Med - sladký lék na cukrovku, alergie, kůži, vnější poranění, srdeční problémy, depresi, některé drzhy rakovin, špatné trávení a jiné nemoci. Jeden z nejúžasnějších a nejsladších darů Země.
Je snad někdo na této planetě, kdo by mohl říci, fuj, med mi nechutná? A nemám na mysli novodobý, komerční med pančovaný cukrem či jiným sladidlem a převařený za vysokých teplot. Ten med, o kterém budu psát, je nefiltrovaný, nezpracovaný, tepelně neupravený. Takový, na kterém si pochutnává i medvídek Pú. Ani se nedivím, že je pro něj schopen vlézt kamkoliv.
Medy jsou různé - tmavé, světlé, s mateří kašičkou a také jako směs s pylem, propolisem, víčky a mateří kašičkou dohromady - přímo Včelí mystérium (www.sweb.cz/sumavskymed ).
Jeho fantastické nutriční vlastnosti objevil již Hippokrates - otec medicíny. Podle švýcarské studie obsahuje med mnoho sacharidů, ale jeho glykemický index je velmi nízký, což znamená, že uvolňuje glukózu do krve velmi pomalu a tím zabraňuje výkyvům hladiny krevního cukru. Je proto vhodný pro diabetiky a lidi, kteří trpí hypoglykémií.
Hypoglykémií trpí velké množství lidí. Kolísání hladiny krevního cukru velmi úzce souvisí s depresí, střídání nálad, nemožností se dlouhodobě soustředit a co je velmi zajímavé- s automobilovými nehodami a úrazy.
Existuje statistika, která potvrzuje, že lidé, kteří mají stálou hladinu krevního cukru (to jsou většinou lidé, kteří nejedí cukr a komerční potraviny) nezažívají automobilové nehody.
Co obsahuje med?
Vápník, hořčík, draslík, síra, sodík, chlorid, železo, měď, jód, zinek, fosfor
Vitamíny: A, C, B (B1, B2, B6, B12), vitamin D, K, E
Dále cholin a vitamín B, který je nezbytný pro zdraví mozku, srdce a dokonalou opravu buněčných membrán.
Je také zdrojem bílkovin (vyšší obsah bílkovin má med nektarový - květový) a aminokyselin, pylu, éterických olejů atd.
Med má antivirové, antibakteriální a anti-parazitní účinky! Poskytuje velmi silnou antioxidační ochranu. Také má antimutagenní, protinádorové a protizánětlivé vlastnosti. Med rovněž velmi dobře léčí rány. V nedávné době klinicky vykázal silné účinky při léčení vředů velkých jako pěst až na kost a popálenin 1. 2. i 3. stupně. Med dobře léčí zácpu a zažívací problémy. Lidem trpícím hepatitidou pomáhá med snížit hodnoty bilirubinu.
Pacientům s rakovinou, kteří podstoupili radioterapii, pomáhá snížit příznaky toxicity z léčby, která je doprovázená bolestmi, ztrátou hmotnosti a nedostatkem mikroživin.
Med navrací cévám a žilám pružnost, pomáhá při artritidě, léčí infekce močového měchýře, eliminuje plynatost, potíže se žaludkem, posiluje bílé krvinky, zabraňuje usazování tuků a snižuje hmotnost, pomáhá pacientům s rakovinou žaludku a střev, povzbuzuje čilost a pružnost u starších lidí, odstraňuje zápach z úst.
MED A JEHO LÉČEBNÉ VLASTNOSTI:
- zmírňuje artritidu
- léčí alergie
- redukuje srdeční choroby, chrání před infarktem
- snižuje cholesterol
- zklidňuje žaludek
- zmírňuje symptomy chladu
- posiluje imunitu
- poskytuje silný zdroj energie
- je přírodní antibiotikum
- léčí zranění, popáleniny a minimalizuje vznik jizev
- pomáhá při zotavení z mrtvice
- odstraňuje zapáchající dech
- léčí nachlazení, angíny, rýmy, záněty průdušek a horních cest dýchacích
- zlepšuje funkce vnitřních orgánů
- čistí organismus od usazenin a volných radikálů
- dezinfikuje
- léčí pleť jak zevně, tak zvenčí
- hydratuje a vyživuje pleť při použití zevně
- pomáhá při migrénách, nespavosti, stresu, depresích a zlepšuje náladu
- regeneruje organismus po dlouhých nemocech
- léčí žaludeční vředy a zlepšuje trávení
- je účinným pomocníkem při otravách a to hlavně houbami
- mírní nervovou vyčerpanost
- léčí chudokrevnost
- redukuje vysoký krevní tlak
Po výčtu jeho fantastických léčivých účinků bych nakonec zdůraznila, že med si své zázračné vlastnosti uchovává, pouze pokud je tepelně nezpracovaný. Ne více než 42°C. Zapomeňte tedy na čaj s medem!
Dostačující je pouze vlažná voda max. 42°C s medem a citronem. Je to lahodné, příjemné a zdravější než stahující a vysušující čaj.