Čtvero zastavení
fota Eva Krausová

Čtvero zastavení

22. 3. 2019

Za minulých časů by šlo o Sedmero zastavení, dnes je to jiné. Hned vysvětlím. Vydala jsem se s Megí ke Křížové cestě ke kostelu Povýšení svatého Kříže do Vtelna.

Křížová cesta vedla původně z Libkovic do Mariánských Radčic. Tenkrát tam bylo 7 kapliček, proto sedmero zastavení. Nyní tam jsou jen čtyři. Křížová cesta /4 kapličky/ byla přestěhována ke kostelu do Vtelna.

Mnoho Mostečanů ani neví, co je zde za skvosty, netuší, že tu nestojí jen přesunutý Děkanský kostel. Pravda, ani já jsem leccos v minulosti netušila, a tak jsem ani nestihla tato místa navštívit s rodiči...

A ač byl silný vítr, vydaly jsme se s Megí pěšky ke kostelu. Ušly jsme móóóc km, na zapáteční cestě jsem sotva došla. No, jsme postarší dámy s Megí, sil ubývá. Přesto jsme to nevzdaly a ani zpět jsme nejely autobusem. Jezdí tam linka č.5, zastávka Vodárna u areálu Benedikt, ale jezdí i do Vtelna.

My jsme se s Megí vydaly přes vodní areál "Benďák". Mimo vodní hrátky je tam i sportovní vyžití ap. Poté následovala cesta ke kostelu. Možná je dobře, že je kostel i Křížová cesta mimo Most bokem, alespoň tyto památky neničí vandalové. Je ale pravda, že kostel by potřeboval už opravu. U kostela je malý hřbitov, tam jsem vyfotila kříž, který mne zaujal. Konají se tam vždy v neděli od 15 hod. mše, na rozdíl od Děkanského kostela, který je přes zimu uzavřen, což nechápu...

Kostel v roce 1710 vyhořel. Vtelno bylo v té době majetkem cisterciáckého kláštera v Oseku. /mimochodem klášter v Oseku je nádherný/.

Můžete se i podívat na krátké video Kostel Povýšení... & Křížová cesta.

I vám, čtenářům "Íčka", přejeme pevný krok na vašich toulkách. Eva & Megí

P.S. Nemějme srdce kamenná, ač to jedno se mi zalíbilo na Křížové cestě.

 

Můj příběh
Autor: Eva Krausová
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Krausová
Beátko, to mne moc těší, že se těšíte i na mé z pohledu mnohých nevšední snímky.
Eva Krausová
Soni více, než hřbitov u kostela je zajímavější historická budova krematoria poblíž ul. Žatecká. Ač jinak v okolí kostela u rybníka je hezky. I my s Megí Vás zdravíme. Lidmilko 11.4. v č.5 v časopise Psí kusy bude otištěn příběh Megí, včera jsem se to dozvěděla. Udělalo mi to radost, třeba si to i Vy ráda přečtěte...❤
Soňa Prachfeldová
V okolí Mostu je spousta hezkých míst. Ve čtvrtek jsem byla na hřbitově za Kostelní zdí, ohromný prostor. Kolem přesunutého kostela, plno dětí s rodiči, je tam pěkné hřiště, Most také ožívá jarem. Zdravím vás i Meginku, s chutí jste vykročily do jara
Eva Krausová
Ivanko, Jiřetín pod Jedlovou bohužel neznám. Lidmilko, přesun kostela byl sice unikát, ale na úkor zbouraného historického města...:-( Meginku jsem tentokrát nefotila, byl velký vítr, hodně jsme toho našlapaly, tak jsem ji focením "neobtěžovala". Pohladím ji ráda. Bohužel nyní kulhá (nevím proč), doufám, že se z toho dostane.
Lidmila Nejedlá
Přesun mosteckého kostela jsme v mládí sledovali, bylo to jedinečné dílo, jak se po centimetrech sunul. Evi, tentokrát mi na fotkách chybí Meginka. Pohlaď ji za mne.
Alena Vávrová
Dík za info, tady jsem nebyla. Ostatní dv zmiň. křížové cesty znám. Na Tábor jsem kdysi šlapala jednou a v Jiřetíně p. Jedlovou jsem byla nejednou ;-).
ivana kosťunová
nádherná atmosféra - znáte křížovou cestu v Jiřetíně pod Jedlovou ? Úplně vás tam s Megí vidím.....
Eva Krausová
Díky Zuzko, i Vám péřový krok v jarní přírodě přeji. V Oseku není jen nádherný klášter, ale i super bukový les, kde jsme trávili Svatojánskou noc.
Zuzana Pivcová
Myslím, že přes Osek jsme jeli kdysi na motorce, ale jinak kraj neznám. Křížovou cestu jsem milovala jako dítě, když jsme chodili na pouť na kopec Tábor u Lomnice nad Popelkou. Těšila jsem se, až už dojdeme k další kapličce. Tak ať vám to s Meginkou šlape pěkně dál!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...