Pohled z více stran
ilustrační foto: pixabay.com

Pohled z více stran

19. 4. 2019

V minulých týdnech zčeřila naše klidné blanenské vody tragická dopravní nehoda u obce Šušůvka. V ranních hodinách byl někým přejet mladý muž, který na následky dopravní nehody zemřel. Řidič údajně ujel. Nečetl jsem žádný vyšetřovací spis policie, ani dokumenty státního zástupce a nečetl jsem ani rozsudek. Tak jako u každé takové tragické události se mezi námi rozběhnou fámy. Všichni hned vědí, co a jak, a co se přesně stalo, kdo je ten postižený, a řidiče, že už ho chytili, a jak jim utíkal, nebo to udělal ten, co se zastřelil, atd….

Byl již vynesen rozsudek soudem, ale i nad dalšími osobami, které s tím měly mít něco společného. Tak jak je to v Česku obvyklé, tak jsme se my „znalci“ rozdělili asi na dvě poloviny: Jedna část tvrdí, že smrtelně zraněný občan si to zavinil sám, neměl na vozovce opilý co dělat, a ta druhá zase naopak, že řidič musí jet tak, aby vždy mohl zastavit, reagovat na překážku, zabránit dopravní nehodě. Myslím si, že v tomto případě mají pravdu asi oba názory. Byl jsem se na místě nehody podívat. Kdyby mladý muž ráno (prý v opilém stavu) zalehl do postele a ne na silnici, tak teď nemám o čem psát – nic by se nestalo. Autobus by „profrčel“ dle ranního jízdního řádu přes Šošůvku, nabral by cestující a dovezl, kam měl. Kdyby ale řidič to osudné ráno zastavil, mladíka probudil a možná i „propleskl“ a asi mu řekl, že silnice není postel, tak by se také nic nestalo. A zase nemám o čem psát.

Ale my bohužel nežijeme v situacích „kdyby“. Halina Pawlovská má na závěr svých příhod vždy poučení, tak i zde se nabízí: Mrtvému mladíkovi již život nezachráníme, kdyby nepil, tak zde patrně byl s námi. Řidič porušil vyhlášku, a musel si vyslechnout rozsudek. Nešťastná rodina pozůstalých se toho neštěstí již nikdy nezbaví. Řidič, který byl odsouzen, i jeho rodina, se toho neštěstí ve svém svědomí také nikdy nezbaví. Nešťastných je najednou mnoho lidí. A věřte, stačilo tak málo, jen nepít, a nic tragického se nemuselo stát.

 

Můj příběh
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.8 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Je těžké hodnotit, čeho člověk nebyl svědkem. Je ale fakt, že každý vnímá svou pravdu a navíc, i když to nemyslíme zle, máme tendenci sebe sama ospravedlnit.
Jitka Hašková
Velmi pravdivé. Lidé jsou však nedbalí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...