Manuály na životní úklid slaví úspěch
Ilustrační foto: pixabay.com

Manuály na životní úklid slaví úspěch

9. 9. 2019

Jednou z nejprodávanějších knih se stal manuál, jak postupně uklízet naše domovy tak, aby příbuzní po naší smrti měli co nejméně práce. Nechutné? Morbidní? Nebo naopak přirozené, praktické? Svět se veze na vlně, která doporučuje zbavovat se věcí, nezanechávat po sobě plné byty.

psychika stárnutí
Hodnocení:
(4.8 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie 00000
Ctím zásadu - co nepotřebuji půl roku, nepotřebuji vůbec - kromě sezonního oblečení, obuvi. Takže vyhazuji vše, co nepotřebuji. Minulost - tu nevrátím, tak proč si nechávat věci. Nejde o to, zda staré je špatné, nebo dobré, ale o to, zda tu minulost je nutno sebou tahat, zda není lepší zaměřit se na současnost...
Stáňa Junková
Nevím, jestli zrovna od padesátky, ale úplně přirozeně mi přišly časem myšlenky na to, jak postupně probrat svoje věci tak, aby "kdyby něco" nezbyl po mně až tak velký nepořádek. Myslím si, že v tom není nic morbidního, ale je to o realitě a soudnosti. Článek se mi moc líbil a s názory naprosto souhlasím.
Zuzana Pivcová
Se mnou je to těžké, někdo mi kdysi řekl, že jsem si pracovištěm vlastně zvětšila svůj minibyt, protože jsem tam odstěhovala část věcí. Jenže na pracovišti jsem skončila a ta část věcí, byť z půlky hozelá v práci do kontejneru, zůstala v krabicích ve sklípku, kam mě jen tak nikdo nedostane.
Dana Puchalská
Ano, zbavit se věcí je těžké. Jak už tady píše Zdena, nejlepší způsob je přestěhovat se do menšího bytu. Ačkoliv znám paní, která má svůj minibyt tak přecpaný, že si tam není pomalu kam stoupnout, natož sednout.
Hana Práglová
Neumím se zbavovat věcí.Když jsem před časem měla vyprázdnit 2 domácnosti mých nejbližších,musela zapracovat dcera-rak.Šlo jí to tak od ruky,že jsem ji musela brzdit.Já holt mám ke všemu "citový vztah"...
Zdenka Jírová
Nejlepší a nejrychlejší prostředek, jak se zbavit věcí, je stěhovat se do menšího bytu. Zbytečnosti se vím tam prostě nevejdou.To se mi stalo před 12 lety a stále ještě se zbavuji věcí, pro které mám čím dál menší upotřebení. A nejen věcí, také je třeba probrat listiny, účty, a podobně. Třídění písemností si nechávám na dlouhé zimní večery. krabici si dám vedle křesla a při televizi třídím. Dříve jsem v zimě při televizi pletla. teď už nepletu, není potřeba a ani mé prsty už nejsou tak hbité jako dříve.
Danka Rotyková
Já jsem byla donucena začít s tříděním věcí na potřebné a nepotřebné před pár lety, kdy jsme se kvůli rekonstrukci celého bytu přestěhovali na 3 měsíce do polovičních prostor. Vše, na čem jsme nelpěli, jsme rozdali, jen minimum věcí šlo ke kontejneru. Knihy po mém sečtělém manželovi jsem věnovala ze 75% knihovně. Každý rok přibyde ale pár věcí, a tak by bylo dobré zase něco podniknout. Vidím to hlavně u oblečení. Jsou dny, kdy je na takovou akci i ta správná nálada, to je pro mne taky důležité. Přeji Vám všem hodně zdaru při úklidu, nemusíme to přece brát až tak morbidně, i mladí tohle musí řešit, jinak by se do svých satelitů ☺nevešli.
Marie Faldynová
Děkuji všem, kdo se přiznali k tomu, že vyhodit nic nedokážou! Je to i můj problém! Obdivuji kamarádku, která svou vesnickou chaloupku loni dokázala zbavit všeho, co nepoužívá. Já to pořád plánuju, pak vyhodím tři knížky a jedny tepláky a vynadám si, že je to málo.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moje kamarádka pro přečtení článku začala v byt generální úklid a říká, že asi bude muset nechat na své harampádí kontejner. To asi přehnala - nemá zas tak velký byt, ale požádala mně, abych jí pomohla třídit nepotřebné. Je vidět, že článek mám svoje výsledky. Já jsem zatím v práci, kde mám pořádek, ale v neděli se pustím do úklidu. Pro ty, kteří se bojí, že okrádám svého zaměstnavatele tím, že si občas surfuji v pracovní době na PC sděluji, že okrádám jen sama sebe - jsem OSVČ ve vlastní kanceláři.
Věra Ježková
Ve svém malém bytě toho moc nahromadit nemůžu, nepotřebné věci průběžně vyhazuji či dávám na charitu. Nejvíc po mně zbyde knih a s těmi lze naložit docela dobře. Manuály na život jsem přestala číst asi před 30 lety.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody