
Ilustrační foto: ingimage.com
Šetrnost a úspornost. Nový trend v české kuchyni
17. 5. 2019
Úspěšní autoři kuchařek a foodblogeři začali vyznávat nový trend. Říkají mu úsporná kuchyně. Po letech, kdy byly v módě exotické pokrmy a složité recepty, se lidé udávající směry v gastronomii, začali navracet ke kořenům. Propagují jednoduchá a levná jídla.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Blanka Bílá
21.5.2019 13:56
Hezký den, rodiče zažili válku, tatínek byl víc masový, vždy trval na tom, aby se snědlo vše, co bylo na talíři,byť to bylo na nás moc...na něco jsme si chodili pochutnávat k babičce a dědovi, protože vařili i jiná jídla.Od mala mám to vžité tak, že se klidně o jídlo rozdělím, nevadí mi dát maso, co už nedojím psu, či kočce.Mám to tak, že mi k obědu stačí jakákoliv polévka, když mám chuť na maso, je maso, někdy jednou za týden, jindy víckrát.Když jsou v létě vlastní suroviny, udělám s klidně lečo, i s minimem uzeniny nebo bez ní.Když mi něco nechutná, nepřemáhám se za cenu, že by se mělo šetřit, domácí chlupáči a slepice si pochutnají.Tzv. šetřit musím celý život, ale některé věci se nenahradí, tak se to musí uspůsobit jinak.Nemusím každý týden k ke kadeřnici, mít narvanou skříň, botník, zmalovaný obličej...Lepší máslo na chleba než umělý tuk apod.
Zuzana Pivcová
19.5.2019 20:13
Když jsem se před lety vrhla do společné domácnosti se svým tehdejším partnerem, tak z nedostatku peněz jsem od kolegyně v práci opisovala levné recepty a vařila šetrně a úsporně. A dnes je to nový trend v české kuchyni!! :-D
Marie Ženatová
18.5.2019 15:19
Já si myslím, že většina lidí se snaží stravovat skromně a to i ti mnozí mladší.
Mne jen udivuje, kolik některé potravinové řetězce vyhodí denně "prošlých potravin" - mají je raději víc nabízet různým firmám, které se starají o lidi bez domova, je jich skutečně hodně a to nejen ve velkých městech...
Dana Puchalská
18.5.2019 08:39
Nikdy jsem jídlem neplýtvala a vím,že nikdy nebudu. Proto nechápu ty,kteří jsou schopni vyhodit dobré jídlo.
Zdenka Jírová
18.5.2019 00:51
Moje maminka byla velmi dobrá kuchařka a protože pocházela z chudých poměrů, uměla i vařit dobře a šetrně. Já vařím celý život, dříve pro rodinu, nyní jen pro sebe. Nikdy jsem nepodlehla módě pizz, hamburgerů ani dalších " pochoutek" . Ne kvůli ceně, ale mně to nechutná. Já z toho cítím "chemii". A o šetrnosti - já se vždy v samoobsluhách divím mladším maminkám, které mají v koši 2-3 ks zabalených hotových knedlíků ve fólii. Patrně oběd či večeře pro celou rodinu, při tom, cena 1 takového knedlíku je 20,-Kč. Zásadně si vařím knedlíky sama, ty hotové jsem ochutnala a zavrhla. Na 3 šišky knedlíku je třeba 1/2 kg mouky, 1 vejce 1 balíček droždí a voda. Lze si spočítat, kolik se ušetří. Podobné to je i s se sladkým pečivem, které je velmi drahé a nepříliš dobré, s domácím koláčem na plech se nedá srovnat. Mladí více podléhají reklamě v televizi a neuvědomují si, že právě výrobky z těchto reklam musí zaplatit i tu reklamu,která není levná.
Dagmar Bartušková
17.5.2019 21:24
I když jsem nežila v chudobě, jsem vychovaná k úspornosti. Potraviny se nevyhazovaly. Jídla by si měl člověk vážit, říkali naši, říkám to i já.
Mnohokrát jsem vařívala co dům dal a vždy jsme si pochutnali. Jak se ale v článku píše o rizotu s natí od ředkviček, tak taková kombinace by mě neoslovila. Pokud nejsou z vlastní zahrádky, z obchodu jsou listy uválené a nažloutlé. Ale dobrá, hlad je největší přítel. Dávno nevařím, maximálně instantní čínskou nudlovou polévku, kdy vlastně použiji jen jejich výborné nudle, které dochutím svým dovezeným cizokrajným kořením. Jsem skromný člověk, ač si zde mnozí myslí opak. Nechávám je v tom, nenechávám nahlédnout do svého já... :-)
Margita Melegova
17.5.2019 21:17
Redkvickova nat mne nepohorsuje, va asijske kuchyni se serviruje v ruznych jidlech. Varim tak jak bylo u nas zvykem, modni vystrelky v jidle u nas nenajdou pochopeni, dokonce i vnuk, ktery bydli od nas 40 km prijede na oblibena klasicka jidla.
Věra Ježková
17.5.2019 15:43
Na úspornost jsem zvyklá od dětství. Jsem tvořivá, ráda vařím z toho, „co dům dá“, a nevnímám to tak, že se odbývám. Mám malou brožurku Večeře za babku; občas se z ní inspiruji.
Věra Halátová
17.5.2019 15:06
Ten pán, co vymyslel Šetrné vaření, ten chodí po domácnostech a sleduje, co lidé vaří a kolik toho vyhodí? Nevzpomínám si, že bychom jídlo vyhazovali nebo že bych vařila nešetrně. Pochybuji, že tyto stránky navštěvují ti dva důchodci, kteří podle statistiky jako jediní mají starobní důchod nad 100 tisíc Kč. Většina těch lidí i60 nebude nikterak bohatá a určitě si nemůže dovolit nakoupit horu jídla, které pak nechá zkazit a vyhodí je. Dnes jsem kupovala cibuli - 1 kg za 45,60 Kč. Brambory, staré, stojí cca 28 Kč za kilo. Pochybuji, že si někdo koupí metrák od obojího a pak to vyhodí. Kdysi kdosi někde psal nebo řekl, že až budou u nás banány levnější než brambory, tak to bude komunismus. Nevěřila jsem, že se toho dožiju.
Jana Kollinová
17.5.2019 13:58
S nostalgií vzpomínám na maminku, která dokázala zajistit stravu pro celou rodinu v zimních měsících jen z uskladněných brambor, kořenové zeleniny, jablek, sádla, mouky a vajec naložených ve vodním skle. Vzhledem k tomu, že banány jsou levnější než většina zmíněných potravin , tak očekávám úspornou banánovou kuchařku pro seniory.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA