Kam s tím? Třídím, třídíš, třídíme
Foto: autorka

Kam s tím? Třídím, třídíš, třídíme

8. 3. 2019

Vypůjčila jsem si, tak trochu, začátek titulku od klasika, snad mi to bude prominuto.

Třídím, třídíš, třídíme! Opravdu?

V dnešní době je více než moderní žít zdravě, jíst zdravě, sportovat, hýbat se. Potud je to v pořádku (nebo by bylo lepší napsat, že je to ok?). A tak všichni běháme, jezdíme na kole, chodíme do fitka, nakupujeme předražené bio potraviny, které k nám doletěly z druhé poloviny zeměkoule a kdo ví, v jakých podmínkách byly pěstovány či skladovány.

Dalším fenoménem doby je dodržování pitného režimu. Už nepijeme, když máme žízeň, ale popíjíme pořád. Nápoje si nosíme se sebou v pet lahvích nebo v plechu, které se po vypití vyhodí. A v tom je zakopaný pes.

Pet láhve a nápoje v plechu - prokletí moderní doby?

Nikdy nepochopím člověka, který jede do přírody obtěžkán vodou v láhvi, kterou  po vypití prostě odhodí. Skoro nic nevážící petku. A tak se v lese, na louce nebo v řece válejí desítky, stovky prázdných petek. Na věky.

Nebo si myslíte, že je normální, aby z okénka auta vylétla na silnici plechovka od nápoje? Je normální, že v řece s vodními ptáky plave spousta plastového odpadu?  Normální to teda rozhodně není, ale běžné? Ano, bohužel.

Jsi normální homo sapiens?

Co jsme to ty naše potomky naučili? My to přece neděláme. My odpad třídíme a nosíme do kontejnerů. Tak kdo to potom dělá? Třídím, třídíš, třídíme?

Jak budeme žít ve zdravém prostředí, když si ho tak zaneřádíme? 

Fotografie, které jsem k článku připojila, jsem "nasbírala" při procházce kolem řeky. A protože to nejsou pěkné fotky, tak vám jich předkládám jenom pár. Jak vidno, můžeme si vybrat barvu, velikost i tvar vyhozených petek. Všeho je dost.

A příroda pláče, ale ona nám to vrátí! Dejte na mě...

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Hudečková
Ano Elenko, píšeš to dobře, plní tam a zpět odlehčení i prázdnou nádobu, nepochopím. U silnice vyházené z aut odpadky, petky, plechovky, ale bohužel i sedačky z bytů nebo ledničky!!! Opět nepochopím. Každé město má svůj sběrný dvůr, nebylo by kratší to odvézt tam než třeba 30 km do lesa? Když vidím moře, co vyplavuje, už ani nemám chuť tam ještě někdy jet? Přírodu lidé stovky let ničí a ničí.... :-(
Eva Mužíková
Jsem jako kapka v moři, přesto to nevzdávám. Sbírám v přírodě vše, co tam nepatří. Upozorňuji pracovníky MÚ na začínající nedovolené skládky, mám radost z nápravy. Také tu lidskou bezohlednost nechápu, bolí mne, vztekám se, je mi zničené přírody moc líto.
Hana Práglová
Krutá pravda!! Kdysi jsme viděli odhozenou pneumatiku na Skalnatém plese. Do dneška to nechápu
Soňa Prachfeldová
Také nepochopím ty sprosťáky, kteří dělají takový svinčík. Jsme toho svědkem dennodenně ,auta si zastaví vysypou plné popelníky ,plasty rovnou z okna dokonce i chataři kteří jedou v neděli domů ,vyhodí oknem při cestě plastovou tašku s odpadem a kousek dál jsou kontejnery. Zavrženíhodné a smutné, že se takto můžou chovat lidé.
Dagmar Bartušková
Fotky vypovídají. Smutná realita. Některým.lidem je jedno, jaký po sobě zanechají čurbes, osvěta ne osvěta..
Elena Valeriánová
Každý rok na jaře se provádí úklid na Den země. Co všechno se najde a posbírá. Ale je to marný, je to marný ...
Vladislava Dejmková
Naštěstí existují i lidé (mladí i staří), kterým na přírodě záleží. Pořádají akce a sbírají nepořádek po těch ostatních. Možná, že by bylo dobré, kdyby i v těchto případech zasahovala městská policie nebo asistenti prevence kriminality. Jsou sice ve jen městech, ale i tam je nepořádku dost a dost. A těch, co ho trousí, je dost také.
Hana Rypáčková
Je to smutné. Taky uklízím.
Marie Ženatová
Když jdu občas do lesa a vidím i tam ten nepořádek, tak je mi z toho moc smutno...
Dana Kolářová
Smutná realita.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...