Že bych byla potrefená husa?
Foto: autorka

Že bych byla potrefená husa?

4. 9. 2019

Se zpracováním a zveřejněním toho tématu jsem váhala velmi dlouho.  Podnítilo mne k tomu, když jsem nedávno, poté, co jsem pochválila fotku na karuselu, náhodou mrkla na jeden diskusní příspěvek a objevila v něm vzkaz pro mne. Vzkaz v podobě rady. Nemůžu říct, že bych byla překvapena příjemně. Nevím, kolik takových vzkazů už bylo a přečetli si je jiní, zatímco já ne. Protože diskusní příspěvky zde většinou nečtu.

Než jsem přišla na íčko, v podstatě jsem nefotila. Tady mě to začalo bavit. Když jsem v počátcích nahlédla do diskuse k FD, usoudila jsem, že pro mne není a netýká se mne. Samé odborné výrazy, trochu čínština. Detaily k úpravám fotek. „Děkuji, nechci“, řekla jsem si, „zůstanu nadšeným amatérem“. Rovněž nevím, proč bych se měla já, laik, řídit názorem jednoho odborníka, byť zajisté dobře míněným, když vidím, že ani oni se neshodnou mezi sebou na tom, co je nejlepší; jaké bylo mé překvapení, když jsem si přečetla, že si dokonce fotky navzájem upravují. Co kdyby mi druhý vzkázal něco jiného? Nejmenovaná kolegyně vychází z toho, že všichni zveřejňují fotky, jak je nejlépe umí udělat, a proto přiděluje všem pět hvězdiček. Ač já tak nečiním šmahem, domnívám se také, že nikdo nedává na FD fotky podle Werichova známého „To je blbý, to se bude líbit“.

Mnozí z nás jsou v něčem odborníky, každý jistě umí něco lépe než druhý. Já jsem lingvista. V praxi íčka to znamená, že při čtení vidím každou chybu, gramatickou či pravopisnou, každou chybějící či nadbytečnou čárku, každý překlep, který kdo udělá. Nikdy by mne ale nenapadlo napsat např. „Boženko,  máš tam „mně“ místo „mě“. (Někteří si možná vzpomenou na ten humbuk, který jsem nechtěně vyvolala, když jsem upozornila redakci v její rubrice (!) na hrubku viditelnou na začátku zveřejněného článku.) Pokud je v názvu fotky na FD chyba nebo překlep, dělá mi trochu problém ji ocenit, i když se mi líbí. Ale nechci srovnávat nesrovnatelné – co je pro život důležitější, zda umět bezchybně fotografovat, či psát. Každému, co jeho jest.

Zdá se mi, že fotografování je zde některými lidmi přikládán příliš velký význam.  Toto není portál pro profesionální fotografy, je to portál pro lidi s různými zájmy a je dobře, že každý si tu může ten svůj najít a uplatňovat. Nehledejte, prosím, alibismus za tím, když napíšu, že to je názor nejen můj. Rozhovorů na dané téma jsem vedla s kamarádkami íčkařkami již několik a jednomyslně jsme se shodly.

