Mám ráda kuchařské knihy - LII. díl
ilustrační foto: pixabay.com

Mám ráda kuchařské knihy - LII. díl

2. 3. 2019

Přátelé, přicházím s posledním dílem čínské kuchyně. 

Bude obsahovat recepty na sladké moučníky. 

Už první název je víc než zajímavý. Takže, kdo máte čas a chuť, můžete se začíst a třeba i inspirovat. 

Ovčí ocásky - pro větší společnost 

  • 7 bílků, 2 vrchovaté polévkové lžíce škrobové mouky, 120 gr bílých fazolí, 60 gr cukru, olej 

Do měkka uvařené fazole oloupete a na pánvi rozmícháte s cukrem. Formujete malé kuličky. Ušleháte bílky na tuhý sníh a vmícháte do něj škrobovou mouku  Rozehřejete olej na hluboké pánvi. Napíchněte vždy jednu kuličku na dlouhou vidlici, obalte ji v bílkové pěně a ponořte do oleje a opečte do zlatova. Dejte na teplý talíř a pocukrujte. Servírujte horké.

Hrachové kostky - pro 2 až 3 osoby 

  • 1/4 kg sušeného sladkého hrášku, 3 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce kukuřičné škrobové mouky rozmíchané v 1/2 šálku vody

Šest šálků vody povařte půl hodiny. Když voda vychladne, namočte do ní sušený hrášek. Druhý den v téže vodě vařte hrášek, až změkne. Přepasírujte hrách přes jemné síto, přidejte cukr, vše dejte do hrnce, zalijte 5 šálky studené vody, přidejte škrobovou mouku a za stálého míchání vařte 15 až 20 minut. Směs začne tuhnout. Nalijte ji na porcelánový tác, aby vytvořila vrstvu asi 3 cm vysokou. Nechte vychladnout. Potom krájejte na kostičky. Nabodávají se párátkem a jedí se jako zákusek k čaji.

Sladké vlašské ořechy - pro 2 až 3 osoby 

  • 1/4 kg vlašských ořechů, 1 polévková lžíce sirupu, 2 polévkové lžíce cukru, 1 kávová lžička škrobové mouky, olej, špetka soli 

Ořechy spaříte vařící vodou. Přidáte sůl, vodu znovu zahřejete, aby se ořechy lépe loupaly. V horkém oleji opečete dobře usušené ořechy,  až zezlátnou. Do druhé pánve dejte sirup a cukr a s trochou oleje míchejte asi 1 minutu, až cukr zesklovatí. Potom zahustíte škrobovou moukou, nasypete ořechy a dobře promícháte.

Je to rychlý a moc dobrý recept. Ráda jej připravuji. Moje foto jsem dala pod článek. 

Banány v cukru - pro 2 osoby 

  • 2 banány, 6 polévkových lžic cukru, olej

Na vymaštěné pánvi rozpalte cukr, položte tam plátky banánu a pohybujte pánví, aby se cukr stejnoměrně rozlil po banánech. Servírujte ihned, než cukr ztvrdne. Při jídle se každý kousek namáčí v mističce se studenou vodou, až zchladne a nelepí se. 

Totéž lze udělat z ananasu, hrušek, plátků jablek, apod.

Následující  dva recepty jsou sice trošku náročnější na čas a zručnost, ale výsledek stojí opravdu za to. 

Voňavý nákyp - pro 4 osoby 

  • 5 vajec, trochu horké vody, olej na vymaštění ovoce (hrušky,jablka nebo broskve), 5 polévkových lžic práškového cukru, 1/2 kávové lžičky skořice, 4 kávové lžičky sherry nebo lihoviny, ve které byla několik dní namočena 1 celá vanilka a 3 hřebíčky

V misce ušlehejte vajíčka s vodou a se dvěma  kávovými lžičkami sherry. Horkou vodu přidávejte po částech, dokud hmota hodně nenabude. Potom vlejte dvě třetiny do uzavřené formy a ve vodní lázni vařte 10 minut na mírném ohni. Mezitím si připravte ovoce, kterým chcete nákyp naplnit (můžete např.oloupat a nakrouhat jablka). Po 10 minutách opatrně formu rozevřete, položte vrstvu ovoce, posypte cukrem a pokapejte sherry, polejte zbylou třetinou ušlehaných vajec. Ty ještě přikryjte tenkou vrstvou ovoce, posypte cukrem a pokapejte lihovinou. Potom formu opět uzavřete a vařte ještě 10 minut. Podávejte teplé na nahřátém talíři, posypané cukrem a skořicí.

Žloutkový moučník - pro 4 osoby

  • 5 žloutků, 2 polévkové lžíce škrobové mouky rozmíchané v 2/3 šálku vody, 2/3 šálku práškového cukru, 5 lžic oleje

Dobře rozšlehejte žloutky, přidejte cukr a roztok škrobové mouky. Rozehřejte 4 polévkové lžíce oleje, a když je hodně prohřátý, vlejte vaječnou směs tak, aby pokryla dno. 15 minut míchejte rychle jedním směrem, a jakmile se z moučníku začne kouřit, polejte okraje olejem. Odstavte z ohně, přikryjte pokličkou a nechte vychladnout. 

 

"Karfík" přeje všem dobrou chuť.

Recepty jsem čerpala ze svých zápisků. 

recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Eva Mužíková
Sladkému moc nefandím, nejraději jsem, když mne někdo pozve. Třeba ty Jitčiny řezy, to byla mňamka...
Soňa Prachfeldová
Protože nesladím, určitě bych si od všeho trochu ochutnala ke kávě.
Věra Ježková
Se škrobovou moučkou jsem na tom jako Jana. A cukru všude dávám co nejmíň, nebo vůbec žádný. Ale ty ořechy a žloutkový moučník bych ochutnala.
Naděžda Špásová
Ten Javorník jsem si už zapsala. Díky
Naděžda Špásová
Danko, to je už 52. díl, ty jsi ale šikovná. Sladké taky můžu, i když tyhle země to mívají přeslazené. :-)
Jana Šenbergerová
S čínskou kuchyní mám jeden problém - škrobovou moučku a sójovou omáčku. Doufala jsem, že aspoň sladkosti už žádný škrob navíc nepotřebují, ale je skoro všude. Banány se mi jeví dost sladké i bez cukru, takže u mě by prošel jen ten nákyp, i když tady by mě odradila složitost přípravy.
ivana kosťunová
Ale některé z těch moučníků mohou být i zdravé ( hrachové kostky, banány v cukru...) Ty banány v cukru je asi tak jediné, do čeho bych se pustila , spíš bych si to nechala od někoho připravit.
Zuzana Pivcová
Nabídce se raději vyhnu obloukem, už jen představa je víc než lákavá.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...