Prověřené triky, jak upéct nejlepší vanilkové rohlíčky, perníčky a hvězdičky
Vánoční vanilkové rohlíčky. Foto: Lanterna

Prověřené triky, jak upéct nejlepší vanilkové rohlíčky, perníčky a hvězdičky

12. 12. 2018

Vanilkové rohlíčky, voňavé perníčky a ořechové hvězdičky k Vánocům patří stejně jako kapr s bramborovým salátem. Jak na to, aby byly správně křupavé, nerozpadaly se a chutnaly opravdu skvěle, radí profesionální cukrářka. 

Vanilkové rohlíčky, které se rozplývají na jazyku
Nešetřete na kvalitním tuku a používejte výhradně máslo. Je sice drahé, ale s levnějšími tuky je těsto jakoby gumové, daleko hůř se s ním pracuje. Mouku před pečením prosívám, aby byla nadýchaná. A velkou roli hraje i kvalita ořechů, které by měly být dobře usušené. Připravené těsto nechte minimálně den odležet v chladnu. Při tvarování rohlíčků naopak postupujte co nejrychleji. Těsto by nemělo být dlouho na rukách kvůli udržení jeho nízké teploty. Když v něm máslo zteplá, roztéká se a škodí to tvaru rohlíčku. Hned po jejich vytažení z trouby je ještě horké máčíme ve směsi mletého a vanilkového cukru a pak rovnou ukládáme do krabičky. Čím víckrát se na čerstvě upečené rohlíčky sahá, tím víc z nich cukr opadává a deformují se. Vanilkou nešetřete, na chuti se to vyplatí,“ radí Pavla Stoklasová, profesionální cukrářka z Velkých Karlovic, která se svými kolegyněmi každý rok v prosinci napeče stovky rohlíčků. A přidává ještě jednu radu: Vanilkové rohlíčky si po upečení musí odpočinout, chutné jsou až zhruba po pěti dnech!

Recept na vanilkové rohlíčky od Pavly Stoklasové
410 g Babiččiny hladké mouky
140 g cukru moučka
240 g másla
140 g rozemletých ořechů
1 žloutek (nejlépe z domácího vejce)
20 g vanilkového cukru

Postup:
1. Ze všech surovin vypracujeme těsto a necháme ho ustát v chladnu do druhého dne, poté tvarujeme. Aby se těsto nezahřívalo, pracujeme s ním po částech.
2. Pečeme 10 až 12 minut při teplotě 180 až 200 °C.
3. Hned po vytažení ještě horké obalujeme ve směsi moučkového cukru a vanilkového cukru a rovnou ukládáme do papírových krabic; skladujeme v chladnu.  

Perníčky s fondánovou polevou
Existuje celá řada receptů na perníčky. „Většinou se liší jen poměrem surovin nebo volbou tuku – Hery či másla. I já mám samozřejmě receptů více, ale nejvíc se mi osvědčil právě tento. Mám jej od mé učitelky vaření z odborné školy. Je zajímavý tím, že se do těsta používá nejen pšeničná, ale částečně i žitná mouka. Perníčky díky tomu vydrží déle měkké a člověk má také pocit, že přece jen mlsá trochu zdravěji,“ říká Pavla Stoklasová s tím, že ke zdobení si zvykla místo běžného bílku s cukrem používat fondán. „Dělá hezčí bílou barvu, lépe se s ním pracuje při zdobení a ozdoba na perníčku je pak odolnější a nepraská, což je zvláště při tvoření jemnějších detailů žádoucí,“ dodává pekařka.

Recept na perníčky:
Potřebujeme (suroviny na 2 kg těsta – cca 200 perníčků):
1 200 g hladké mouky (750 g pšeničné, 450 g žitné)
420 g cukru moučka
250 g Hery
6 vajec
8 lžic medu
3 lžíce kakaa
1 lžíce perníkového koření
1 vanilkový cukr
3,5 lžičky sody
citronová kůra

Poleva na perníčky:
400 g fondánu
1 bílek
8 kapek citronu
Postup:
1. Mouku prosejeme, promícháme s cukrem, sodou, perníkovým kořením a kakaem. V rendlíku rozpustíme Heru, přidáme do ní med a za stálého míchání přivedeme k varu.
2. Rozpuštěný tuk s medem vlijeme do mouky a metlami zamícháme. Vznikne tak nejprve sypká směs podobná drobence, teprve k ní přidáme všechna vejce a rozmícháme.
3. Vypracujeme těsto nejprve hnětacími metlami, pak ručně. Těsto rozdělíme na dvě poloviny, zabalíme do potravinové fólie a necháme jeden až tři dny odležet.
4. Těsto před rozvalováním po částech propracujeme na vále, pak vyválíme na 4-5 mm vysokou placku, ze které vyrábíme tvořítky různé tvary.
5. Pečeme při teplotě 190 °C, po upečení potíráme směsí z jednoho celého vejce a jednoho žloutku.
6. Připravíme si fondán a perníčky po vystydnutí dle libosti ozdobíme.  

Ořechové hvězdičky
„Je to jednoduché, rychlé a chutné cukroví, které s vámi snadno zvládnou připravit i děti. Výroba těsta i tvarování cukroví opravdu zvládne každý. Tento recept vám navíc skvěle poslouží i pro využití přebytků z pečení jiného cukroví. Na korpus využijete zbytky lineckého těsta, na hrudku zase směs na vosí úly,“ doporučuje Pavla Stoklasová.

Recept na ořechové hvězdičky:
Potřebujeme:
Suroviny na těsto - korpus:
470 g hladké mouky
150 g cukr moučka
315 g Hery
2 žloutky
20 g vanilkového cukru
citronová kůra z 1 citronu
Suroviny na „hrudku“: 
300 g cukr moučka
300 g mletých ořechů
1 bílek

Postup:
1. Z rozváleného těsta vykrájíme hvězdičky.
2. Na ně klademe hrudky z ořechové směsi.
3. Nakonec nahoru klademe na ozdobu mandle nebo vlašský ořech.
4. Vložíme do trouby vyhřáté na 175 až 180 °C a pečeme velmi krátce – jen pět až šest minut

 

recepty
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Tak jsem se do těch ořechových hvězdiček pustila. Zbylo mi ještě těsto, tak jsem otestovala nové vykrajovátko čtyřlistek a upekla hvězdičky na stromeček. Ten ještě musím dodělat. Můžete se podívat na galerii Vánoce 2018.
Svatava Páleníková
Pečeme se sousedkama společně. Každá máme své oblíbené druhy, které umíme nejlíp, pak si je navzájem měníme. Ale už nemám moc pro koho péct, vnoučata odrůstají, tak mi vždy cukroví zbyde, mrazím ho a na jaře nebo i v létě si z krabice vždy pár kousků vytáhnu.
Jana Šenbergerová
Vanilky (rohlíčky) jsem zvládla včera. Protože mám těsto, které se drobí, ale výsledek je skvělý, používám tvořítko, kterým dělám pouze krátké "střapaté" tyčinky. Perníčky nepeču, ale chtěla bych je umět tak nádherně zdobit. Zaujaly mě hvězdičky. Je dobře, že jste uvedla celý recept, protože nemívám zbytky. Linecké těsto zpracuji do posledního kousku, který sním syrový. Úlky mám ráda, ale nikdy jsem je nedělala, nemá tedy co zbýt. Koupila jsem si nová vykrajovátka, tak možná zkusím. Ořechů je dost a času ještě také. Dík za inspiraci.
Karel Boháček
...pozdě, vše už upečeno. Příště prosím raději dříve.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...