Konec léta ve Vysokých Tatrách
FOTO. autorka

Konec léta ve Vysokých Tatrách

17. 9. 2019

Protože "životní energie" se nemusí dobíjet jen u moře, rozhodly jsme se s kamarádkou, že si  ji tentokrát dobijeme v horách. Volba padla na Vysoké Tatry, které známe a několikrát jsme v nich pobývaly.

Na hotelovém portálu jsme našly apartmánový hotel v Tatranské Lomnici, který stojí přímo na stanici tatranské železnice, spojující Poprad se Starým Smokovcem. Trochu jsme měly obavu, aby nás nerušil v noci provoz vláčků, ale ty v noci nejezdily. Hotel Renomal, kde jsme bydlely, byl nově rekonstruovaný a každá jsme měla své soukromí. Cesta z Plzně do Popradu není také moc náročná, protože z Prahy jezdí vlak Regiojet až do Popradu.

Tatry nás uvítaly odpoledním deštíkem a dokonce i silným hřměním, jak se zpívá "Nad Tatrou sa blýská, hromy divo bijú". Ale asi to bylo blýskání se na lepší časy, protože od dalšího rána až do odjezdu svítilo sluníčko a bylo nádherné počasí. 

Naše první cesta směřovala na Štrbské pleso. Bohužel jsme si ale vybraly trochu špatný temín, v době našeho pobytu  na Slovensku se konaly dva státní svátky a to Den Slovenského národního povstání a pak 1. září - Den slovenské Ústavy. Slováci tedy měli čtyři dny volna, a tak všude bylo neuvěřitelné množství turistů, vláčky naprosto totálně narvané a cesta okolo plesa spíše připomínala korzo na Václavském náměstí v Praze.

Druhý den  jsme se proto rozhodly, že pojedeme na celodenní výlet do blízkých termálních lázní Vrbov. V informační kanceláři v T.Lomnici nám milá slečna detailně popsala autobusové spojení do lázní a skutečně vše fungovalo, jak má. V termálních lázních Vrbov se nachází geotermální voda, která je považována za jednu z nejlepších minerálních vod ve střední Evropě. Voda má blahodárný vliv na pohybový a dýchací systém, nervovou soustavu, kůži a srdečně cévní ústrojí. Pohoda a příjemná relaxace v bazénech je také navozena výhledem na panorama tatranských štítů. V nedaleké Kolibě jsme poobědvaly místní specialitu - brynzové halušky.

Další den jsme se rozhodly, že navštívíme  Hrebionek, který leží v nadmořské výšce cca 1300 m. Vláčkem jsme dojely do Starého Smokovce a odkud jsme pak pokračovaly lanovkou na Hrebionek. Je zajímavé, že nejvýznamnější host Hrebionku královna Alžběta II. otevřela v r. 2008 jednu z bezbariérových cest v TANAPu. Lze po té cestě dojít až k Raienerově chatě.

Poslední den pobytu jsme věnovaly návštěvě Popradu, kde jsme navštívily místní muzeum a nakonec si zaplavaly v Aquacity parku.

Bohužel zpáteční cesta z Popradu do Plzně už nebyla tak prima, protože v Žilině jsme nestihly přestup na vlak do Prahy z důvodu rekonstrukcí na trati a musely jsme jet oklikou přes Ostravu. Tím jsme ani neměly místenky na vlak, a tak jsme neustále řešily, kam si sednout. A tak "dobité baterky" jsme si vybily a vrátily se domů bez energie.

Příští rok pokud budeme zdravé, opět se do Vysokých Tater vrátíme. Máme ještě hodně co poznávat a už jen pobyt v tak krásném prostředí nás nabíjí pozitivní energií.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
V Tatrách jsem byla naposledy asi před patnácti lety. Moc ráda bych se tam taky ještě někdy podívala. Ale nevím, nevím ...
Hana Rypáčková
Jarmilo, dobře se nabíjíš.
Naděžda Špásová
Jarmilko, Tatry jsou krásné na dobíjení energie. Hezké fotky. :-)
Jitka Hašková
Děkuji, připomnělo mi to pobyt ve Smokovci před 3 lety. Tenkrát jsme si s kamarádkou řekly, že pojedeme do Tater znovu ubytujeme se v Tatranské Lomnici, kde se nám na výletě moc líbilo. Bohužel kamarádka je vážně nemocná a cestovat už nemůže.
Hana Nováková
Krásné putování po Tatrách vč. fotek. V Tatrách jsem byla kdysi v 8. třídě se školou na týden a bylo tam neskutečně krásně. Ráda na Tatry vzpomínám, ale už vím, že se tam nikdy nepodívám. Díky za článek.
Jana Šenbergerová
Jarmilo, my jsme měli štěstí v tom, že jsme před svátečním návalem turistů stihli ujet. Tatry jsou opravdu moc krásné, jen to cestování bývá poněkud úmorné.
Zuzana Pivcová
Jarmilko, díky, určitě by se mi tam také líbilo, já ostuda jsem nikdy v Tatrách nebyla. Nevím, jestli to ještě doženu.
Dana Puchalská
Jarmilo, děkuju za článek. Ano Štrbské pleso se někdy skutečně podobá Václavskému náměstí. Když jsem tam byla já , měla jsem pocit, že jsem na výletě v Německu a ne na Slovensku. Ale je tam krásně. A na Hrebienok jsme lezli jako kamzíci. A výhled jsme si užili. Moc se mi tam líbilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.