Jak na peníze s Českou bankovní asociací: Mám to! Na splátky...
Ilustrace: Česká bankovní asociace

Jak na peníze s Českou bankovní asociací: Mám to! Na splátky...

23. 10. 2019

Nakupujte teď, plaťte později. Splácení bez navýšení! Prodejci nám nabízejí okamžitý komfort, kterému, obzvláště v době vánočních nákupů, lze jen těžko odolat. Ale pozor! I tady jsou peníze až na prvním místě!

Nákup zboží na splátky znamená, že ten, kdo nám na zaplacení zboží peníze půjčuje, nám poskytuje spotřebitelský úvěr. Pokud poskytovatelem není banka nebo družstevní záložna, anebo v některých případech například. vydavatel platebních prostředků, může být nebankovním poskytovatelem spotřebitelského úvěru jen právnická osoba, která musí splňovat celou řadu podmínek a která k této činnosti získala oprávnění od České národní banky. Zkontrolovat si to můžeme tak, že si ji najdeme v registru osob oprávněných poskytovat a zprostředkovávat spotřebitelské úvěry. Česká národní banka současně na plnění podmínek ve vztahu k udělené licenci, ale   i ve vztahu k dodržování jiných podmínek stanovených zákonem o spotřebitelském úvěru, také dohlíží.

Základní informace o podmínkách úvěru, včetně výše úrokové sazby, RPSN (roční procentní sazby nákladů), veškerých poplatcích, počtu a výši splátek a případných sankcích, nám musí být poskytnuty ještě před uzavřením písemné smlouvy.

Současně s uzavřením smlouvy zpravidla hradíme i první splátku, tzv. akontaci. Poté budeme na základě dohodnutých podmínek splácet zbytek částky v pravidelných (většinou měsíčních) intervalech dle splátkového kalendáře.

Jako u každého půjčování peněz i tady platí, že bychom si ještě před uzavřením smlouvy měli promyslet, zda nám nabízené podmínky vyhovují a zda budeme schopni úvěr, včetně případných úroků a všech poplatků, splácet v dohodnutých termínech. Nebudeme-li dohodnuté podmínky plnit řádně, např. splátky budeme posílat opožděně, v nižších částkách nebo vůbec, dostaneme se do tzv. prodlení a tudíž do režimu sankcí. Ten, kdo nám peníze půjčil, pak bude chtít zaplatit vyšší úroky, tzv. úroky z prodlení. A to i v případě, kdy byl původní úvěr nabízen jako bezúročný.  

Koupit si zboží na splátky může být někdy nutnost a jindy třeba jen možnost, jak si splnit náhlé přání. Je ale důležité vědět, že nákup na splátky je úvěr jako každý jiný.

O konkrétní podmínky a bližší informace musíme požádat přímo tam, kde máme v úmyslu tuto službu využít.

 

Připravila: Česká bankovní asociace

 

 

 

peníze
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Ráno jsem spěchala, takže teď ještě dopíšu dodatek k (omlouvám se, ale prostě je to tak) jednomu hloupému komentáři. Copak když si někdo potřebuje vzít půjčku, spoléhá na štěstí? To je až ta poslední věc, která by napadla mne. Rozumný, zdůrazňuji, rozumný člověk si sedne, vezme tužku a papír a udělá si finanční rozvahu. Příjmy, výdaje, možné finanční zádrhely, jejich jištění a podobně. Pak si vyhledá různé nabídky a opět srovnává. Pokud to nedokáže sám, pomůže mu rozumný poradce. My tohle všechno udělali a se svým úmyslem seznámili i děti. Takže i když manžel později nečekaně zemřel, splátky mi nedělaly problémy. V čem mám štěstí, tak to je moc hodný syn, který mi dotoval a stále ještě dotuje dovolené.
Libuše Křapová
Pro O.S - v čem jsem měla štěstí? Že mi v průběhu spácení zemřel manžel a já na splátky zůstala sama?
Olga Škopánová
Nechci být pesimista, ale paní Křapová prostě měla štěstí vždycky to ale tak být nemusí a pak se lidé nestačí divit.
Eva Mužíková
Libuško, souhlasím s Tebou, bylo to rozumné rozhodnutí / teda podle mne / Taky bych to v případě nutnosti takto řešila... Riskla jsi to a získala ...
Libuše Křapová
Vždycky neplatí - na co nemám, to nepotřebuji. Někdy to prostě bez půjčky nejde. Mladí na byty, auto, já si byla nucena vzít půjčku na zateplení domu. Hodně jsem počítala, jak a co si můžu dovolit, abych neupadla do problémů. Splaceno, pohodička, v domě je teplo a neobjevují se v něm plísně v rozích domu, tak jako před zateplením. Mám teď zdravý dům, větší pohodu a každý rok hodně ušetřím na topení.
Elena Valeriánová
Ano, nejlepší půjčka je žádná půjčka. Ani sebelepší podmínky, nejsou nakloněný dlužníkům. Jsem velmi ráda, že žádnou půjčku nemáme.
Danka Rotyková
Mám ten samý názor. Pokud mám na bydlení a jídlo, NEPŮJČUJI SI.
Mirek Hahn
Mám totožný názor jako Jitka Hašková.
Jitka Hašková
Nejlepší rada je nepůjčovat si, na co nemám,to nepotřebuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...