Glosa podzimní
Bílé stráně Litoměřice, foto autor

Glosa podzimní

14. 8. 2019

Pohled z okna v  tento roční čas není příliš potěšující. Obloha je šedivá, jako moje myšlenky, po okenních sklech stékají kapky deště a představa blížící se zimy ve mně vyvolává vzrůstající neklid a těžko splnitelnou touhu odletět s tažnými ptáky někam, kde skoro pořád svítí teplé slunce. Leč, člověk je tvor nedokonalý a k takové akci potřebuje slušně vyhlížející bankovní účet a letadlo. Pták to má jednodušší. Zamává křídly a letí si, kam jen je mu libo. Závidím ptákům tuto svobodu.

Kdysi se říkalo – poručíme větru, dešti. Kéž by! Jenže na tento slogan a další podobná hesla realita času vyplázla jazyk a odkázala je, dnes už pouze do zdí parlamentních žvaníren.

Se vzrůstající nostalgií, podporovanou sklínkou Portugalu, se dívám ven z okna a představuji si podzim docela jiný. Podzim teplý a barevný, v parku voní spadané, zetlelé listí, které se jak pestrá řeka valí do dáli až za hranici času. A já tím časem procházím, dívčí vlasy mě šimrají ve tváři a pestrá paleta spadaného listí tlumí naše kroky, mířící do ráje.

Prchavé obrazy dávného snu teď stékají v kapkách deště po okenních sklech, aby se pomalu rozplynuly v  deštivé realitě současného podzimu.

                         



Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Hezké, jako vždy. Barvy podzimu a kroky ve spadaném listí mám moc ráda.
Jan Zelenka
Podzim na litoměřických Bílých stráních je kouzelný. Chráněná oblast Bílých strání je plná barev, dole pod svahem zoraná pole tvoří dlouhé barevné pásy a na obzoru vystupují již trochu našedlé středohorské kopečky. Moje glosa však je ze staršího období, kdy léto mělo zcela jinou tvář, než to letošní.
Marie Seitlová
Krásné podzimní zamyšlení. Podzim barevný a slunečný mám ráda, ale ne deštivý a listopadové plískanice.
Věra Ježková
Honzo, krásné zamyšlení. Podzim mám z celého roku nejradši. Přeji ti, ať se ti, navzdory bolesti, kterou prožíváš, ten pomalu přicházející vydaří.
Hana Nováková
Krásný podzim s kapkami deště, moc krásně jste to napsal a nádherný snímek, tyto barvy miluji, k tomu lehce sluníčka ani nejlepší malíři světa podzim nedokáží namalovat..
Libor Farský
Líbííííí
Dana Puchalská
Moc hezké zamyšlení. Já mám barevný podzim moc ráda. Konkrétně září až říjen. Listopad nemusím,ten je už plný plískanic.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.