Úvaha o času
Ilustrační foto: pixabay.com

Úvaha o času

4. 7. 2019

Čas. Veličina nezachytitelná, plyne (jako pomalý vodní proud) i utíká (jako sprinter na dráze), ano, přiznejme si, že čas je důležitý. A dlužno podotknout, že čím dál více vzácnější a dražší komoditou. A nedostatkový. Čas jsou peníze, říká se snad od nepaměti. A v dnešní době je to s časem nevalné. Nemáme čas. Ale máme peníze (tedy alespoň někteří). Napadá mne myšlenka (a nebývá to časté  :o)  ) neprotiřečí si tak trochu toto přísloví? Mnozí z nás proměňují čas za peníze (jsou pro ně důležitější). Ale nemají čas...

Nemají čas na nic a na nikoho - na kulturu, na knihu, na výlet, na přátele, na rodinu, na partnera (nezřídka ani na vlastní děti či rodiče), na lásku, na milování ani na sebe. O vnímání všeho krásna kolem ani nemluvě. I přes to (občas, někde v nezazším koutku svého nitra) si ve chvilce těsně před usnutím možná přiznají, že to vše výše zmíněné jim vlastně schází. A ráno se probudí a ... nemají čas.

Jsem jiný, jsem exot, jsem vadný. Nemám sice peníze, ale mám čas. Čas na knihu, na děti, na dobrý film, na sklenku vína, na fotografování,na  toulky, na přátele ( i když je jich čím dál méně), na lásku i milování. Mám čas na všechny krásy kolem.

Ale neprodám ani nevyměním za nic na světě. Svůj vzácný čas pouze daruji - z lásky - a jen těm, jež o něj budou stát a vážit si ho. Protože pokud opravdu platí, že čas jsou peníze, pak jsem velmi bohatý člověk. Mám to, co mnoho lidí nemá...Mám ČAS.

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.1 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Ivane, moc pěkná úvaha. Ještě bych připomněl jednu vlastnost času. A to je jeho relativita. Každý ho vnímá jinak. Co je pro mne chvíle, pro druhého věčnost. Dobře jste to napsal. Pokud je čas na žití, čas na milování, na sklenku vína, tak to není promarněný čas.
Hana Šimková
Moc hezká a pravdivá úvaha.
Eva Mužíková
Ivane, hezky jste se u nás na íčku zapojil, nejen fotkami, ale i vstupem do diskusí a články. Tak nám tady vydržte. Hezká úvaha.
Marie Doušová
Čas je něco ,co nemůžeme uchopit ,ale můžeme ho skvěle využít. Jak pro povinnosti,tak pro radost.
Libor Farský
Mnohokrát jsem si ověřil, že čas je veličina relativní ...
Elena Valeriánová
Ivane, mám na svém profilu článek " Čas je běžec dlouhým krokem". Tímto tématem se tady už zabývalo více lidí, každý článek je jiný a každý zajímavý.
Elena Valeriánová
To je moc pěkná úvaha, s kterou plně souzním. Jsem ráda, že se mi podařilo dát 6*.
Alena Vávrová
Tak dneska jsem byla exot, bez uzardění a nelituji ;-)) !
Zorka Horká
Neplýtvám ničím. Časem ani penězi. Obojího mám tolik, kolik potřebuji. Naštěstí :-))
Dana Puchalská
Ano. Čas je potvora..... Ale co s tím nadělám. Jen se bojím, že všichni co jsou cool, to bohužel předvedou do ČAS JSOU PENÍZE. Anglický jazyk není moje doména, proto ta čeština. Časem jim to možná dojde, ovšem kdo ví....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...