Černá ředkev plná vitamínů
Ilustrační foto: pinterest.com

Černá ředkev plná vitamínů

11. 7. 2019

Dobrý den. Jak jsem tak listovala ve svých knížkách a prohlížela svoje zápisky, narazila jsem na neprávem opomíjenou zeleninu. A  má i léčivé účinky. 

A tou je černá ředkev - Raphanus nigra.

Je to opravdu cenná zelenina a obsahuje tolik zdraví prospěšných látek - vitamín B1, B2, B6, C , betakaroten, hořčík, vápník, draslík, železo, síru, fosfor.

Když oloupeme slupku, která je hořce palčivá, zbavíme ředkev zdravých silic. Proto se doporučuje ředkev před použitím důkladně očistit pod studenou vodou kartáčkem.

Léčivé účinky 

Je močopudná a čistí močové ústrojí, dokáže rozpustit i močové kameny. Podporuje činnost jater a žlučníku, dokáže rozpustit žlučové kameny. A to díky hořčičným silicím, které obsahují síru. Má antivirové, antimykotické a antibakteriální účinky. Podporuje chuť k jídlu a je vynikající při potížích se zácpou a nadýmáním.

Zde je několik lidových receptů k léčení.

Ředkvové víno na povzbuzení chuti k jídlu 

3 polévkové lžíce nastrouhané ředkve, 1 litr kvalitního červeného vína, půl čajové lžičky anýzových semínek 

Ředkev a semínka smícháme a zalijeme vínem. Necháme 14 dní louhovat na teplém místě. Nezapomeňte každý den láhev protřepat. Potom scedíme. Nalijeme do tmavé sklenice a řádně uzavřeme. Skladujeme v chladu a temnu. Užíváme 1 štamprli denně. 

Kapky posilující činnost jater a ledvin

3 polévkové lžíce nastrouhané černé ředkve, 3 dcl 60 % lihu

Ředkev zalijeme lihem a necháme louhovat na teplém místě 14 dní. Nezapomeňte 2x denně s láhví protřepat. Potom scedíme a užíváme po dobu 6 týdnů 25 kapek nakapaných do 3 dcl vlažné vody. 

Prevence proti chřipce i nachlazení 

1 cibule, 1 černá ředkev, 2 dcl vody 

Oloupanou cibuli a opranou ředkev nakrájíme a potom rozmixujeme ve vodě. Nápoj po doušcích vypijeme. Tuto kúru provádíme 2x denně po dobu 4 dnů. 

Výborný recept na rozpuštění hlenů 

Je velice jednoduchý - šťáva z jedné ředkve, 1 čajová lžička medu 

Obě ingredience smícháme a užíváme 1 lžičku 3x denně po dobu 5 dnů. 

 Lze jej také připravit ve formě čaje

1 lžičku šťávy z ředkve zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme asi 15 minut louhovat. Přidáme med a popíjíme 2x denně.

Ředkev má i skvělé využití v gastronomii. Je vynikající za syrova. 

Pomazánka z tvarohu a ředkve 

250 gr měkkého tvarohu, 1 dcl mléka či smetany, 2 lžíce strouhané ředkve, sůl, pažitka 

Tvaroh utřeme s mlékem (či smetanou), přidáme jemně nastrouhanou ředkev, osolíme a přidáme lžíci pokrájené pažitky. Mažeme na tmavý chléb. 

Ovšem vynikající je jen tak najemno nakrouhaná a  posolená jako pikantní zákusek dejme tomu k pivu. A je určitě zdravější než chipsy. 

Informace k tomuto článku jsem si vyhledala ve svých zápiscích a knihách, které sbírám už řadu let.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Csanádiová
Zajímavé, červenou a bílou ředkev pěstuji, ještě vyzkouším i černou. Já dělám z ředkve saláty a pickles.
ivana kosťunová
Dano, ředkev známe,ale pouze jako přísadu do pomazánek, salátů a na chleba. Ředkové vino na povzbuzení chuti dělat nebudu, alekapky by nebyly od věci. Co se tady člověk nedozví ...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.