Vážení a milí, kteří jste nebo se cítíte býti odborníky na fotografování, ctím a respektuji vaše znalosti a dovednosti. Na oplátku vás prosím, respektujte můj amatérismus. Nelpím na něm a nehodlám ustrnout ve svém vývoji, ale nemám ambice stát se profesionálkou. Děkuji.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Myslím si, a z dosavadních příspěvků jasně vyplývá, že dosavadní forma FD je neudržitelná. Penzum hvězdiček v žádném případě nesouvisí s kvalitou fotek. Zrušte hvězdičkování, které není objektivní a ať FD vybírá redakce. Zatím se na karuselu objevovaly převážně velmi dobré fotky. Pokračování této diskuse povede akorát k tomu, že někteří íčkaři přestanou své fotky na FD dávat. Já počkám, jak se to bude vyvíjet dál a pokud zůstane stejný systém, z FD odejdu. Ostatně, žádná škoda to pro FD nebude.
Anna Potůčková
Tak jsem si početla další komentáře a ty hvězdičky bych asi také zrušila. A jak píše Sona, nebylo by dobré mít dvě různé fd - opravdu by to bylo dělení a my a oni. Možná by pomohlo nějaké tlačítko již zminovaného slova "komentovat - nekomentovat" jednotlivé fotografie.
Věra Ježková
Vážení a milí, téma jsem za konfrontační vůbec nepovažovala. Pouze jsem rozvinutou formou požádala, abych byla vyjmuta z odborných diskusí. Považuji to za zcela legitimní a nic proti nikomu. Stejně jako to, že někteří mi rozumí a jiní ne. Za vývoj zdejší diskuse a případnou dezinterpretaci mých slov nenesu odpovědnost. Pokud jsem se někoho nevědomky dotkla, omlouvám se.
Soňa Prachfeldová
Věrko, v mnohém souhlasím, vše co tak pěkně sesumirovane píšeš, se tolikrát objevilo v diskuzi FD. Hvězdičky, připomínky, rady, souhlasy, nesouhlasy. Jsme lidé nedutklivi , s tím nic nenadelame . Zavádět ještě jeden fd na rady a p. by podle mě nemělo smysl, bylo by to my a oni, nebylo by to dobré. Ještě, že vybírá redakce a ne my. Nestrannost je důležitá. A tak si fotmě jak umíme, jak cítíme a já jsem i ráda za připomínku, kde si řeknu, má pravdu, ale i si řeknu cítím to takhle. Vždyť jsme tu pro radost a přátelství, nemelo by to být jinak. Článek se Ti moc povedl.
Dagmar Bartušková
Zuzko, hvezdičkování bych také zrušila. Není upřímné. Už to tady proběhlo několikrát. Někteří se tam neustále o tom handrkují. Hvězdičky patří na nebe. Ale já nefotím ... :-)
Radovan Cakl
PS: Myslím, že pokud bude další diskuse o fotografování, měla by se přenést na FD, aby se Věrčin článek nezapleveloval v diskusích "odbornými" tématy.
Radovan Cakl
Zuzko, myslím, že jakékoliv dělení zdejších fotografů nemá smysl. A zřizovat „školu fotografie“??? Kdo by se prohlásil za někoho, kdo je víc, než ostatní a šel do toho? A kdo by se prohlásil za toho, kdo je natolik fundovaný, aby školil ty, kteří mají zájem se zlepšovat? Všichni jsme amatéři, a když někdo, kdokoliv, upozorní na chybu některé fotky, záleží na autorovi, a hlavně jeho egu, jak se k tomu postaví. Takže, pokud je někdo přesvědčen, že jeho fotky jsou OK a nepotřebují se zlepšit, mohou mé příspěvky na chatu Foto dne ignorovat, protože jenom chválit, to neumím.
Zuzana Pivcová
Jestli jsem hned na začátku debaty informovala o svém někdejším nápadu nechat Foto dne jako běžné zachycení toho, co jsme potkali, viděli, poznali, a vedle toho zřídili jakousi Školu fotografování, rozhodně jsem tím nenavrhla rozdělení na amatéry a profíky, natož na nějaké my a oni. Nevím, jestli to z toho mého příspěvku tak vyznělo. Do Fota dne přece mohou posílat své úlovky všichni, ale pravděpodobně málokdo se chce poučit, že se mu kácí svislice nebo něco přepálil. Použila jsem namátkou výrazy, kterým vpodstatě nerozumím. Proto bych tam případně i zrušila hvězdičkování, maximálně dala anonymní Líbí anebo nic. A vedle toho bych tedy zavedla tu fotografickou poradnu či školu. Tam by se dotazovali nebo posílali snímky ti, kteří chtějí slyšet hodnocení a usilují o zdokonalování. Máme přece třeba běžné tancování a vedle toho kurzy tance pro ty, kteří se tomu chtějí věnovat víc. A to je u všeho, sport, cizí jazyky a další. Tak dal by se zřídit blog nebo klub zájemců o fotografování s odbornými poradci, např. právě Radkem nebo Elenkou, aniž by z toho někdo dělal dělení na my a oni a obě strany se cítily dotčeny?
Jana Kollinová
Článek mě zaujal. Jsem naprostý laik ve fotografování. Na fotky se dívám srdcem a všechny se mi líbí. Některé mě přímo osloví a napíši svůj pocit, své vidění jejich příběhu. FD mi vždy zlepší náladu, stejně tak íčkařský kalendář. Osobně se zamýšlím nad částí článku věnované spisovné češtině a to jsem za PC menší a ještě menší. Občas nevěřím svým očím co dokáži vypustit za "patvar" do světa. Pokud je třeba něco zlepšit, tak v této části Věřina článku jsem se našla. Nikdo není dokonalý, ale je třeba na zlepšení denně pracovat a nevzdávat se. Zde si dovolím použít Ivanin výraz, jsem "zarputilá" seniorka a jsem vděčná za každou podstatnou připomínku.
Jitka Caklová
Ivano, o názoru R.C. jsi "mluvit nechtěla", ale v druhé části příspěvku, chtě nechtě, to v podstatě vidíš stejně jako on. On opravdu není "vůdcem stáda", jen na určitých případech chce předat své zkušenosti. Ale jak vidno, zkušenosti nejsou vždy přenositelné a je to opravdu každého věc.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.