Slavnostní oběd: Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou a bramborová kaše
Foto: Spa hotel Lanterna

Slavnostní oběd: Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou a bramborová kaše

23. 2. 2019

Jedním z oblíbených pokrmů jsou hovězí líčka, která často najdete na menu lepších restaurací. Zkuste si je připravit doma s pečenou kořenovou zeleninou a bramborovou kaší. Jak na to?

 

 

Potřebujeme:
600 g hovězích líček
2 cibule
100 g sádla
300 ml červeného vína
100 g mrkve
100 g celeru
100 g petržele
50 g másla
500 g brambor
100 ml smetany
100 ml mléka
100 g másla

Postup:

  1. Hovězí líčka opláchneme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme je, opepříme a na sádle orestujeme dozlatova.
  2. Líčka vyjmeme a ve výpeku osmahneme nakrájenou cibuli dozlatova. Ke konci ještě přidáme lžičku rajského protlaku, promícháme a krátce orestujeme. Zalijeme vínem a orestujeme „do zrcadla“. Pozor: je důležité odpařit co nejvíce vína!
  3. Přidáme líčka, zalijeme vývarem a dusíme pod poklicí doměkka.
  4. Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě. Scedíme je a rozšleháme s máslem, mlékem a smetanou. Pro hladší kaši můžeme brambory propasírovat přes sítko.
  5. Kořenovou zeleninu nakrájíme na tenké plátky a opečeme dozlatova na másle. Osolíme ji a opepříme.
  6. Bramborovou kaši dáme na střed talíře, uděláme do ní důlek na líčka, vložíme je a posypeme orestovanou zeleninou.

Rada šéfkuchaře Josefa Tydlačky: Čím lepší víno, tím lepší líčka!

Hodnocení:
(4.4 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Slavíková
Opravdu mají líčka jinou chuť než maso z jiné části? Záleží přece na koření a přísadách.
Zdenka Jírová
Nikdy jsem je ani neviděla ani nejedla . Asi jsem o nic nepřišla.
Jarmila Komberec Jakubcová
Hovězí líčka jsem poprvé jedla v Praze restauraci Imperiál - zařízení patří panu Pohlreichovi a bylo to opravdu výborné.S manželem jsme měli měsíc předem rezervovaná místa.Pak jsem jídlo zkoušela doma uvařit, ale výsledek byl jedna katastrofa.
Zuzana Pivcová
Celý život jsem nevěděla, co jsou ta teď hrozně módní a na jídelníku pěkně drahá líčka. Myslím, že jsem o nic nepřišla.
Hana Nováková
Přidám se k pani Haškové, taky jsem je vařila, na sváteční příležitost se dá. Dnes je móda servírovat "téměř nic" ovšem za hodně peněz. Je to na "olíz" ne na najedení a to nějak nemusím. Jinak díky za trochu jiný recept
Dana Puchalská
Ano Eleno je to móda. I v gastronomii se to děje, vím o tom svoje. :-) :-) :-)
Elena Valeriánová
Hovězí líčka mívají u nás v pojízdné prodejně. Jednou jsem je vařila, dobrý, myslím že se mi povedla, ale jinak v tom vidím hlavně módní gastro záležitost. V receptu se v bodě 6 píše: kaši dáme na střed talíře, uděláme do ní důlek na líčka a zeleninu (ano, tak se to servíruje) a pak jsou tam 3 fialový indiáni :-(
Jana Šenbergerová
Hovězí líčka jsem nikdy nejedla ani u řezníka neviděla, znám je jen z doslechu. Budu se muset poptat.
Dana Puchalská
Ivano ta kaše je opravdu fialová proto, že ji pan kuchař připravil z té sorty brambor.
Dana Puchalská
Hovězí líčka jsou dobrá, ale uvařit je v dnešní době je víc než finančně náročné. A přitom to byl kdysi velmi levný pokrm. A časově je to taky náročné, musí se to umět. Já je mám ráda hlavně v podobě salátu co se jmenuje Volská tlama. Vždyť takové prasátko má také líčka,říká se jim mandličky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.