Ovocný koláč s tajemstvím
FOTO: autorka

Ovocný koláč s tajemstvím

12. 8. 2019

Ve svatební den jsem získala kromě dobrého manžela a jeho rodičů i početné příbuzenstvo na Vysočině. Důležitým obohacením ale také byly skvělé recepty ukryté v sešitech mužových tetiček a sestřenic.

Jedním z nejoblíbenějších je recept na skvělou ovocnou buchtu tety Marie, o nějž se s vámi podělím.

Příprava koláče nezabere moc času, protože Marie při všem hospodářství rozhodně neměla čas postávat hodiny v kuchyni. Množství, které je uvedené v receptu, pro naši rodinu dělím dvěma, v pohodě vystačí na jeden větší plech s vyšším okrajem. Koláč je výtečný s meruňkami, rybízem, zkrátka se vším ovocem, jak postupně zraje na zahrádce. My sice zahradu máme, ale protože bydlíme v Bílých Karpatech, sortiment je omezený. Letos jsme se bez reptání vzdali i toho mála, co na jaře nepomrzlo. O sklizeň skromné úrody rybízu a ostružin se šikovně postarali naši ptačí přátelé, které poctivě celou zimu krmíme. Ale nevadí, ostružiny nám poskytli přátelé, rybíz a meruňky jsem koupila na trhu.

Co potřebujeme na dva velké plechy:
24 dkg Hery, másla či jiného oblíbeného tuku na pečení
20 dkg moučkového cukru
2 vejce
½ l mléka
70 dkg polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

Na drobenku: máslo, cukr krupice, hladká a hrubá mouka – nejlépe se nám udělá pěkně postaru, ručně.

Změklý tuk, moučkový cukr a vajíčka ušleháme do pěny, postupně přidáváme mléko a mouku s práškem do pečiva. Všechno dobře promícháme. Vzniklé těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a hojně poklademe ovocem a posypeme drobenkou. Troubu rozehřejeme na cca 170 st. C a pečeme asi dvacet minut. Lehce posypeme moučkovým cukrem a dáme vychladit.

Tajemství z vlastní kuchyně
Marie mi jistě promine, že jsem její recept letos doladila do hvězdných výšin – část mléka nahradil vaječný koňak. Zkuste také. Až ochutnáte, budete vědět, jak asi chutnala mana nebeská. Dobrou chuť!

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Miluše Hasenohrlová
Podobný koláč dělám během celého léta z různými druhy ovoce,co sklidím ze zahrady.S tím vaječným koňakem to nemusí být vůbec špatné.
Jana Slavíková
Mám rychlý hrnkový recept - zamíchat a šup na plech. Těsto je použitelné na mnoho způsobů.
Jana Šenbergerová
Každá rada dobrá, aspoň je s čím střídat. Ne vždy chutná všechno všem, takže při změně si vždycky někdo přijde na své. :-)
Drahomíra Stínilová
Bohužel, třešně a meruňky už jsou pryč, ale zkusím z mražených. Každý rychlý recept dobrý.
Alena Tollarová
Vypadá dobře a dobře určitě i chutná. Ale myslím, že zůstanu u té ještě rychlejší a jednodušší varianty koláče z drobenky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%