Ajurvéda a cukrovka
Ilustrační foto: ingimage.com

Ajurvéda a cukrovka

24. 2. 2019

Sladkost přestala být pouze odměnou, ale stala se běžnou součástí každodenního života. Počet lidí, kteří mají potíže s metabolizací cukru v krevním oběhu enormně stoupá. Tento stav, běžně známý jako diabetes, dosahuje v mnoha zemích epidemických rozměrů.

Počet lidí s diabetes roste geometrickou řadou

Ačkoli lékařská věda učinila na jedné straně velké pokroky v léčbě akutních onemocnění, jako jsou infekční nemoci, trauma a jiné život ohrožující stavy, na straně druhé můžeme sledovat dramatický nárůst chronických onemocnění, včetně cukrovky. Podle nejnovější zprávy Centra pro kontrolu a prevenci nemocí se počet lidí v USA diagnostikovaných s diabetem zvýšil z 1,5 milionu v roce 1958 na 18,8 milionu v roce 2010. Diabetes je sedmou hlavní příčinou úmrtí v USA a je hlavní příčinou onemocnění srdce, mrtvice, onemocnění ledvin, amputace dolních končetin a slepoty. Údaje z mezinárodních studií ukazují, že počet lidí s diabetem po celém světě v roce 2011 dosáhl 366 milionů. Alarmující je, že odhadem 36,6 %, mužské populace a 29,3 % ženské populace trpí prediabetes.

Diabetes můžete zvládnout s Ajurvédou

Naštěstí, i když ještě na diabetes neexistuje lék, existují intervence a změny životního stylu, které mohou ovlivnit průběh této nemoci a předcházet komplikacím. Léčebný systém Ajurvédy dokáže naslouchat signálům těla, všimnout si prvních příznaků nerovnováhy a provést potřebné změny, abychom navrátili rovnovážný stav.

V jídlu je zdraví

Ajurvéda se dívá na jídlo jako na lék. Znamená to konzumaci více potravin, které jsou hořké, svírající nebo chuťově štiplavé a rozhodně doporučuje snížit spotřebu potravin, které jsou sladké, kyselé nebo slané.

Mějte na paměti, že ajurvédský výživový předpis bere v úvahu mnoho faktorů, jako je věk, tělesná konstituce, období a další environmentální a sociální faktory, proto je konzultace s vyškoleným odborníkem nezbytná k vypracování konkrétních individuálních doporučení.

Je důležité se hýbat

Jak Ajurvéda, tak i moderní medicína, definují nedostatek fyzického cvičení jako jeden z faktorů životního stylu, který přispívá k rozvoji a progresi diabetu. Obezita zvyšuje riziko vzniku cukrovky a negativně ovlivňuje kontrolu cukru v krvi u jedinců s diabetem. Z těchto důvodů je aktivní léčba a prevence diabetu při aktivní tělesné hmotnosti.

Jakýkoli typ fyzické aktivity pomáhá snižovat hladinu glukózy v krvi a aerobní cvičení zejména zlepšuje funkci inzulínu, což umožňuje, aby glukóza vstoupila do buněk, kde je potřeba, a udržovala hladinu v krvi normální. Zde jsou některé příklady cvičení, které můžete zapracovat do každodenní rutiny: svižná procházka, lekce jógy, tai-chi nebo qigongu, lekce tance, lekce aerobiku nebo jízda na kole.

Zázračné byliny

Ajurvéda zná mnoho bylin a koření, které lze k léčbě diabetu použít. V současné době existuje více než 1200 druhů rostlin, které mají známé účinky snižující hladinu glukózy. Zde je několik z nich:

Gymnéma lesní: Tato rostlina se k léčení diabetu používá již více než 2000 let. Jedná se o lesní, popínavou vinnou révu vyskytující se ve střední a jižní Indii. Ajurvédští lékaři se na tuto rostlinu odvolávali jako na "zabijáka cukru". V rozsáhlých výzkumech Gymnémy lesní bylo zjištěno, že stimuluje sekreci inzulínu, zvyšuje účinky cirkulujícího inzulínu a snižuje hladinu glukózy v krvi. Bylo také prokázáno, že má ochranný účinek na slinivku, což je orgán, který produkuje a vylučuje inzulín.

Další rostliny vhodné k léčení diabetu jsou:

 

ajurvéda zdraví
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Cukrovka je potvora. Hlavně si neničit nervy,...... Všechno je spojené se vším.
Jana Šenbergerová
Vidím, že cukrovka je nejen "sladké" téma, ale také pěkně ožehavé. Cukrovka je mimo jiné znakem nedostatku lásky jiných k nám, nás k jiným, ale především k sobě samým. A s tím se dá jen těžko vyrovnat, natož vypořádat.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...