Naše velikonoční křížová cesta
Foto: Pavel Kopřiva

Naše velikonoční křížová cesta

2. 5. 2019

V rámci akce Do stovky jsme 20. dubna 2019 podnikli velikonoční výlet po křížové cestě. Vznikala v 17. - 18. století a byla součástí velikonočních svátků. Tvořilo ji čtrnáct výklenkových kapliček. Ve 20. století chátrala tak, že se šest kapliček zcela rozpadlo. Spolek Bernard se zasloužil o její vzkříšení. V roce 2015 stávající zastavení obnovil, chybějící doplnil o jednoduché betonové desky. Zajímavé jsou tím, že je každá jiná a také obrazy křížové cesty jsou dílem různých autorů z Česka a z Polska.

Vyšli jsme ze sídliště a prošli kolem 2. zastavení Městského okruhu. Zadem kolem hřbitova došli k prvnímu zastavení a pak se vrátili k druhému, které jsme míjeli cestou k prvnímu. Užívali jsme si výhledy do okolní krajiny. Od čtvrtého zastavení jsme šlapali do kopce. Od sedmého jsme si kousek zašli ke kapli sv. Rocha, která byla postavena v r. 1666 jako poděkování tomuto ochránci před morem. Kaple je v současné době ve velmi špatném stavu a její okolí bohužel také. Celá kaple vypadá tak, jako okolí pamětní desky. Je tak nefotogenická, že jsme zůstali u jediné fotky. Od rozcestníku jsme se vrátili ke křížové cestě. Trochu jsme si zašli z kopce až k sadu, ale museli jsme se vrátit, protože cesta pokračovala lesem. Její druhá část už vedla jen z kopce. Protínala soukromý pozemek. Po levé straně byl ovčín a pastviny, na pravé dům majitele pozemku a poslední tři zastavení. Za zastavením XII jsou pozůstatky původní stavby. Zastavení XIII přiléhá k terase domu. Od čtrnáctého jsme sešli k silnici, která vede přes Biskupskou kupu a z ní k hlavní cestě do města a z města. Tu jsme přešli stejně jako říčku Prudnik, která za městem pokračuje do Polska. Stačilo projít školním hřištěm a byli jsme doma. Rádi jsme si sedli ke kávě, zatímco se stahovaly fotky do počítače. Je jich mnohem víc, než v galerii, ale musela jsem je probrat, abyste se v nich neztratili. :-)

Na úvodním fotu je vidět zastavení II, III a IV. Bez zachvění ruky fotografoval Pavel, já ho citlivě usměrňovala.

Soutěž Do stovky
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Moc hezké, mám ráda kapličky a křížové cesty...
Vladislava Dejmková
Děkuji za hezkou procházku, také mám křížové cesty ráda. Poslední, kterou jsem pro sebe objevila byla v parku u zámku Konopiště. Obdivuji ty, kteří se snaží o jejich údržbu či obnovu. Nahrazení chybějícich zastavení jednoduchými betonovými deskami s obrázkem je nečekaně vkusné řešení.
Jana Šenbergerová
Děkuji všem, kteří se s námi prošli a dali nám o tom svým komentářem vědět. Nejen Janě K. se omlouvám, že jsem zcela nelogicky předpokládala, že je všem jasné, kde se ta křížová cesta nachází. To bude asi tím, že pro mě jsou Zlaté Hory už léta středem mého světa, ve kterém se mi dobře žije.
Naděžda Špásová
Jano, hezký výlet i fotky. :-)
Jana Kollinová
Jano, pro mě to byla hádanka, kde je Tebou popisovaná křížová cesta. Musela jsem zabloudit na net a našla jsem tolik křížových cest, že mi z toho šla hlava kolem. Turistika není ani nebyla mojí oblíbenou disciplínou, proto s potěšením cestuji obrázek za obrázkem na příspěvcích íčkařů a obdivuji krásná místa naší vlasti. Alespoň jsem si přečetla o tradičních 14 zastavení a prohlédla několik jiných křížových cest. Děkuji.
Věra Ježková
Jani, krásná. A o Velikonocích asi ještě působivější než jindy.
Zuzana Pivcová
Mám ráda křížové cesty. Jedna taková vedla od nás z Lomnice nad Popelkou na kopec Tábor, ale tam se šlapalo jen o pouti. Vaše procházka či spíš túra mě zaujala. I spolek Bernard zaslouží pochvalu za obnovu cesty.
Hana Nováková
Jarní krása v moc hezkém kraji. Díky za seznámení...
Dana Puchalská
Je tam u vás Jani moc krásně. Proto ty ************* navíc.
Dana Kolářová
Velmi zajímavá cesta Do stovky i galerie. Ráda jsem se prošla. ☼

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.