapřísáhlý odpůrce ohňostrojů. Je mi líto vyhozených peněz a mám zlost na nerozumné rodiče malých dětí a nezodpovědné páníčky psů. Takže ohňostroje - to není moje. Při čtení článku jsem úplně viděla toho malého vyvěšeného králíčka jak prchá mezi lidmi.
Jana Kollinová
Teplice jsou podle mě městem ohňostrojů. Každá svatba je oslavována ohňostrojem a že těch svateb za rok je! Mezi to se vloudí oslavy započetí nebo ukončení nějaké zábavné nebo sportovní akce a do toho se vmísí dělobuchy a další pyrotechnika použitá adrenalinem překypujícími výrostky. Je mi líto všech živých bytostí, kterým rány a světlice způsobují stres.
Irena Mertová
Souhlasím s Jitkou H., nesnáším hluk, petardy, ohňostroje - kvůli přírodě, a kvůli sobě. Říkám si u nich, co my jsme to za živočišný druh. Ale lampionové průvody se mi líbí, s lampionky na baterky.
Jana Šenbergerová
Moje také. A proč, to jsem vyjádřila ve své básničce Oheň. Jinak ovšem souhlasím s tím, co napsala Věra a ostatní níže. Jsou to spousty peněz vyhozené do vzduchu, které by se mohly použít mnohem účelněji, než "jen" k pobavení.
Věra Ježková
To, že mám ráda ohňostroje, neznamená, že si myslím, že je vhodné pořádat je v přírodě. Ale ve městě jednou za rok nejspíš moc neuškodí. Bez oficiálního pražského bych se klidně obešla, ale na ty lokální se na Silvestra ráda dívám. Naše kočička nijak netrpí.
Jana Hošková
Ano, australske ohnostroje jsou povestne! Rada se podivam - v televizi a bez kravalu :-)) Taky tam maji nepomerne vic mista. Neco jineho je ovsem to besneni v parcich mezi panelaky a vubec nejlepsi je hazeni petard pod nohy. Jinak ohen v kamnech miluju,a to doopravdy,ale prskavky ne.Jednou mi totiz od prskavky v obyvaku chytl koberec-vyslehl plamen az ke stropu.Nastesti jsem to uhasila polstari,ale klepala jsem se jak ratlik...asi mam nejak podezrele moc spatnych zkusenosti v teto oblasti...:-))
Dana Puchalská
Mně se líbí ohňostroje, ale..... Když už ale trvá 2 hodiny a není konec v dohledu, zavírám okna a dveře. A usínám se špunty v uších. Kdo zažil silvestrovské běsnění mezi novostavbami, tak ví svoje. Ano ten binec co po něm zůstane, je věc druhá. Nádherný ohňostroj jsem viděla z pláže v Itálii,měli tam nějaké mistrovství. ohněstrůjců.
Zuzana Pivcová
V tomhle jsme, Jano, hodně podobné. Hluk, davy, to je pro mě zlé. Teď po zemětřesení v Albánii na tom budu asi ještě hůř. Lituji malé děti, miminka, která vláčejí moderní rodiče na megashow pod širým nebem. aby si to asi také užily. Rovněž psi, kteří vnímají zvuk asi osmkrát silněji než my, při všech těch zábavách trpí. první generace kocourů u sestry v paneláku, když přišel Silvestr, tak zalezli do koupelny a ne a ne ven. Ti další byli trochu otrlejší, ale spíš už se v sídlišti tolik nestřílelo. Jsem všemi deseti proti. Hlavně z tohoto důvodu, ale ušetřené peníze také nejsou k zahození. Tohle megalomanství není žádným projevem vysoké úrovně kultury.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...