Lžičník lékařský uzdravuje i chutná
Ilustrační fotografie :zahrada cs.com

Lžičník lékařský uzdravuje i chutná

2. 8. 2019

Dnes vám chci napsat o jedné velice zajímavé rostlině. Je to lžičník lékařský - Cochlearia officinalis. V oblastech severního Německa jí říkají lžičková řeřicha.

Roste v každé dostatečně vlhké půdě. Neprospívá jí umístění na prudkém slunci. Kvete bílými medově vonícími květy, které přitahují motýly a včely. Lžičník lze pěstovat i na balkonech. 

Když lžičník na zimu přikryjeme chvojím, můžeme zelené listy sbírat i v zimě.

Kdysi se mu říkalo kurdějová bylina. Námořníci si ji nakládali do soli a brali s sebou na dlouhé plavby po moři. Obsahuje totiž vysoký podíl vitamínu C.

Léčebné účinky

Je výborný na revma a revmatoidní artrózu. Má desinfekční účinky, podporuje látkovou výměnu, má mírně projímavé účinky, čistí krev a podporuje činnost jater a žlučníku. Dále jej používáme při zánětech dutiny ústní a při angínách. Je močopudný. 

Sběr

Sbíráme hlavně zelené listy a nať. Můžeme si ho i nasušit.

Čaj pro podporu činnosti jater, žlučnku a vylučování odpadních látek ledvin

2 čajové lžičky nati zalijeme 250 ml horké vody a po 10 minutách scedíme. Pijeme 3 x denně po jídle.

Lžičníkové víno

20 - 30 gr nati rozmačkáme a zalijeme 1 litrem červeného vína. Necháme 8 dní macerovat a pak scedíme. Pijeme denně 1 - 2 sklenky  (0,05 l).

Tinktura

Zavařovací sklenici volně naplníme pokrájenými listy lžičníku. Zalijeme 38 % alkoholem a necháme macerovat cca 1 měsíc. Potom scedíme. Užíváme 20 - 30 kapek denně. Lze používat i zevně. Je skvělá jako ústní voda.

1 plnou čajovou lžičku tinktury dáme do 1/2 l vody a používáme jako koktadlo.

Využití  v gastronomii

Chutná jako řeřicha. Listy jsou skvělé jako salát a nadrobno nasekané sypeme na vařené brambory. A moc dobré jsou nadrobno nakrájené listy na chlebu namazaném máslem nebo sádlem, stejně jako pažitka.  

Také se z listů lžičníku lisuje zdravá čerstvá šťáva.

Salát

1 malý ledový salát, 4 rajčata, 2 cibule, 50 gr listů lžičníku, 50 gr listů pampelišky, 50 gr ptačince a podobných planě rostoucích rostlin, které nám chutnají. Vše pokrájíme nadrobno a smícháme s dresinkem.

Dresink - 2 kelímky nízkotučného jogurtu, 1/2 šálku ovocného octa, 2 polévkové lžíce středně ostré hořčice, 1 čajová lžička kari, citonová šťáva, sůl, cukr a pepř. Jako přílohu volíme buď chléb nebo pečivo.

 Dříve se poupata nakládala stejně jako artyčoky. 

Informace k článku jsem čerpala ze svých zápisků.

 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Nevím Věrko, budu se po něm pídit. :-) :-) :-)
Věra Ježková
Neznám. Vím, že je to hloupý vtip – ale bude i vidličník? :-)
Alena Vávrová
Též jsem neznala, díky!
Jitka Hašková
Dano díky. To mě zaujalo. Čaj na čištění jater se mi bude hodit.
Zuzana Pivcová
Tady jsem zcela neznalá, nic mi neříká ani název.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.