Je správný čas nasbírat si bylinky. Na které nezapomenout?
Ilustrační foto: pixabay.com

Je správný čas nasbírat si bylinky. Na které nezapomenout?

5. 5. 2019

Jaro je v plném proudu a všechno se zelená a kvete. Věříte-li síle přírody, pokud jde o léčbu různých potíží, nasbírejte si ty, jež prospívají vašemu zdraví. Které je dobré natrhat a proč?

bylinky
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Nejvíc používám mateřídoušku, meduňku, tymián, mátu, kopřivu, šalvěj lékař., medvědí česnek, libeček, lichořeřišnici, řebříček.
Blanka Bílá
Bylinky používám už moc dlouho a ani moje rodina je nezatacuje, já nasuším a pak je podělím.Sběr bylinek jsme měli už na základní škole, jako holce se mi do ruky dostal Math.herbář a moc ráda jsem si ho prohlížela i pročítala.Mám dotaz na ty, co vyrábějí z bylinek sirupy,jestli mají nějakou vychytávku, aby vydržely dlouho a nekazily se.
Věra Halátová
Z kopřivy čerstvé nebo sušené čaj, špenát. Pak sbíráme květy pampelišek na sirup. Mladé listy pampelišky mohou ... jak praví článek, ale jsou hořké a málokdo z nich snese např. salát. Pak sbíráme květy sedmikrásek na čaj proti kašli. Potom rozkvete černý bez. Černý bez - z čerstvým květů sirup. Pak květy suším, ze sušených květů bezu vařím čaj. Květy bezu takládám do octu. Bezový ocet - potírat dětem dlaně a chodila při horečce. Jitrocel kopinatý - listy na sirup proti kašli. Podběl - tusilago farfara - na sirup proti kašli, usušit na čaj. Kostival lékařský - dolovala jsem kořen, strouhala, nakládala do sádla - dobré mazání na bolesti kloubů. Suším mátu na čaj. Okvětní lístky měsíčku lékařského nakládám do sádla - skvělé mazání na suchou kůži. Origanum vulgare - dobromysl, jednak koření, jednak na čaj, mateřídouška, třezalka. Bylinky sbírala matka, babička, prababička. Není bylina, aby na něco nebyla. Ale pozor, ne všechno, co nasbíráte, můžete sníst, někdy je třeba poradit se s lékařem. Např. jmení. přeslička.
Elena Valeriánová
Dano, chtěla bych vědět, které byliny ty sama sbíráš a používáš.
Elena Valeriánová
Článek měl vyjít dřív, na něco už je pozdě. Já jsem se zařekla, že letos se budu při sbírání a sušení trochu krotit. Třeba sušenou kopřivu z loňska vyhodím bez použití. Hloch naopak posloužil svému účelu. Nachlazení jsme nebyli, tak nepřišel čas ani na bez či lipový květ. Pro rodinu už nesuším, kde mne je to zadarmo a ve Zdravé výživě za nezdravý peníz, tak to bude přece lepší. No ne?
Anna Potůčková
Bylinky sice nesbírám, ale piju bylinkové čaje dle potřeby
Dana Puchalská
Na bylinky nedám dopustit.
Zorka Horká
Soňo, to ale nevadí. Stačí že v tobě mají dobrý příklad, až přijde ten správný čas, určitě se k bylinkám přikloní. Já už nesbírám, čisté přírody ubývá, ale mám spolehlivého dodavatele :-))
Soňa Prachfeldová
Ještě teď jsem likvidovala sušené bylinky. Ta moje rodina na mě nedá, tak jim je nevnucují. Maliní,matu, libeček, medunku, dobromysl, pampelišku, bez, vše z naší zahrádky a oni si udělají dávkový čaj, ach jo.
Dagmar Bartušková
Jano, díky! Dám na Tvou radu. Naštěstí mám kopřiv dostatek. Ale víc jak jeden šálek za den nedám.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody