O těšení
Foto: autorka

O těšení

20. 12. 2018

Těšíte se rádi? Nebo se, tak jako já, těšit trochu bojíte?

Těšit se na něco je jistě moc příjemné, krásný pocit. Nejvíc a nejlíp se asi těší děti. Na babičku a dědečka, na prázdniny, na zmrzlinu, na Ježíška, na pohádku … Taky jsem byla malá a těšila se.

U mě to přichází s věkem. Bojím se těšit, protože vím, že to, na co bych se těšit chtěla, nakonec nemusí nastat, nebo může dopadnout jinak. Že jsem moc skeptická? Že mi to bere radost ze života? Nevím, možná. 

Nedávno mě zaujal citát amerického spisovatele O. Henryho: „Nikdy se člověk netěší z něčeho tak, jako se těšil na něco.“ Souhlasíte? Já ano, i když je to v rozporu s mým současným těšením. Skutečnost už pak většinou není taková, jakou si ji člověk ve svém těšení představoval.

Občas se přistihnu, že si říkám: „Za hodinu budu dělat tohle, zítra touhle dobou budu támhle …“. A hned se napomenu. Ne kvůli těšení, ale kvůli tomu, že mi uniká přítomný okamžik. Který je, jako každý okamžik v životě, jedinečný. Který už se nebude opakovat.

Je zajímavé, že slovo s tak hezkým významem se používá i v negativním kontextu. Asi to nejčastěji dělají rodiče vůči dětem: „Jestli přineseš trojku, tak se těš!“ Ale i my ostatní dospělí tak někdy komentujeme očekávanou nepříjemnost: „To se teda těším, jak tam zase budu dlouho čekat“.

Těšíte se na nový rok?

Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Danuše D'Engeli
Hezký článek Věrko, já osobně se těším / i přes mé zdravotní problémy/ ze všeho. Těšení je užasný pocit, pro mne to znamená těšení se na děti, mámu, svoji práci, učení ...........Přeji každému člověku, aby se radoval ze všeho. Když mne třeba potká ráno to, čemu se říká manio depresivní stav, hned vezmu do ruky knížku s jenom pozitivními informacemi a hned se stav mysli změní. I přes všechny problémy, mne baví život. Měj se krásně, Danuše
Věra Ježková
Zuzko, líp to nejde vyjádřit. Díky. :-)
Zuzana Pivcová
Víš, Věrko, já se těším ve smyslu raduji z toho, co je, ne na to, co bude. Takže u mě je to "über" a ne "auf" (povídala germanistka germanistce :-D).
Věra Ježková
Děkuji vám za další reakce. Ali, máš za jedna. Víš, že je rozdíl mezi Nový rok a nový rok. Samozřejmě že to bez těšení nejde. Já jsem v tom svém přemítání měla na mysli hlavně významnější události. Teď se třeba těším, že zítra k obědu upeču muffiny s nivou a anglickou slaninou, které jsem ještě nedělala.
Alena Tollarová
Věrko, nezeptala ses Těšíte se na Nový rok, ale ... na nový rok. Takže suma sumárum, v novém roce dosáhnu věku příjemného pro zakupování jízdenek. A na to se fakt těším. Těším se vůbec ráda. Vstupenky zakoupené půl roku před vystoupením ve mně vyvolávají příjemné představy a mám je raději než rychlovky, kdy si těšení neužiju. I když můj loňský zážitek roku, koncert Sarah Brightman, jaksi last minut byl a těšení se nekonalo. Ale teď už se těším na ten, který bude příští rok a už začnu pokukovat po vstupenkách. Ale jsou i malá těšeníčka a těch je samozřejmě víc. Ano, těším se ráda.
Marie Doušová
Nemám důvod se těšit na Nový rok, pro mě se nic nového nestane a budu za to ráda. Nemám ráda překvapení,vždy ve mě zatrne , že se děje něco ošklivého,co nemohu ovlivnit. Těšení je docela zvláštní výraz, neboť nevím na co se těšit ,raději jsem ráda , že krásné a hezké chvíle jsou a věřím ,že i do budoucna nějaké budou.Těšení je asi nejvíce pro děti......
Helena Votíková
Věrko tvoje úvaha mě donutila se zamyslet :-). Jsem těšící se typ. A bát se, že to nevyjde? I to je k něčemu dobré, asi to tak mělo být a určitě se najde i na tom nevydařeném něco pozitivního, ukáže nám to něco jiného. Neumím si představit, že bych život žila bez těšení.
Hana Šimková
Člověk se má stále na něco těšit. Že se ráno probudím atd. Kdybych se na nic netěšila, tak život nestojí za nic. Neříkám, že to těšení se mi vždycky vyplní, ale neodradí mě to a těším se dál.
Oldřich Čepelka
Proč bych se těšil právě na nový rok?Mám pořád dost plánů a cílů bez ohledu na kalendář. Natož mít předsevzetí! A tak se těším zatím jen z toho, že vy se na něco těšíte.
Věra Ježková
Jani, díky moc za krásnou reakci. Těšila jsem se!, jestli a co mi napíšeš. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...