Že bych byla potrefená husa?
Foto: autorka

Že bych byla potrefená husa?

4. 9. 2019

Se zpracováním a zveřejněním toho tématu jsem váhala velmi dlouho.  Podnítilo mne k tomu, když jsem nedávno, poté, co jsem pochválila fotku na karuselu, náhodou mrkla na jeden diskusní příspěvek a objevila v něm vzkaz pro mne. Vzkaz v podobě rady. Nemůžu říct, že bych byla překvapena příjemně. Nevím, kolik takových vzkazů už bylo a přečetli si je jiní, zatímco já ne. Protože diskusní příspěvky zde většinou nečtu.

Než jsem přišla na íčko, v podstatě jsem nefotila. Tady mě to začalo bavit. Když jsem v počátcích nahlédla do diskuse k FD, usoudila jsem, že pro mne není a netýká se mne. Samé odborné výrazy, trochu čínština. Detaily k úpravám fotek. „Děkuji, nechci“, řekla jsem si, „zůstanu nadšeným amatérem“. Rovněž nevím, proč bych se měla já, laik, řídit názorem jednoho odborníka, byť zajisté dobře míněným, když vidím, že ani oni se neshodnou mezi sebou na tom, co je nejlepší; jaké bylo mé překvapení, když jsem si přečetla, že si dokonce fotky navzájem upravují. Co kdyby mi druhý vzkázal něco jiného? Nejmenovaná kolegyně vychází z toho, že všichni zveřejňují fotky, jak je nejlépe umí udělat, a proto přiděluje všem pět hvězdiček. Ač já tak nečiním šmahem, domnívám se také, že nikdo nedává na FD fotky podle Werichova známého „To je blbý, to se bude líbit“.

Mnozí z nás jsou v něčem odborníky, každý jistě umí něco lépe než druhý. Já jsem lingvista. V praxi íčka to znamená, že při čtení vidím každou chybu, gramatickou či pravopisnou, každou chybějící či nadbytečnou čárku, každý překlep, který kdo udělá. Nikdy by mne ale nenapadlo napsat např. „Boženko,  máš tam „mně“ místo „mě“. (Někteří si možná vzpomenou na ten humbuk, který jsem nechtěně vyvolala, když jsem upozornila redakci v její rubrice (!) na hrubku viditelnou na začátku zveřejněného článku.) Pokud je v názvu fotky na FD chyba nebo překlep, dělá mi trochu problém ji ocenit, i když se mi líbí. Ale nechci srovnávat nesrovnatelné – co je pro život důležitější, zda umět bezchybně fotografovat, či psát. Každému, co jeho jest.

Zdá se mi, že fotografování je zde některými lidmi přikládán příliš velký význam.  Toto není portál pro profesionální fotografy, je to portál pro lidi s různými zájmy a je dobře, že každý si tu může ten svůj najít a uplatňovat. Nehledejte, prosím, alibismus za tím, když napíšu, že to je názor nejen můj. Rozhovorů na dané téma jsem vedla s kamarádkami íčkařkami již několik a jednomyslně jsme se shodly.

Vážení a milí, kteří jste nebo se cítíte býti odborníky na fotografování, ctím a respektuji vaše znalosti a dovednosti. Na oplátku vás prosím, respektujte můj amatérismus. Nelpím na něm a nehodlám ustrnout ve svém vývoji, ale nemám ambice stát se profesionálkou. Děkuji.

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindra Hubačová
Ještě bych chtěla říci, že kdo radu nebo pomoc potřebuje, tak si jistě o ni požádá. Nevyžádaná rada a pomoc , nemusí být vždy kvitována s povděkem.
Jindra Hubačová
Věruško, naprostý souhlas a děkuji za článek, mluví mi z celého srdce. Zuzka nám sice opravuje chyby /někdy třeba i hrubé chyby/, ale na chatu o nich mlčí , nejmenuje a také by to mohlo někomu pomoci, aby chybu příště neopakoval.
Věra Ježková
Beru na vědomí a děkuji. V článku jsem nikoho nejmenovala. Za svým postojem si stojím. Mějte se fajn, vše v dobrém. :-)
Hana Rypáčková
Hlavně nebuďte ve při...
Jana Šenbergerová
Když si tu tak čtu, začínám si také připadat jako husa. Věřin článek jsem rozhodně nepochopila jako pojednání proti někomu, natož proti Radkovi. Obdivuji všechny zdejší amatéry, kteří se ve fotografování našli a snaží se být lepší a lepší. Za radu každého z nich bych byla vděčná, ale jen stěží bych se o totéž jako oni snažila víc, protože dávám přednost jiným zájmům a fotografování je pro mě pouhopouhým zachycením toho, co se mi líbí, obyčejným fotoaparátem, se kterým pracuji asi podobně jako s počítačem. Jsem pouhopouhým uživatelem technologie, které sice moc nerozumím, ale v rámci svých možností a schopností jí využívám. Takže žádné domněnky. Stejně jak může každý vnímat jinak tento článek, může vnímat fotografii. Protože nejsme na webu fotografování, nechme každému, co jeho jest. Jedněm radost z pouhého zachycování viděného, druhým radost z toho, že se v tom navíc mohou díky dobrým radám zlepšovat. A hvězdičky? Rozhodně mě víc zajímají hvězdičky na obloze. :-)
Jitka Caklová
Tedy už mám jen skromný dotaz a už dám pokoj: Jaký že to a hlavně čí "vyhmátla aktuální problém" Věrka ve svém článku? 6.9.2019 11:44 Děkuji za odpověď.
ivana kosťunová
Ano, jsem si jistá, nesetkala jsem se zde s nějakou averzí vůči Radkovi. A své ruce si dovedu uhlídat.
Jitka Caklová
Jsi si jistá, že "ani nikdo jiný"? Já bych za nikoho ruku do ohně nedávala. Kdybych to dělala, už jsem dnes mohla mít obě ruce upálený :-) Mluví se aby řeč nestála, ale se skutečností to má mnohdy málo společného.
ivana kosťunová
Jitko, já vůbec nevím, na čí rady Věrka reagovala, to mi zase podsouváš něco, co jsem nikdy neměla na mysli. Ostatně uvedla jsem, že Radkův názor na tu problematiku je mi nejbližší. Beru ten problém v obecné rovině, že pro někoho je fotografování velké hobby a dosahuje v něm vysoké úrovně, a někdo má fotografování jenom jako okrajovou záležitost. Jak se tyto dvě skupiny porovnají bych nechala na nich, já pro to mustr nemám, jen jsem si všimla, že článek oslovil hodně lidí, kteří mají k tématu co říci. A Radka nikam posílat nebudu ani já, ani nikdo jiný, patří k těm , kterých si zde lidi včetně mě váží.
ivana kosťunová
Jitko, já vůbec nevím, na čí rady Věrka reagovala, to mi zase podsouváš něco, co jsem nikdy neměla na mysli. Ostatně uvedla jsem, že Radkův názor na tu problematiku je mi nejbližší. Beru ten problém v obecné rovině, že pro někoho je fotografování velké hobby a dosahuje v něm vysoké úrovně, a někdo má fotografování jenom jako okrajovou záležitost. Jak se tyto dvě skupiny porovnají bych nechala na nich, já pro to mustr nemám, jen jsem si všimla, že článek oslovil hodně lidí, kteří mají k tématu co říci. A Radka nikam posílat nebudu ani já, ani nikdo jiný, patří k těm , kterých si zde lidi včetně mě váží.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...